Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Gates poate sta linistit, Linux hiberneaza!

23 Octombrie 2006



Una dintre cele mai interesante sesiuni, „Enterprise Linux: Has it Arrived?”, a avut ca tema centrala pozitia pe care o ocupa Linux pe piata OS pentru servere, iar verdictul Gartner a fost ca Bill Gates va putea dormi linistit de acum inainte, mai precis pentru urmatorii cinci ani.


LinuxIn ciuda cresterii sale accelerate, a spus Weiss, pana in anul 2011, Linux se va situa atat sub Windows, cat si sub Unix, vorbind de cifre de vanzari. Analistul Gartner a prognozat ca in urmatorii cinci ani Linux va aconta in jur de 12 miliarde de dolari, care inseamna o crestere semnificativa fata de cei 8,3 miliarde prevazuti pentru anul 2006. Totusi, veniturile Unix se vor situa in jurul sumei de 15,9 miliarde de dolari, pana in 2011, cu mult insa sub veniturile Windows, care ramane lider de necontestat, urmand sa cumuleze nu mai putin de 22,5 miliarde de dolari.


Situatia se va schimba, pentru ca incepand cu anul 2011, este convins Weiss, numarul de implementari Unix o sa scada simtitor, dar nu OS-ul inventat de Linus Torvalds ii va sufla in ceafa Windows-ului, ci Sun Microsystems OpenSolaris, care vine puternic din urma si s-ar putea dovedi o alternativa viabila fata de Linux. Totusi, a subliniat Weiss, ascensiunea Sun va depinde in mare masura de comportamentul utilizatorilor care au migrat de la Solaris la SPARC si care vor fi dispusi sau nu sa acorde din nou credit OpenSOlaris.


„Securitatea nu a fost si nici nu va fi un criteriu esential in batalia Windows, Linux si Unix”, a spus Weiss.


Red Hat - un nou Microsoft?


Conform analistului Gartner, va fi putin probabil ca Red Hat, companie cu venituri substantiale din vanzarea si mentenanta Linux, sa ajunga un fel de Microsoft pentru Linux, in ciuda uriasei cresteri pe care a cunoscut-o. Gartner face referire la sentimentul de ingrijorare care si-a facut aparitia in cadrul comunitatii open source, ca Red Hat a inceput sa castige prea mult din piata sistemelor de operare tip server si va ajunge in curand o companie care sa vanda licente software, precum Microsoft. Compania Red Hat a luat atitudine si a tinut sa infirme zvonurile, declarand prin vocea Vice Presedintelui Mark de Visser ca „Red Hat a inceput ca o companie open source si are de gand sa ramana astfel. Angajamentul nostru fata de comunitatea open source ramane absolut, indiferent de ceea ce vor spune competitorii” (Sursa: eWeek Channel Insider).


Linux se afla, in prezent, intr-o profunda etapa de maturizare, marturie pentru acest lucru fiind uriasul procent, de 90%, de imbunatatiri aduse la kernel-ul Linux de catre vanzatorii si distribuitorii acestui OS.


Virtualizarea, jokerul castigator


Mergand mai departe, virtualizarea va fi un factor cheie in evolutia acestei piete, unul dintre actorii principali fiind hypervisor-ul Xen, care a devenit componenta esentiala pentru Linux in sectorul de data center. Reamintim ca, in limbajul de specialitate, Xen (se citeste „Zen”) este un program open source pentru virtualizare, dezvoltat initial de Universitatea Cambridge din Anglia, folosit la partitionarea statiilor de lucru si a serverelor in masini virtuale separate, fiecare continand propria sa copie de sistem de operare.


Va fi putin probabil ca Microsoft sa acorde suport pentru sistemele bazate pe Xen, de altfel compania dezvoltandu-si propriul hypervisor, cunoscut sub numele de Viridian. Un potential pericol pentru hypervisor-ul Xen l-ar putea constitui VMware ESX Server, care din multe puncte de vedere este un produs mult mai matur, in opinia lui Weiss. „Daca VMware va reactiona prin reducerea preturilor si va insista pe dezvoltarea mai multor functionalitati, va constitui un real pericol”, a avertizat Weiss.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Radu
People, let's face it: banii pun lumea in miscare. Actiunile astea de grup nu pot avea un succes semnificativ de masa. Pana la urma Open Source, Linux... toate ajung la o forma comerciala pt ca trebuie bani sa dezvolti un produs si nu doar entuziasm. E cea mai mai greseala sa crezi ca Open Source sau Linux e gratis; o fi mai ieftin dar gratis sigur nu e. Si daca tot nu e free, tre sa fie mult prea ieftin ca oamenii sa renunte la windows. E putin diferit la nivel de corporatii, de oameni care se pricep dar si aici lucrurile nu sunt clar cat de "mai ieftin" iesi cu open source, mai ales ca experientele costa si nimeni nu vrea sa la faca pe propria piele.
29 Octombrie 2006, 08:58:11
Tudor Chirtoaca
Salut Radu, Iti multumesc pentru comentarii. In primul rand, nu spune nimeni ca Linux este distribuit DOAR gratuit. Distributia comerciala a sistemelor de operare bazate pe open source, precum Linux, este subiect de afaceri si multe dintre marile companii din IT beneficiaza de pe urma lui, precum IBM, HP etc. Totusi, nu trebuie sa uitam ca Linux a luat nastere in urma unei pasiuni si a fost distribuit fara nici un scop comercial. Ulterior, a devenit un fenomen care a luat amploare, dar exista si acum posibilitatea de a descarca sistemul in mod gratuit. Totul este sa stii cum se instaleaza si cum se foloseste. Nu-ti cere nimeni bani pentru asta. In ceea ce priveste implementarea unei solutii open source in cadrul unei companii, managerii IT nu sunt obligati sa faca experimente, intotdeauna exista companii de consultanta care iti pot oferi expertiza si servicii de implementare. Fireste, lucrurile sunt mult mai complexe de atat, dar ar fi nedrept sa afirmam ca Linux sau orice alt sistem open source este un experiment.
31 Octombrie 2006, 03:20:18
-
:blink:
31 Octombrie 2006, 01:30:11