Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

Avântul tehnologiei, digitalizarea accelerată și apetitul investitorilor au dus la creșterea spectaculoasă de 3,5 ori a numărului de ”unicorni” la nivel global

09 Februarie 2022Numărul unicornilor, start-up-uri cu o valoare de peste 1 miliard de dolari, a crescut de 3,5 ori, de la 165 în ianuarie 2016, la 743 în iunie 2021, datorită inovației care a accelerat în pandemie, reiese dintr-o analiză realizată de strategy+business, pe baza datelor furnizate de Pitch Book Data. Mai mult, în cei 5 ani și jumătate unicornii au strâns un capital total de 565 de miliarde de dolari la nivel global.

Activitatea unicornilor a crescut spectaculos în ultimii ani, mai ales în perioada pandemiei când foarte multe activități au fost transferate în mediul online. În acest context, unicornii au profitat de cerințele pieței și au venit cu soluții inovatoare. Față de anii ‘90, când aproape tot capitalul de risc era investit în companii de înaltă tehnologie, internet și telecomunicații, astăzi este investit în fintech (principala destinație pentru capitalul pre-IPO), tehnologie industrială, tehnologie de mobilitate, tehnologie de sănătate, comerț digital, divertisment și media.

Însă, acum nu mai sunt necesari 20 de ani pentru maturizarea unui start-up, multe dintre inovațiile unicornilor putând fi realizate în următorii 3 – 5 ani. Desigur, unii vor eșua, iar investitorii trebuie să privească cu prudență la evaluările ridicate de astăzi ale unicornilor.

Analiza mai arată că unicornii din ziua de azi nu modelează doar piețele de capital și strategiile de investiții, ci schimbă și redefinesc industriile în care își desfășoară activitatea – prin dezvoltarea de noi produse și servicii sau extinderea rapidă pe noi piețe geografice. Cu toate acestea, nu orice unicorn va depăși acest prag de evaluare de 1 miliard de dolari, iar piața poate suferi corecții. Mulți unicorni vor continua să strângă sume semnificative, iar investitorii și companiile tradiționale trebuie să se gândească la cum vor putea concura cu un număr tot mai mare de companii native digitale bine finanțate.

Creșteri spectaculoase
Deși sunt răspândiți în întreaga lume, unicornii sunt concentrați în SUA și China, unde au sediul central aproximativ 80% dintre ei și unde au ajuns și 80% din banii strânși în perioada analizată, iar restul se află în alte 40 de țări.

Creșterea investițiilor în companiile fintech este un exemplu al volumului de capital fără precedent care ajunge la unicorni. Dacă 1999 a fost anul ofertelor publice inițiale (IPO - Initial Public Offering) deoarece firmele care au intrat pe bursă au strâns o sumă record de 69,2 miliarde de dolari, anii 2020 au adus o eră a inovației, pe care pandemia a accelerat-o. În primele șase luni ale anului 2021, au avut loc 404 mega-runde care au totalizat 134 de miliarde de dolari în finanțare pre-IPO (etapă în care o companie privată strânge fonduri înainte de listarea la bursă).

Mai mult, unicornii specializați în plăți au strâns 12 miliarde de dolari de la fondurile de investiții de capital de risc în primele 6 luni din 2021, dublu față același tip de investiții obținute pe parcursul întregului an 2020 și triplu față de 2019.

De asemenea, notabil a fost faptul că dintre companiile care au obținut statutul de unicorn în perioada analizată, doar 28% și-au făcut exit-ul, printr-o tranzacție sau prin ofertele publice inițiale.

Unicornii din tehnologie conduc detașat
Marii câștigători ai pandemiei sunt unicornii din tehnologie. În perioada ianuarie 2016- iunie 2021, au apărut 106 unicorni tehnologici care se concentrează pe inteligența artificială (AI), învățarea automată, analiza datelor și automatizarea proceselor robotizate. Îngrijorător este faptul că investițiile în securitate cibernetică nu au ținut pasul. Din cele 96 de miliarde de dolari investite în unicornii tehnologici, doar 10 miliarde de dolari au fost direcționate către 41 de companii cibernetice.

Analiza PwC dezvăluie cinci tendințe care vor modela restul acestui deceniu și unele dintre ele probabil vor avea un impact și în anii 2030.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite