Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

2021 – cel mai nefast an pentru telecomunicațiile românești

03 Februarie 2022




Retrogradarea României în clasamentul digitalizării DESI 2021 reprezintă certificarea incom-petenței guvernaților, a politicienilor, concretizarea eșecului clasei politice în a administra țara.



5. Struțo-cămila numită MCID – ministerul Cercetării, Inovării și Digilizării
În istoria postdecembristă a României a existat aproape în permanență un minister al „telecomunicațiilor”, rezultatul fiind o dezvoltare a acestei industrii, evidențiată prin servicii de calitate la prețuri adecvate puterii de cumpărare a românilor: comunicații de mare viteză cu acoperire națională, Internet de mare viteză, etc.

Trei au fost excepțiile de la această regulă, toate fiind opera PNL: prima în anul 1998, când guvernul liberal desființa ministerul„telecomunicaților”, a doua în guvernarea Ludovic Orban, anii 2019 și 2020, când fostul minister MCSI devenea o direcție în ministerul mamut și ineficient al transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor.

A treia excepție a început în 24 decembrie 2020, când guvernul liberal condus de Florin Cîțu nu a avut în componență un minister al telecomunicațiilor, acestea regăsindu-se sub forma unui colectiv în ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării!? Nici măcar în titlu nu se mai regăsesc!

A rezultat o struțo-cămilă – cercetare, inovare și digitalizare, care nu prea au multe în comun. Unde sunt telecomunicațiile fără de care digitializarea nu poate avea loc?

Normal ar fi un minister al Educației și Cercetării și un altul al Comunicațiilor și Digitalizării, pentru că telecomunicațiile sunt cele care asigură suportul, „hard”-ul - rețele de mare viteză, prin care circulă informația necesară digitalizării – ”soft”-ul. Digitalizare nu se poate fără telecomunicații! Normal ar fi ca la prima restructurare a Guvernului să fie așezate lucrurile la locul lor normal.

Se pare că repetăm greșelile! S-ar putea și consecințele!

6. Retragerea RCS&RDS din Ungaria
După o prezență de 23 de ani în Ungaria și o poziție bună pe piața locală, RCS&RDS avea să anunțe anul trecut retragerea, o retragerea care nu pare voită, din cauza relațiilor tensionate cu autoritățile locale.

Astfel, la licitația 5G din 21 decembrie 2020 organizată de NMHH, autoritatea reglementării, RCS&RDS nu se regăsea printre participanți, iar la 8 februarie 2021, apelul operatorului contra deciziei NMHH de a-l exclude de la licitație era respins de curtea supremă a Ungariei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite