Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

România, pe harta mondială a Data Science

10 Februarie 2022



De anul trecut, Think Tank 360 pune România pe harta globală a Data Science prin două evenimente importante: Conferința Women in Data Science (WiDS) - un eveniment independent organizat de Mariana Ungureanu (Ambasadorul WiDS), președintele 360 Think Tank, ca parte a conferinței anuale WiDS Worldwide organizată de Universitatea Stanford în peste 150 de locații din întreaga lume, prezentând femei remarcabile care fac o muncă deosebită în domeniul științei datelor - și Concursul internațional Data Science WiDS Datathon, sub egida Stanford University, care a debutat în România pe 5 februarie.

Conferinta Women in Data Science

Data Science, domeniu de vârf, inovator, care ne influențează considerabil viitorul, angrenează în ultimul timp tot mai multe reprezentante ale genului feminin. Cele mai influente femei din Data Science, din sfera guvernamentală și membre din top managementul companiilor tech, se reunesc, începând din 2021, în cadrul conferinței Women in Data Science din România. Evenimentul din România reunește peste 40 de femei ce activează în domeniul științei datelor, din toate sectoarele: industrie, guvern, mediul academic și societatea civilă. Sesiunile sunt centrate pe subiecte precum orașe mai inteligente, managementul lanțului de aprovizionare, politici publice bazate pe știința datelor, e-sănătate, implementarea eticii în AI, tendințele actuale ale UE în privința limitelor AI, cum va influența știința datelor piața muncii și educația, OLAP, Data Mining și Business Intelligence, importanța confidențialității datelor privitor la utilizarea AI și analiza volumelor mari de date, cum să devii om de știință de date – sfaturi de la practicieni, știința din spatele analizei de date și multe altele.

„Consider că acest eveniment va potența rolul și importanța femeii în toate domeniile influențate de data science. Deși toate industriile se bazează acum pe analiza și interpretarea datelor, sau a bazelor de date, egalitatea de gen în acest domeniu este departe de a fi echilibrată. Ne dorim ca, prin astfel de manifestări, să se reducă decalajul, creându-se un echilibru și în domeniul tehnologiei și al inovației”, a declarat Mariana Ungureanu, fondator Think Thank 360, prima organizație non-guvernamentală care propune o viziune holistică asupra educației, cercetării și dezvoltării, inovării și digitalizării.



Concursul internațional Data Science WiDS Datathon
Alături de Olanda, România devine în premieră a doua țară din Europa care găzduiește o astfel de competiție internațională în domeniul științei datelor. Echipele românești, constituite cu implicarea substanțială a femeilor, concurează cu echipe de tradiție în data science din 85 de state, răspunzând provocărilor generate de schimbările climatice și de nevoia de a gestiona corect energia.
72 de studenți ai ASE București și AFT Sibiu, alături de echipe de tineri din mediul privat, s-au înscris la concurs, conștientizând importanța dobândirii competențelor de transformare și prelucrare a datelor în informații și nevoia de a se pregăti pentru provocările tehnologice ale viitorului.

Discuțiile din cadrul deschiderii competiției au abordat nevoia de aplicare a științei datelor în domenii conexe precum agricultură, mediu, educație, energie, antreprenoriat. Nevoia implementării data science în sectorul guvernamental a fost susținută de Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, Secretarul de Stat din Ministerul Mediului, Robert Szep, Consilier Ministru, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Liviu Rogojinaru și Răzvan Nicolaescu, membru în consiliul de conducere al Institutului European de Inovare și Tehnologie. Domniile lor au subliniat nevoia de digitalizare a aparatului administrativ, importanța fundamentării știintifice a deciziilor guvernamentale și, nu în ultimul rând, transformarea provocărilor viitorului în oportunități pentru România. „Exemplele de bune practici din mediul privat și cel academic pot fi transferate către zona guvernamentală, creând astfel un ecosistem la nivel național. Ne dorim o strategie națională în domeniul științei datelor care să contribuie la transferul de competențe și expertiză”, a concluzionat Ella Ciupercă, director științific Think Thank 360.

De asemenea, mediul privat a făcut pași concreți în domeniul științei datelor, mizând pe investiții importante care reduc impactul operațiunilor lor asupra mediului și cresc gradul de digitalizare și operativitate al proceselor.
Câștigătorii competiției la nivel național și mondial vor fi prezentați in cadrul Conferinței „Women in Data Science” (WiDS) din data de 7martie 2022.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite