Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

România semnează Acordurile Artemis ale NASA pentru programul de explorare lunară

03 Martie 2022



Pe 1 martie 2022, Dr. fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA) a semnat, în numele României, Acordurile Artemis, un set de declarații inițiate de NASA pentru a stabili principii comune, direcții și bune practici aplicabile întregului program de explorare lunară.




Semnarea Acordurilor a avut loc la Ministerul Afacerilor Externe din România și a fost precedată de câteva discursuri. Au luat cuvântul domnul Tudor Prisecaru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, domnul David Muniz, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, doamna Jenifer R. Littlejohn, Principal Deputy Assistant Secretary in Department of State’s Bureau of Oceans and International Environmental and Scientific Affairs, Administratorul NASA, Senatorul Bill Nelson, precum și Dr. fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele ROSA. Vorbitorii au fost întâmpinați de domnul Iulian Fota, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Acordul a fost semnat de Dr. Piso în numele României.



„Mai mult decât oricând, este important să lucrăm împreună, dincolo de granițe, pentru a ne consolida parteneriatele și a asigura utilizarea pașnică a spațiului extra-atmosferic,” a spus Administratorul NASA, Senatorul Bill Nelson. „Aderarea României la Acordurile Artemis este un pas important spre îndeplinirea acestui scop. Statele Unite s-au bucurat de relații diplomatice cu România de mai bine de 140 de ani, iar NASA salută spiritul exploratoriu pe care îl aduce România în domeniul spațiului, pe măsură ce trasăm împreună un nou curs.
Ne-am alăturat programului Artemis de explorare a Lunii în primul rând datorită unui spirit de colaborare,” a declarat Dr. fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele ROSA. “Unul dintre cele mai clare beneficii ale participării în această misiune unică este capacitatea Artemis de fi un magnet ce atrage tânăra generație spre știință, descoperiri, inovare — lucruri pe care roboții încă nu le pot face. Este, de asemenea, o modalitate de a muta focusul de la conflictele între oameni la provocarea de a descoperi, explora și apăra Planeta.
Acordurile Artemis conțin, reafirmă și dezvoltă mai multe principii ale dreptului spațial, în conformitate cu normele, principiile și practicile care reies din Tratatul cu privire la principiile care guvernează activitatea statelor în explorarea şi folosirea spaţiului extra-atmosferic din 1967. Acestea includ principii precum explorarea pașnică, transparență, asistența de urgență, furnizarea de date științifice și conservarea patrimoniului. Principiile stabilite în aceste Acorduri sunt destinate să se aplice activităților spațiale civile desfășurate de agențiile spațiale civile ale fiecărui semnatar.
Cu această semnătură, România devine a 16-a țară care semnează Acordurile Artemis. Fiecare semnatar își asumă responsabilitatea de a lua măsurile adecvate pentru a se asigura că entitățile (precum și operatorii din domeniul privat) care acționează în numele său respectă principiile acestor Acorduri.
Programul lunar Artemis este implementat de NASA, cu sprijinul Agenției Spațiale Europene (ESA) și își propune să readucă un echipaj uman pe Lună, echipaj din care va face parte și o femeie pentru prima dată. Cea de-a treia misiune Artemis va lansa astronauți către satelitul natural al Pământului în 2025 — primul echipaj care va aseleniza după o pauză de peste 50 de ani, de la misiunea Apollo 17. Ca parte a acestei colaborări, ESA pune la dispoziție Modulul European Utilitar pentru Orion, sursa de energie care alimentează și propulsează nava spațială.

***
Agenția Spațială Română (ROSA) este o instituție publică finanțată integral din venituri proprii, funcționȃnd conform Hotărârii Guvernului României nr. 923/20.11.1995 și a actelor ulterioare în sistemul Ministerului Educației și Cercetării Științifice — Autoritatea Națională Pentru Cercetare Științifică și Inovare (A.N.C.S.I.). ROSA dezvoltă Programul Național Spațial și coordonează implementarea acestuia prin proiecte de cercetare și aplicații spațiale, fiind autorizată să înființeze centre de cercetare și dezvoltare. Totodată, Agenția este organizaţia conducătoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR — Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată (Space Technology and Advanced Research). ROSA reprezintă Guvernul României în programe de cooperare internațională, precum cele cu Agenția Spațială Europeană (ESA) sau Organizația Națiunilor Unite (ONU). Agenția desfășoară și propriile proiecte de cercetare științifică și dezvoltare prin ROSA Research Centre. Din 2004 Agenția este condusă de Președinte, Dr. Fizician Marius-Ioan Piso.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite