Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Specializarea inteligentă în regiunea Nord-Est

18 Martie 2022




Internaționalizarea activitățiilor deSI și CDI
Regiunea Nord-Est este membră a Platformelor Europene de Specializare Inteligentă (S3 Platforms) pentru Modernizare Industrială, Energie și domeniul Agro-alimentar și colaborează cu European Institute for Innovation and Technology (ca membru in EIT Climate KIC, în Consiliul RIS al EIT Food și colaborator al EIT Manufacturing). În cadrul acestor rețele, atât ADR Nord-Est, cât și alte entități din ecosistemul regional de inovare participă la numeroase consorții inter-regionale din ariile tematice asociate RIS3 Nord-Est.
Din 2021, regiunea este și membră a Vanguard Initiative (VI), în cadrul căreia au fost deja dezvoltate cu succes proiecte pilot și demonstrative în domeniul medicinei personalizate, alte colaborări sectoriale fiind în pregătire. Recent, Regiunea Nord-Est s-a alăturat unui consorțiu VI dedicat transformării digitale a sănătății, prin programul JRC Science meets Regions. Acest program reunește regiuni și orașe din Uniunea Europeană pentru a organiza evenimente participative sau de tip Innovation Camp, concentrându-se pe subiecte politice legate de cele șase mari priorități ale Comisiei Europene, în special tranzițiile ecologice și digitale, recuperarea economică și socială după pandemia COVID-19 sau inițiative pe probleme de interes comun, pentru a stimula colaborarea interregională.
Numeroase alte proiecte internaționale au fost implementate cu succes de ADR Nord-Est si partenerii săi regionali prin programele de colaborare Interreg Europe sau Orizont 2020, în domenii ca mediu, economie circulară, eficiență energetică, sănătate, infrastructuri de inovare, specializare inteligentă în micro-teritorii, turism etc., detalii despre aceste proiecte fiind prezentate pe pagina de internet a agenției (www.adrnordest.ro). De asemenea, pentru o mai buna vizibilitate a bunelor practici de inovare implementate de celelalte entități din regiune, ADR Nord-Est a lansat la finele lui 2021 campania Povești de Succes – atât pe pagina web proprie, cât și pe pagina Facebook Connect Nord-Est.

Rubik Hub, un accelerator pentru startup-uri și afaceri globale de succes

Pentru a veni în sprijinul tinerilor antreprenori, în 2017, ADR Nord-Est a înființat la Piatra Neamț o nouă structură – Rubik Hub – care oferă o serie deprogramegândite succesiv, pentru a sprijinicreșterea fondatorului de startup, de la autodescoperire (prin programul Rubikigai), la idee, apoi până la dezvoltarea de produs (prin programul RubikEDU), ieșirea în piețe internaționale și atragerea de investiții de tipseed(prin programul Rubik Garage). Astfel,Rubik Hubcreează o călătorie antreprenorială completă, naturală, care continuă și după încheierea unui program, prin sprijinul continuu oferit de echipa sa de profesioniști.



Rubik Hub a pornit la drum cu o misiune curajoasă, de a dezvolta și conecta comunități împreună cu care inspiră, educă și accelerează startup-uri de la 0 la 1 și generează afaceri de succes la nivel mondial. A devenit relevant nu doar la nivel regional, ci și la nivel național, și începe să se extindă și internațional. La această construcție au contribuit peste 150 de mentori, profesioniști din România și din întreaga lume, cu expertiză la cel mai înalt nivel (de exemplu, în comunitate sunt chiar mentori co-fondatori de unicorni). Mentorii oferă suport startup-urilor din programele Rubik Hub prin ateliere personalizate sau sesiuni unu-la-unu, împărtășind din expertizăîn mod voluntar.

DIZ, hub de inovare reprezentativ lanivel regional și european
Un alt hub de inovare – Digital Innovation Zone (DIZ) – a luat naștere în 2019, printr-un parteneriat public-privat inițiat de ADR Nord-Est. DIZ este o structură de tip One-Stop-Shop, care oferă IMM-urilor și instituțiilor publice mai multe servicii suport de tip: test before invest (prin acces la expertiză, know-how, facilități de testare, pilotare și experimentare în vederea stabilirii efortului investițional, a eficienției și impactului în business a unei tehnologii digitale noi), dezvoltare de competențe digitale (prin traininguri și auditări digitale), acces la finanțare și matchmaking cu parteneri din rețelele naționale și internaționale de profil.
În noiembrie 2020, DIZ a fost selectat de către Autoritatea pentru Digitalizarea României, ca HUB regional reprezentativ pentru competiția europeană a EDIH (European Digital Innovation Hubs) din programul Europa Digitală, depunând recent o aplicație pentru o finanțare de 4 mil. euro destinată activităților de sprijin al procesului de transformare digitala a companiilor și instituțiilor publice din Regiunea Nord-Est.



Autoritate de Management a Programului Operațional Regional Nord-Est 2021-2027

Activitatea ADR Nord-Est în domeniul specializării inteligente a căpătat noi valențe odată cu trecerea la statutul de Autoritate de Management a Programului Operațional Regional Nord-Est 2021-2027. Astfel. nevoile și exigențele ecosistemului regional de inovare, identificate prin intermediul mecanismelor EDP, pot fi încorporate mai repede și mai eficient în conceptul și ghidurile de aplicație aferente programului. Un exemplu în acest sens este noua Prioritate 1: Nord-Est – o regiune mai competitivă, mai inovativă, care continuă demersurile programatice inițiate prin Axa Prioritară 1 din POR 2014-2020, dar și măsurile sectoriale din cadrul celorlalte noi Priorități ale POR 2021-2027, din zona digitalizării (P2), mediului (P3), mobilității urbane durabile (P4), educației (P6) sau turismului (P7).
În mod firesc, regiunile vor trece la nivelul următor – de la RIS3, la RIS4, prin înglobarea noilor obiective europene de dezvoltare durabilă (SDG) în strategiile regionale de specializarea inteligentă. Alinierea actuală RIS3 Nord-Est la aceste obiective este semnificativă, dar urmează a fi extinsă, inclusiv printr-un nou cadru conceptual strategic și de implementare ce va fi elaborat în viitorul apropiat.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite