Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Guvernanți, treziți-vă!

28 Februarie 2022



Vineri 25 februarie 2022, pe la prânz, am avut un șoc. Nu a fost provocat de Rusia care invadase și masacra Ucraina - deja începusem să mă obișnuiesc cu ideea și recunoșteam obiceiul rușilor (invazia din Ungaria 1956, Cehia 1968, ...) - era de la Monitorul Oficial nr. 187/25 februarie 2022, mai precis de la Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, care a semnat, (probabil fără să înțelegă ce face) decizia de a exclude compania Nokia de la utilizarea de echipament de telecomunicații 5G.



Legea 5G elimină Nokia și duce la monopol!!!

Este vorba de decizia nr. 167/24 feb 2022, prin care prim-ministrul nostru, profesionist în ale armelor, a semnat respingerea solicitării pentru obținerea autorizării privind utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G formulată de Nokia prin două entități diferite.

Șocul a fost mare pentru că legea 5G a fost special elaborată pentru a elimina fabricanții chinezi de la furnizarea de echipament 5G și acum, pe baza ei, este eliminat fabricantul Nokia. La vremea respectivă, 2020-2021, atrăgeam atenția că legea 5G este nefastă pentru România deoarece prin eliminarea fabricanților chinezi pe piața noastră ar rămâne doar doi furnizori: Ericsson și Nokia - duopol! Spuneam atunci că Samsung și NEC încă nu sunt furnizori totali de echipament 5G.


Sursă: https://nicolaeoaca.blogspot.com/

Acum decidenții noștri elimină și furnizorul Nokia, în istoria căreia găsim începuturile electronicii și telecomunicațiilor moderne - faimoasele Bell Laboratories unde s-a descoperit tranzistorul și care au câteva premii Nobel pentru aceste realizări. Bell Laboratories aveau să devină Lucent, care a fost achiziționat și fuzionat cu Alcatel, care, la fel, a fost achiziționat și fuzionat cu Nokia, la rândul ei un pionier al telefoniei mobile și un maestru al reinventării. Nokia a fost înființată în 1865 în Finlanda și în decursul timpului s-a reinventat de mai multe ori, dar mereu și-a păstrat sediul în Finlanda, fiind astăzi un important furnizor de tehnologie 5G.

De ce a fost eliminat furnizorul Nokia?
Care să fi fost motivul? Greu de înțeles! Să fi știut domnul prim-ministru, priceput în ale armelor, și ceilalți decidenți că după Ucraina ar putea urma Finlanda? Să fie în structura acționariatului Nokia capital chinez? Sau să se fi luat o decizie în Guvern ca România să producă și echipament 5G?
Să fi fost prea mult duopolul pentru piața noastră și să se dorească acum un monopol?
Ca tacâmul să fie complet ar urma ca decidenții noștri să elimine și Ericsson, companie cu sediul în Suedia, țară de asemenea în vizorul rușilor. Am cam pune-o de mămăligă!

Utilizare sau furnizare de echipament 5G?
Și încă ceva: mi se pare ciudată formularea „se respinge solicitarea pentru obținerea autorizării privind UTILIZAREA echipamentelor de infrastructură 5G...” care mai degrabă s-ar potrivi operatorilor de comunicații mobile - Orange, Vodafone, Telekom, RCS&RDS, care utilizează echipamant 5G pentru a oferi servicii. Nokia este producător și furnizor de echipament 5G și ca atare în loc de utilizare trebuia scris FURNIZARE. Sau poate decidenți au vrut să nu permită companiei Nokia să utilizeze echipament 5G pentru a oferi servicii 5G, să nu devină operator de comunicații mobile? Adică, nu au vrut să-l autorizeze ca operator de telecomunicații, în care caz au avut dreptate, ANCOM fiind cel care autorizează operatorii.

Tehnologia 5G între rețele/hard și aplicații/soft
Tehnologia 5G înseamnă în primul rând echipament, rețele, care asigură transferul de informații la viteze mari și lantență scăzută între diferite puncte - hard - dar și una de soft care înseamnă diverse aplicații, ambele deosebind-o radical de celelate tehnologii. Huawei, ZTE, Nokia și Ericsson sunt furnizori de echipament 5G, partea de aplicații urmând a fi elaborată și instalată ulterior în funcție de interes – medicină, orașe inteligente, automobile, educație, ....

Potrivit HotNews.ro https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-25390650-csat-respins-doua-companii-nokia-furniza-echipamente-solutii-5g-retelele-din-romania-decizie-monitorul-oficial.htm până acum au primit autorizarea CSAT pentru tehnologia 5G doar trei companii:

- Starc4Sys - comunicații militare, securitate, etc. https://www.starc4sys.ro/

- Compania de Pază R.O, servicii de pază personalizate https://companiadepaza.ro

- Concept Electronics – calitate fără compromisuri - http://www.conceptelectronics.ro/ .

Niciuna dintre acestea nu se regăsesc în statisticile mondiale ale furnizorilor de tehnologie mobilă 5G. Probabil sunt companii din a doua categorie – furnizori de aplicații. Locali.
Dacă este așa se pare că stăm bine la partea de aplicații, dar ce facem cu aplicațiile dacă nu avem rețelele 5G care să transfere informațiia, să permită ca aceste aplicații să funcționeze?
Oare cei care au luat decizia au înțeles despre ce este vorba, au înțeles ce au făcut? Sau poate că vor să autorizeze doar furnizorii din China?

Eliminarea fabricantului Nokia blochează implementarea tehnologiei 5G
Eliminarea furnizorului Nokia mai bate un cui în coșciugul implementării tehnologiei 5G în România, mereu amânată în ultimii ani, făcând incertă în primul rând licitația 5G și așa cu șanse mici de reușită.



Tags: Nokia, ITC, 5G

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite