Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Quantec, proiectul care propulsează România în arena internațională a comunicațiilor cuantice

10 Februarie 2022




Centrul, un incubator de inovație

Cum se va reuși racordarea unui proiect științific precum Quantec cu mediul privat? Dar coagularea ecosistemului de care este nevoie pentru realizarea infrastructurii locale care să devină parte a EuroQCI?
Dr. Sorin Ion Zgură: Quantec este un proiect științific și are o componentă esențială de cercetare, dar obiectivul lui final este construirea unei infrastructuri deschise. Centrul va fi locul în care se vor reuni acele concentrări de expertiză care există deja – precum cele de la UTCN, de la UPB, din diverse institute din țară care au cercetători sau colective ce au participat în proiecte pe tehnologii cuantice. Quantec va fi deschis tuturor și va fi terenul neutru pe care se vor putea întâlni cu toții și ușile lui vor fi deschise întregului lanț de valoare, de la educație și cercetare, până la integratorii de soluții de comunicații și operatorii de telecomunicații, oferindu-le oportunitatea de a-și putea valida proiectele, echipamentele și soluțiile. Astfel, centrul va funcționa ca un incubator de inovație, în care companiile vor putea accesa și utiliza o infrastructură extrem de performantă și costisitoare, dar pe care nu vor mai trebui să o achiziționeze. Este un aspect important, de care am ținut cont încă de când am construit consorțiul și am fost plăcut surprinși de interesul manifestat de diversele entități private sau publice. De exemplu, Academia Tehnică Militară este evident interesată de aplicațiile în domeniul Apărării și are deschiderea necesară către instituțiile statului care au atribuții și interese în asigurarea securității comunicațiilor. Similar, ICI, care creează, stabilește și menține standardele în domeniul comunicațiilor, inclusiv pe zona de criptare, manifestă un interes sporit pentru Quantum Key Distribution. La rândul lor, fiecare dintre companiile din cadrul consorțiului are interese directe în aplicațiile practice ale tehnologiilor cuantice de criptare: Trans Sped în domeniul certificatelor și semnăturilor digitale calificate, Control Data Systems în comuncațiile wireless industriale, Terrasigna în aplicații spațiale, iar Romanian in Space Engineering în zona de comunicații satelitare.

Care sunt principalele obiective ale proiectului Quantec și care va fi calendarul „livrabilelor“?
Dr. Sorin Ion Zgură: Obiectivele și livrabilele proiectului sunt în conformitate cu termenii de referință stabiliți de UEFISCDI. Anul trecut, deși timpul a fost scurt, am reușit să realizăm foarte multe: am elaborat planul de amenajare al centrului, am realizat o listă detaliată a dotărilor, în urma unui studiu de piață pentru analiza ofertei existente, și am elaborat planul de achiziții astfel încât să ne încadrăm în bugetul alocat, dar să fim în concordanță și cu legislația românească în domeniu. Tot anul trecut am realizat și proiectarea soluției proprii pentru comunicarea distribuită a cheilor cuantice. În 2022, vom continua partea de achiziție și amenajare a centrului și vom elabora un plan de testare pentru soluția noastră și de validare operațională a componentelor. În 2023, anul final al proiectului, va fi testată și verificată soluția de distribuție de chei cuantice și, de asemenea, vor fi testate și validate cele trei laboratoare. Totodată, pe parcursul proiectului, vor continua activitățile de consolidare a legăturii dintre Quantec și inițiativele internaționale în domeniu, precum și evenimentele de diseminare a rezultatelor obținute.

Un proiect apărut la momentul oportun

Quantec reprezintă o premieră la nivel național. Unde se situează însă România în ierarhia globală a dezvoltării tehnologiilor cuantice?
Dr. Flaviu Răducanu: Pionieratul comunicațiilor cuantice în laborator este de sorginte austriacă. Austria a pierdut însă de câțiva ani avansul avut, ștafeta fiind preluată și dusă mai departe de China, care deține la momentul actual poziția de lider la nivel global. La nivel european, liderii în domeniu sunt Austria, Italia, care are deja o rețea experimentală terestră de comunicații cuantice, și Olanda, care agregă inteligent toate categoriile de resurse, provenind de la toate tipurile de autorități și implicând inclusiv finanțări private. Cele trei țări sunt primele în ierarhia UE, celelalte state membre situându-se aproximativ la același nivel la care se află și România. Toată lumea a demarat însă în ultimii doi ani investițiile în cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor cuantice, de aceea consider că proiectul Quantec a apărut la momentul oportun iar inițiativa Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizări și a UEFISCDI s-a potrivit foarte bine cu realitatea din teren.n



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite