Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Bogdan Mihalcea, Country Manager ATEN România: „Managementul resurselor IT este esența digitalizării domeniilor critice“

14 Aprilie 2022



Marile companii ajută și schimbă lumea prin capacitatea de a inova, de a fi vizionare, printr-un „simț” special de a anticipa nevoile sau tendințele, prin capacitatea de a fi utile și eficiente într-o măsură cât mai ridicată. Deși s-a lansat pe piața locală de mai puțin de doi ani și jumătate, ATEN - unul dintre principalii actori mondiali la nivelul soluțiilor de conectivitate AV/IT și a celor de management a infrastructurii - s-a impus în preferințele beneficiarilor din industrii foarte diverse. Descoperim în interviul cu Bogdan Mihalcea, Country Manager ATEN România, cum a evoluat compania în ultimul an, în special în conexiune cu domenii strategice fierbinți, precum cel medical și cel de apărare. Aflăm totodată care sunt cele mai reprezentative soluții tehnologice prin care ATEN vine în întâmpinarea provocărilor momentului, pe linia facilitării transformării digitale, a creșterii calității și siguranței comunicării și interacțiuniilor remote, și pe fundalul unui nou stil de a munci, a trăi și a face business.

Fiecare criză internațională generează și soluții de adaptare, ieșire din impas și transformare pe linie tehnologică. Pe fondul crizei militare și sanitare, cum s-a repoziționat strategic ATEN? A reușit compania să direcționeze expertiza și capacitatea de inovare spre nevoile și provocările prezentului, cu precădere cele din industria de apărare și industria medicală?

Vorbeam în urmă cu un an despre efectele pandemiei și subliniam faptul că structura socială este mult mai bine închegată și, tocmai de aceea, interdependența între diferite industrii propagă mult mai repede efectele negative sau pozitive, pe care un fenomen perturbator cum este o criză le generează. Pe de o parte, apreciem faptul că pandemia a accelerat transformarea digitală a organizațiilor, că munca de la distanță este acceptată pe scară largă de angajatori, care au înțeles beneficiile lor și ale angajaților prin productivitatea sporită a acestora și un nivel de satisfacție al membrilor echipei care le oferă argumente pentru un angajament pe termen lung în companie.
Acum lumea trece printr-o eră extrem de complicată, una în care crizele nu se succed, ci se suprapun, creând efecte combinate. Profund afectat de perioada pandemică începută în urmă cu doi ani și care, iată, pare că se apropie totuși de final, mediul de afaceri, la fel ca întreaga societate, este acum supus efectelor agresiunii statale a Rusiei asupra Ucrainei. Dacă pandemia de COVID-19 a afectat întregul lanț de aprovizionare, din cauza mobilității reduse și a restricțiilor impuse, acum efectul de avalanșă pe care îl are creșterea prețului la combustibili afectează componenta de cost atât a producției, cât mai ales a transporturilor de mărfuri.
La fel ca fiecare familie, și la nivelul companiei ATEN ne-am concentrat în primul rând pe asigurarea unui climat de lucru sigur și confortabil, am încercat să facem cât mai puțin stresantă trecerea prin perioada pandemică, ne-am susținut echipa și ne-am implicat în sprijinirea angajaților noștri și a partenerilor.
În aceeași măsură, în calitate de membri responsabili ai societății în care activăm, am căutat să oferim clienților noștri acele soluții de care au nevoie pentru a face o tranziție cât mai sigură prin această perioadă complicată.
Desigur, domenii critice precum cel al sănătății și al apărării se află cu precădere în atenția noastră, atât componenta de inovare, cât și cea de implementare de soluții fiind la fel de bine concentrate pe aceste verticale industriale. Însă, în aceeași măsură, trebuie să avem în vedere că soluțiile noastre – hardware și software – destinate accesului securizat la informații și resurse își găsesc utilitatea și în alte domenii, precum cel al serviciilor financiare, utilităților, producției industriale, educației, logisticii și transporturilor sau administrației publice, ca să enumăr doar câteva.

Abordând pe rând verticalele industriale menționate, cum susțineți însănătoșirea și revigorarea sectorului sanitar, digitalizarea proceselor și creșterea calității actului medical efectuat la distanță?
Domeniul serviciilor medicale este unul în care s-au făcut progrese remarcabile în sectorul privat. De asemenea, există vaste oportunități pentru transformare digitală în sectorul public. Procesul de însănătoșire și revigorare a domeniului serviciilor medicale este unul de lungă durată, în care dimensiunea bugetară este determinantă în adoptarea de măsuri eficiente și cu impact pe termen lung. Desigur, cu toții ne dorim să vedem, mâine dacă se poate, infrastructură și echipamente medicale de top instalate în clădirile moderne ale clinicilor medicale. ATEN deține în portofoliul său soluții ce permit utilizatorilor din clinici să controleze distribuția semnalului video de înaltă calitate pentru fluxuri live din sălile în care se fac intervenții chirurgicale, să faciliteze operarea echipamentelor de la distanță, să controleze conținutul sistemelor PACS (Picture Archiving and Communication System) atât de necesare în unitățile spitalicești, precum și să susțină diagnosticarea în timp real de la distanță.

Care sunt principalele beneficii oferite de soluțiile de videoconferință ATEN? Ce aspecte reușiți să îmbunătățiți la nivelul relației instituție sanitară-medic-pacient? Există și alți beneficiari?

Tendința actuală în domeniul serviciilor medicale este de replicare și particularizare a conceptului IoT către așa-numitul Internet al obiectelor medicale (Internet of Medical Things - IoMT). IoMT propune o infrastructură conectată de dispozitive medicale, aplicații software și sisteme și servicii de sănătate, iar această mișcare către integrarea diferitelor sisteme de furnizare de asistență medicală într-un singur mecanism a creat conceptul de asistență medicală inteligentă - Smart Healthcare. Acest lucru nu numai că a mutat focusul de la îngrijirea bolnavilor la promovarea sănătății generale și a bunăstării oamenilor, dar a condus și progrese tehnologice, în special în domeniul soluțiilor care conectează diverse sisteme IT de sănătate pentru ușurință de control și comunicare.
În acest context, ATEN oferă o gamă completă de soluții audio-video și de transmisie a semnalului de control, care oferă calitate de înaltă precizie și acuratețe de control. Toate aceste soluții au rolul de a îndeplini cerințele aplicațiilor medicale generale și ale aplicațiilor medicale critice, care pot fi încadrate în următoarele categorii:
• Video Walls în camera de control pentru monitorizarea/managementul de la distanță a stării pacienților;
• Extensie video pentru analiza datelor în timp real și acces la imagini;
• Distribuția și extinderea semnalului de control pentru funcționarea echipamentelor.
Referindu-ne la aspectele îmbunătățite în relația instituție sanitară-medic-pacient, fluxul și monitorizarea informațiilor critice, diminuarea impactului distanțelor în asigurarea actului medical, precum și intervenția în timp scurt cresc încrederea și confortul pacientului, diminuează stresul și încărcarea medicului și sporesc eficiența instituției sanitare.
Și da, există și alți beneficiari! Unii mai puțin vizibili în acest domeniu în care medicii și pacienții sunt principalii actori. Departamentele IT ale instituțiilor medicale apreciază versatilitatea și multitudinea de opțiuni de conectivitate pe care produsele noastre le oferă.

Cât de mult se reflectă calitatea superioară a echipamentelor audio-video în calitatea interacțiunii, diagnosticului și îngrijirii remote? Care sunt echipamentele de top ale ATEN care susțin noul trend medical?
Supravegherea de la distanță a pacienților este o activitate de importanță critică. A te baza pe o serie de echipamente ce îți asigură integrarea unui număr mare de fluxuri audio și video fără a sta cu grija apariției unor defecțiuni în momente critice de diagnoză, supraveghere sau intervenție medicală asupra pacientului este o obligativitate ce stă la baza oricărei soluții, nu un deziderat.
Soluțiile ATEN oferă un nivel de flexibilitate ce asigură siguranța pentru viitor a investiției, scalabilitate și implementarea într-o gamă largă de aplicații de asistență medicală, ajutând infrastructurile IT să crească în pas cu progresele tehnologice medicale.
Soluțiile ATEN Seamless Switch furnizează fluxuri video rapide, fiabile și continue, cu comutare și control instantaneu în timp real al sursei, fără întârzieri, în timp ce soluțiile de control utilizează HDBaseT sau acces prin IP, pentru a satisface atât cerințele aplicațiilor critice de asistență medicală, cât și ale sistemelor de distribuție media.



Aveți deja unități medicale care folosesc tehnologiile ATEN, putem vorbi de povești de succes? Care este apetitul instituțiilor din domeniu pentru soluțiile ATEN și absorbția noilor tehnologii?
Desigur. Spre exemplu unul din proiectele de care suntem foarte mândri, foarte complex de altfel, are impact într-o zonă critică a sistemului medical. Este vorba despre cel mai mare spital de copii din țară, unde soluția are rolul de monitorizare a semnelor vitale pentru pacienți, având la bază echipamentele noastre profesionale audio-video. Este un proiect de amploare, cu un nivel de complexitate specific domeniului sanitar.
Cu siguranță, provocările ultimilor ani pe domeniul sănătății și accentul care se pune acum pe dezvoltarea acestui domeniu face ca apetitul să fie ridicat pentru adoptarea de soluții de această natură în sectorul serviciilor medicale. Cu atât mai mult pentru soluțiile ATEN, care am avut surpriza și plăcerea să fie foarte bine primite, însă factorul determinant este depășirea barierei bugetare.

Indiferent de tipul de industrie, cum susțineți noua dimensiunea remote a muncii, mobilitatea angajaților și a afacerilor lor? Pentru ce tip de spații de lucru s-au dovedit a fi cele mai potrivite soluțiile ATEN?

Modul de lucru hibrid pare să fie opțiunea majorității organizațiilor în ceea ce privește viziunea lor pentru viitor. În acest context, companiile își adaptează infrastructura de birou pentru a face față acestui mod de lucru care implică colaborarea de la distanță a echipelor mixte formate din angajații de la distanță, angajați care lucrează de la birou, colaboratori remote și clienți, aflați și ei la distanță. Organizațiile trebuie să facă acele investiții necesare acoperirii tuturor scenariilor posibile. Pentru aceasta, trebuie să analizeze și să adopte tehnologiile ce permit angajaților să colaboreze rapid și ușor și să rămână mobili, indiferent dacă fac transmisii video în direct, dacă au o întâlnire la distanță sau dacă lucrează într-un spațiu de hot desking.
În acest sens, putem menționa câteva soluții ATEN pentru locuri de muncă hibride, care vor reprezenta viitorul:
• Soluții pentru săli de întâlnire la distanță și hibride pentru colaborare și productivitate sporită în companii și în mediul educațional;
• Soluții de transmisiuni video în direct pentru streaming de conținut de nivel profesional ușor de realizat în scopuri educaționale, de afaceri și de creare de conținut;
• Soluții de acces la birou și la distanță pentru productivitate sporită, economie de spațiu și ergonomie într-un peisaj de lucru hibrid în continuă evoluție.

Recent, ATEN a lansat o gamă de soluții în sprijinul îmbunătățirii securității naționale. Cât de important este pentru un stat să aibă infrastructura IT cât mai bine protejată de atacurile cibernetice, mai ales în contextul unui război hibrid purtat în vecinătatea României?

Apărarea unui stat nu se mai rezumă la apărarea granițelor sale, ci, din ce în ce mai des, la apărarea infrastructurii informatice. Aici, pe un câmp de luptă imaterial, agențiile de apărare ale statului sunt prezente și trebuie înarmate cu sisteme defensive de încredere. Un astfel de centru de control trebuie să fie cât se poate de sigur, să asigure flexibilitate și să ofere un nivel ridicat de calitate vizuală, permițând în același timp monitorizarea și înregistrarea tuturor operațiunilor desfășurate. În plus, trebuie să faciliteze accesul de la distanță, să dispună de redundanță, să aibă în vedere provocările viitorului și să securizeze întreaga activitate.
Așa cum vedeți acum, superioritatea la nivelul dotărilor informatice, precum și a oamenilor pregătiți corespunzător poate să încline balanța în situații de război. Ceea ce face ca tehnologia și oamenii bine pregătiți pentru a o folosi să fie baza în confruntările militare. Desigur, noi sperăm ca aceste confruntări să se încheie, importantă fiind prevenirea lor pe termen mediu și lung, însă statele trebuie să fie pregătite și pentru aceste riscuri.



Sunt centrele de control ale instituțiilor de apărare și rețelele de servere elemente-cheie în ecuația războiului? Pentru creșterea gradului de securitate și protecție în față noilor provocări, ce tip de dispozitive recomandă ATEN entităților din domeniu?
Într-adevăr, centrele de control ale instituțiilor de apărare și rețele de servere sunt puncte nevralgice în infrastructura statală, vitalitatea acestora asigurând vitalitatea capacității de răspuns în zonele de conflict, atunci când este cazul, dar și a infrastructurii critice de la nivel național. În situația actuală, în care securitatea cibernetică a căpătat o amploare și o importanța critică la nivel național, am lansat ca o recomandare echiparea centrelor de control din domeniul militar cu soluții „secure KVM”, pentru un nivel crescut de protecție în fața noilor provocări.
Ținând cont de toate aceste cerințe, ATEN a proiectat un sistem compus în jurul unui echipament extrem de criptat, ce nu poate fi accesat de la distanță și pentru care este nevoie de chei individualizate, pe baza cărora se permite accesul la infrastructura critica. Mai mult decât atât, echipamentul este securizat împotriva intruziunii fizice (dechiderea cutiei) prin senzori specializați care pot declanșa auto-distrugerea, făcând astfel imposilă accesarea informațiilor clasificate.

Beneficiind de fonduri generoase via PNRR, succesul marilor proiecte de digitalizare aleRomâniei depind de alegerea și implementarea de soluții și tehnologii performante, inclusiv pe componenta de conectivitate. ATEN este lider mondial în domeniu… Cum maximizați acest avantaj? Ce plan ați gândit pentru piața din România din perspectiva proiectelor majore de transformare digitală care se vor lansa în viitorul apropiat și a alianțelor care se prefigurează?
Relațiile dezvoltate cu partenerii de integrare, fie ei integratori de sisteme ori alți vendori ce promovează soluții complementare, ne asigură o poziționarea bună în perspectiva proiectelor viitoare. În măsura în care acestea vor ieși la lumină, vom fi gata să folosim întregul set de avantaje pe care îl incorporează și îl oferă produsele ATEN. Planul nostru se bazează pe comunicarea intensă cu partenerii noștri, pe informarea lor periodică cu privire la avantajele și beneficiile oferite de noile versiuni de echipamente și soluții dezvoltate de echipa de cercetare-dezvoltare și pe educarea permanentă a utilizatorilor produselor noastre. Un client capabil să folosească pe deplin caracteristicile unui produs își va amortiza mai rapid investiția și devine un bun ambasador al produselor ATEN.
Acolo unde este cazul, vom continua să promovăm împreună cu partenerii noștri dezvoltarea de proiecte pilot pentru ca potențialii clienți să se familiarizeze cu soluțiile ATEN și pentru a accelera adopția acestora în situația în care vor fi preferate pentru integrarea în sistemele lor.



Anul trecut aveați peste 2/3 din proiecte concentrate în sectorul privat. S-a păstrat ponderea de 70%? Cum au evoluat proiectele reprezentative? Care au fost cele mai solicitate soluții și produse?

Dinamica regională a proiectelor ATEN a suferit mici modificări în sensul în care ponderea proiectelor din sectorul privat a scăzut ușor, menținându-se totuși în zona de 60%. Acest lucru se datorează nu atât temperării apetitului investițional în tehnologie din sectorul privat, cât mai ales nevoilor acute de tehnologizare venite din sectorul public. Am constatat o creștere consistentă venind din sectorul medical (unde adopția a fost accelerată de Pandemie), iar în ultimele 6 luni am început să lucrăm la proiecte Regionale ce țin de infrastuctura vitală (investiții de interes strategic) în mai multe țări balcanice. Echipamentele de control și monitorizare, de transmitere a conținutului, precum și de eficientizare energetică sunt numai câteva dintre soluțiile ATEN foarte cerute în momentul actual.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite