Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Google cotrobaie la codurile sursa

23 Octombrie 2006



Pe 5 octombrie Google a lansat un nou motor de cautare specializata: code.google.com, destinat gasirii de software cod sursa, care are este public pe internet.


Google-code„Motorul de cautare coduri este destinat programatorilor profesionisti, dezvoltatorilor pasionati si entuziastilor care au dificila sarcina de a identifica coduri online”, se arata intr-un comunicat al Google.


In prezent, motorul de cautare google.com poate gasi linkuri catre fisiere cu coduri sursa, dar dezvoltatorii sunt nevoiti sa descarce fisierele local pentru a inspecta codul, acesta nefiind indexat asa cum este in prezent de code.google.com.


Noul motor de cautare a fost proiectat sa „scotoceasca” cat mai adanc codul sursa si sa returneze rezultate care contin fragmente sau linii de cod, usurand astfel viata programatorului. „Vom gasi exact liniile care se potrivesc cu interogarea dorita”, a declarat Tom Stocky, unul dintre managerii de produs ai Google. Cautarea se poate face dupa cuvinte cheie sau chiar dupa tipare intregi de linii de cod. Mai mult, la optiunea de cautare avansata, utilizatorul poate selecta limbajul de programare dorit sau tipul de licenta. In majoritatea cazurilor, rezultatele cautarii vor face legatura cu coduri sursa care sunt open source sau la care exista o explicatie ferma a licentei de utilizare.


Google intentioneaza sa lanseze pe code.google.com si o aplicatie interfata de programare pe care dezvoltatorii sa o poata folosi in mod gratuit. Deocamdata, compania americana nu intentioneaza sa introduca reclame publicitare, asa cum face spre exemplu cu google.com.


Decizia de a construi acest motor de cautare isi are radacinile in dorinta de a ajuta dezvoltatorii din intreaga lume si de a imbunatati serviciile online care, de ce sa nu recunoastem, au o popularitate foarte mare. Toate bune si frumoase, exista insa un mic amanunt pe care oficialii Google nu l-au comentat, si anume ca code.google.com ar putea fi de un real ajutor pentru hackeri. Pe pagina grupului de discutii a code.google.com, nu putine problemele pe care utilizatorii le ridica. „E de ajuns sa tastezi „password” sau „username”, ca sa afli informatii confindentiale, pe care le poti obtine chiar si fara sa fii programator”, scrie unul dintre cei ingrijorati. Altul atentioneaza ca hackerii pot afla foarte usor adrese de email intr-un numar foarte mare. Ramane insa de vazut daca aceste previziuni sumbre se vor adeveri, insa noi salutam initiativa Google, fiind de un real ajutor pentru comunitatea open source.


Tudor Chirtoaca



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite