Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

2021 – cel mai nefast an pentru telecomunicațiile românești

03 Februarie 2022




Revenind în România, în februarie 2017 apare zvonul despre exitul DT din România, vânzarea Telekom România: fostul RomTelecom urma a fi achiziționat de către Orange România, iar fostul Cosmote România de către RCS&RDS.

În 9 noiembrie 2020, comunicate OTE și Orange anunțau preluarea fostului RomTelecom de către Orange - €268 milioane pentru 54,01% din companie, evaluând compania la €497 milioane. RomTelecom pleca spre Orange Romania cu circa 0,9 milioane dintre clienți cu abonament ai fostului operator Cosmote Romania, lăsându-l pe acesta într-o situație delicată.

În 5 iulie 2021 conducerea OTE anunța prime de „succes” pentru șefii din Atena la încasarea banilor de la Orange, pentru a marca eșecul din România. Apoi, în 30 septembrie 2021, Orange RO anunță preluarea fostului RomTelecom, ultimul pas spre dispariția operatorului național.

Achiziția consolidează o poziție dominantă pe piață: Orange, 50% cotă de piață după venituri, care ar fi trebuit să alerteze Consiliul Concurenței și ANCOM pentru a bloca tranzacția.


Sursă: https://nicolaeoaca.blogspot.com

Vânzarea exRomTelecom către Orange, pe lângă concentrarea nepermis de mare a pieței deschide calea spre dispariția unui mare operator de pe piața noastră, Telekom România, prin posibila achiziție ulterioară a fostului Cosmote de către un operator existent pe piață, RCS&RDS. Astfel, pe termen mediu pe piața noastră ar putea exista doar trei operatori: Orange, Vodafone și RCS&RDS.

Cei care au „nășit” dispariția fostului RomTelecom, groparii, sunt guvernanții români, prim-ministrul și ministrul de resort - toți cei care, în timp, au fost de acord cu vânzarea către Orange România.

Achiziția fostului RomTelecom de către Orange Romania lasă în urmă câteva întrebări:
• De ce s-a permis devalizarea Cosmote prin trecerea a 0,9 milioane clienți cu abonament la Orange prin fostul RomTelecom? Pentru a fi slăbit și apoi vândut?
• Pe ce bază a acceptat România evaluarea fostului RomTelecom la€497 milioane și implicit valoarea pachetului de 45,99% la €229 milioane?
• Ce firmă de consultanță a consiliat România la această evaluare?
• Care a fost și cum s-a materializat rezultatul vânzării participației de 30% a fostului RomTelecom în fostul Cosmote Romania?
• Ce se întâmplă cu fostul RomTelecom?
• Dacă va fi absorbit: care va fi mărimea pachetului de acțiuni ce revine României în entitatea rezultată în urma absorbției fostului RomTelecom de către Orange Romania?
• Ce firmă de consultanță a asistat România la determinarea mărimii pachetului său de acțiuni în noua entitate?
• Cum se va rezolva conflictul de interese dintre ministerul „telecomunicațiilor” proprietar (exRomTelecom, Radiocom...), partener cu grupul Orange și ministerul strateg național și reglementator?

3. Licitația 5G, în continuă amânare din 2018, încă un eșec
În anul 2017 se propunea organizarea licitației 5G în 2018, pentru ca aceasta să fie amânată pentru anul 2019.

În anul 2019, trei mari obstacole au blocat licitația 5G:
- OUG114/2018, care își propunea doar bani pentru buget - €1 miliard din licențele 5G și €2 miliarde din reînnoirea licențelor 3G - o intervenție brutală a guvernanților. Au fost șase luni pierdute, șase luni de tensiuni în care s-a pierdut șansa de a organiza licitația 5G înainte de semnarea memorandumului România-SUA.
- memorandumul România - SUA, prin care România se alătura războiului comercial SUA -China și care va bloca licitația.
- desființarea ministerului „telecomunicațiilor”, care a făcut ca acestea să nu mai fie guvernate și să apară greșeli mari.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite