Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Unitatea NCP UEFISCDI – un „ghid” profesionist pentru creșterea participării și a ratei de succes în Orizont Europa

10 Februarie 2022



Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a desemnat în 2021 șapte poziții de Punct Național de Contact (NCP) în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării și Inovării (UEFISCDI) pentru opt subprograme din Programul-Cadru pentru cercetare – inovare al Uniunii Europene, Orizont Europa. UEFISCDI este prima instituție din țara noastră care și-a asumat provocarea și misiunea profesionalizării serviciilor oferite participanţilor români la programul Orizont Europa și a constituit o Unitate NPC cu 8 posturi normă întreagă.

Programele-Cadru (PC) de cercetare, inovare și dezvoltare tehnologică sunt programe de finanțare create de Uniunea Europeană/Comisia Europeană pentru a sprijini și încuraja cercetarea în Spațiul European de Cercetare (ERA). Începând din 2014, programele de finanțare au fost denumite Orizont. Programele-Cadru până la Programul-Cadru 6 (PC6) au acoperit perioade de cinci ani, dar de la Programul-Cadru 7 (PC7) programele se desfășoară pe durata a șapte ani.
Programele-Cadru de finanțare au început în 1984. Cel mai recent program, Orizont Europa (Horizon Europe), are un buget de 95,5 miliarde de euro pentru 2021-2027 (Figura 1).



Obiectivele și acțiunile specifice variază între perioadele de finanțare. În PC6 și PC7 accentul s-a pus pe cercetarea tehnologică. În Orizont 2020 (2014-2020) accentul s-a pus pe inovare și pe creștere economică mai rapidă.
Orizont Europa abordează schimbările climatice, ajută la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU și stimulează competitivitatea și creșterea UE. Accentul în Orizont Europa se pune pe inovare și tranziția verde și digitală (Figura 2).



Ce este un Punct Național de Contact pentru Programul - Cadru Orizont Europa?
Punctele Naționale de Contact pentru programul Orizont Europa (National Contact Points - NCP) reprezintă structura principală la nivel național care oferă îndrumări, informații practice și asistență cu privire la toate aspectele participării în programul-cadru, potențialilor solicitanți și beneficiari, pe parcursul ciclului de viață al proiectului de cercetare-inovare.
Pentru sprijinirea implementării Orizont Europa, la începutul anului 2021 România a desemnat 25 de Puncte Naționale de Contact, câte unul sau doi experți pentru fiecare program, șapte dintre aceștia fiind experți și ofițeri de proiect din cadrul UEFISCDI.
În octombrie 2021, UEFISCDI a lansat Unitatea de Puncte Naționale de Contact cu experți cu normă întreagă pentru opt programe din Orizont Europa, fiind prima organizație din România care a acceptat provocarea profesionalizării sistemului de sprijin și asistență acordate instituțiilor din mediul public și privat la nivel național în vederea participării la acțiuni de cercetare-inovare în Programul-Cadru european.

Unitatea noastră derulează următoarele subprograme din Orizont Europa:
Consiliul European pentru Cercetare (ERC). ERC oferă finanțare pentru cercetări inovatoare, de frontieră, high risk/high gain. Puncte Naționale de Contact: Laura Chirilă și Monica Cruceru.
Acțiuni Marie Sklodowska-Curie (MSCA). MSCA este programul de referință al UE pentru educația doctorală și formarea postdoctorală prin cercetare-inovare. Puncte Naționale de Contact: Sabina Olaru și Adriana Rotar.
Cluster 2. Cultură, creativitate și societate favorabilă incluziunii. Cluster 2 își propune să consolideze valorile democratice europene, inclusiv statul de drept și drepturile fundamentale, protejarea moștenirii culturale și promovarea transformărilor socio-economice care contribuie la incluziune și creștere. Punct Național de Contact: Adina Stănculea.
Cluster 6. Alimente, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu. Cluster 6 vizează reducerea degradării mediului, stoparea și inversarea declinului biodiversității și o mai bună gestionare a resurselor naturale prin transformări ale economiei și societății, atât în zonele urbane, cât și în cele rurale. Punct Național de Contact: Domnica Coteț.
Consiliul European pentru Inovare (EIC). EIC promovează inovarea revoluționară cu potențial de extindere la nivel global. EIC se concentrează în principal pe inovarea deeptech și perturbatoare. Punct Național de Contact: Dragoș Sandu.
Ecosisteme de Inovare Europene (EIE). EIE creează ecosisteme de inovare conectate și eficiente pentru a sprijini extinderea companiilor, a încuraja inovarea și a stimula cooperarea între actorii de inovare naționali, regionali și locali. Punct Național de Contact: Dragoș Sandu.
Institutul European pentru Inovare și Tehnologie (EIT). EIT sprijină dezvoltarea de parteneriate europene dinamice între companii de top, laboratoare de cercetare și unități de învățământ superior prin Comunități de Cunoaștere și Inovare (KIC). Punct Național de Contact: Adina Stănculea.
Extinderea participării și consolidarea Spațiului European de Cercetare. Programul contribuie la îmbunătățirea capacității de cercetare și inovare pentru țările mai puțin dezvoltate. Acestea își vor consolida potențialul de participare cu succes la procesele transnaționale de cercetare și inovare, vor promova crearea de rețele și accesul la excelență. Puncte Naționale de Contact: Daniela Dragomir și Andreea Popa.

Știm că toate subprogramele din Orizont Europa, și fiecare dintre acestea sunt importante și interesante. Evidențiem subprogramul „Extinderea participării și consolidarea Spațiului European de Cercetare”. În primul rând, considerăm că acest subprogram are un rol aparte deoarece transferă principiile politicii UE privind Spațiul European de Cercetare în instrumente specifice de finanțare și proiecte care concretizează aceste politici, de mare interes pentru învățământul superior și comunitatea de cercetare. În al doilea rând, vrem să menționăm câteva dintre noile tipuri de acțiuni, care aduc elemente noi și diferite în ceea ce privește, de exemplu, tipul de parteneriate: Excellence Hubs, European Excellence Initiative, ERA Fellowships, Prioritizing investment and reform, etc.

Experții din Unitatea NCP@UEFISCDI oferă servicii de asistență profesionale, având un rol cheie în realizarea obiectivelor și impactului programului Orizont Europa și a subprogramelor pe care Unitatea le derulează, asigurându-se că acestea devin cunoscute și ușor accesibile tuturor organizațiilor, indiferent de sector sau disciplină.

Misiunea Unității noastre este de a furniza informații și asistență comunităților de cercetare-inovare din România în vederea participării la programul Orizont Europa. Printre acțiunile și mecanismele utilizate în acest sens se numără:
- Informări privind Programul-Cadru Orizont Europa și sub-programele pentru care se oferă suport de către Unitate.
- Informări periodice privind apeluri deschise și viitoare pentru subprogramele de care ne ocupăm.
- Sprijin în găsirea de parteneri pentru propunerile de proiecte.
- Acțiuni de informare și training.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite