Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloudul și digitalizarea ne vor costa mai mult în 2022

14 Aprilie 2022



Indiferent dacă urmăriţi un film pe Netflix, postaţi o imagine pe social media, încărcaţi declaraţia unică pe site-ul ANAF sau participaţi la o conferinţă online, aceste acţiuni implică multiple procese computaţionale şi transfer de informaţii. Călătoria acestor date implică un consumuriaş de energie şi costuri pe măsură, cu precădere pentru centrele de date implicate în industria cloud. Un studiu al Comisei Europenedin 2020 arată căvaloarea medie a consumului de energie electricăal centrelor a crescut de la 53,9TWh în 2010, la 76,8 TWh în 2018. EstimărileCE sunt că, peste trei ani, consumul mediu al unuicentru va fi de 92,8 TWh. Pe teremen lung, tendinţa va rămâne crescătoare, iar inovaţiile carepermit atingerea unor recorduri la nivel de eficiență nuţinpasul cu timpul accelerat de digitalizare princare trece omenirea. În 2020, la nivel global, doar în Centrele de Date funcţionau circa 18 milioanede servere, faţă de 11 milioane în 2006. Noile servicii digitale bazate pe AI, 5G, IoT blockchain etc vor creşte însă nu doar baza instalată de servere, ci mai ales performanţa şi implicit consumul acestora.



Dar, pentru că electricitatea reprezintă aproximativ 30-40% din costul operaţional al unui Data Center, creșterea prețurilor din piaţa de energie creează multiple turbulenţe. Începând cu august 2021, preţul mediu al energiei electrice a crescut constant în majoritatea ţărilor europene. Irlanda, Olanda şi Marea Britanie au înregistrat fluctuaţii foarte mari. În Marea Britanie, spre exemplu, dacă în aprilie 2021 preţul mediu era de cca. 50£/MWh, în septembrie 2021 urcase la 220£/MWh, ca ulterior, în contextul falimentării unor furnizori de utilități şi a războiului din Ucraina, să existe și maxime ale valorilor „pentru Ziua Următoare”, de 2,500 £/MWh, afirmă The Guardian.

În Olanda, de exemplu, Asociația centrelor de date (Dutch Datacenter Association/DDA)a cerut autorităților să limiteze prețurile, să ofere scutiri de taxe și să introducă subvenții pentru Data Centerele care investesc în energie verde. Asociația reunește aproximativ 60 de centre, care sunt responsabile de circa 2,3% din consumul de energie electrică al Olandei. Conform DDA, mai multe centre de date şi-au amânat invesţiile în tehnologie pentru a face faţă acestor șocuri și au informat clienţii despre necesitatea negocierii prețurilor.

Situaţia nu diferă semnificativ nici în România, unde, conform datelor publice disponibile, pe Bursă prețul energiei electrice în ianuarie 2022 (949 lei/MWh) a fost de 3,5 ori mai mare decât preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut (271 lei/MWh). De asemenea, în februarie 2022, a fost de aproape patru ori (3,98) mai mare – 932 lei/MWh, față de 234 lei/MWh în februarie 2021, date conform OPCOM. În fața valului de scumpiri, Centrele de date riscă probleme financiare majore, dacă nu transferă către clienţi aceste costuri. În mod evident, sunt afectaţi mai ales operatorii micii,care au contracte flexibile cu furnizorii de utilităţi, dar preţuri fixe către clienţi.În această industrie, marginile sunt relativ mici, iar profitabilitatea jucătorilor este serios afectată de creşterea preţurilor la energie. Inclusiv cloud-ul guvernamental, pe care autorităţile se pregătesc să-l operaţionalizeze, va genera costuri suplimentare.

Creşterea curentă a preţurilor la energie se adaugă unei provocări deja existente, legată de reducerea amprentei de carbon. Prin „Climate Neutral Data Centre Pact”, Uniunea Europeană şi-a propus ca până în 2030 industria de profil să utilizeze exclusiv energie din surse regenerabile şi totodată să devină parte a economiei circulare, ceea ce implică repararea şi reciclarea serverelor, precum şi recuperarea căldurii, acolo unde este posibil.

Pe termen lung, cloud-ul ne va costa mai mult, mai ales în România, unde nivelul de eficienţă (PUE) al Centrelor de Date este departe de valoarea de 1.2 vizată de Comisia Europeană și asumată deja de autorităţile olandeze pentru viitoarele centre de date. Pentru a putea absorbi mai uşor şocul creșterii prețului la energie, dar şi al reglementărilor, prezente sau preconizate, operatorii sunt puși în fața necesităţii unor investiții consistente, atât în sisteme mai eficiente de răcire, cât şi în facilităţi pentru producţia internă a energiei electrice necesare. De altfel, prin astfel de provocări trec şi alte domenii industriale cu dependenţă ridicată de energia electrică: producţia de aluminiu, ciment, var etc. Dacă în construcții prețurile ating deja cote alarmante, este de așteptat ca și digitalizarea și cloud-ul să ne coste mai mult în 2022.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite