Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Vizibilitatea lucrărilor științifice romānești indexate īn Web of Science Core Collection

14 Aprilie 2022





În alcătuirea clasamentelor universitare internaţionale, publicate anual de mai multe foruri din domeniu, o pondere importantă o au criteriile referitoare la numărul lucrărilor ştiinţifice indexate în bazele de date bibliometrice. În studiul de faţă sunt prezentate diverse poziţionări ale instituţiilor din România, în funcţie de lucrările ştiinţifice indexate în platforma Web of Science (WoS) (www.webofscience.com
), secţiunea Web of Science Core Collection (WoS.CC), pentru perioada 1999-2020. Se vor regăsi acele instituţii cu o contribuţie de cel puţin 3% din totalul pe România la fiecare dintre criteriile analizate în acest studiu. Dintre cele două taxonomii (“Web of Science Categories” cu 254 de subdomenii de cercetare, “Research Areas” cu 152 de subdomenii de cercetare), disponibile în platforma Web of Science, prin filtrul “Analyze Results” sunt selectate primele 15 poziţii cu cele mai multe lucrări încadrate.

Platforma Web of Science permite accesul la mai multe secţiuni, dintre care cea mai importantă este Web of Science Core Collection alcătuită, la rândul ei, din următoare baze de date:
Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Conference Proceedings Citation Index – Science (CPCI-S), Social Sciences Citation Index (SSCI), Arts & Humanities Citation Index (A&HCI), Emerging Sources Citation Index (ESCI), Book Citation Index – Social Sciences & Humanities (BKCI-SSH), Conference Proceedings Citation Index – Social Science & Humanities (CPCI-SSH), Book Citation Index – Science (BKCI-S), Index Chemicus (IC), Current Chemical Reactions (CCR-EXPANDED).

Aflându-ne în perioada de pregătire a lansării noului Plan Naţional de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (PN), al 4-lea, a fost aleasă perioada de analiză ca fiind 1999-2020, întrucât primul PN a fost lansat în 1999, iar până la data documentării acestui material lucrările publicate în 2021 nu sunt indexate, în totalitate în platforma Web of Science.

Imaginea celor 244.600 de lucrări ştiinţifice româneşti indexate în perioada 1999-2020, în bazele componente WoS.CC, este prezentată în următorul tabel:

Sursa: Web of Science: https://www.webofscience.com/ (4.04.2022)

Criteriul 1. Lucrări cu autori din România, publicate în perioada 1999-2020, indexate în Web of Science Core Collection

Din totalul celor 48.235.390 de lucrări publicate la nivel global şi indexate în WoS.CC, un număr de 244.600 (0,51%) îl reprezintă cele cu autori având afiliere instituţională din România.

1.1. Evoluţia numărului de lucrări indexate în WoS.CC


Sursa: Web of Science: https://www.webofscience.com/ (4.04.2022)

Pe întregul interval al perioadei analizate, 1999-2020, se observă un trend crescător cu mici excepţii.

Pentru perioada 2015-2016, graficul nu include numărul lucrărilor publicate în revistele ESCI, tipul de abonament existent prin proiectul "Acces Național Electronic la Literatura Științifică pentru Susținerea Sistemului de Cercetare și Educație din România - ANELIS PLUS 2020" (https://anelisplus2020.anelisplus.ro), permite accesul doar la ultimii 5 ani (2017-2022). Probabil, nivelul mai scăzut al anului 2020 este o consecinţă firească a restricţiilor perioadei pandemice respective.

1.2. Distribuţia lucrărilor pe domenii/subdomenii de cercetare
La nivelul ambelor taxonomii disponibile în platforma Web of Science, au fost acoperite cu cele 244.600 lucrări analizate toate poziţiile, atât cele 254 din „Web of Science Categories”, cât şi cele 152 din „Research Areas”.
În formatul de vizualizare „TreeMap Chart”, pus la dispoziţie de platforma WoS, sunt prezentate primele 15 domenii/subdomenii din cele două taxonomii, alături de numărul de lucrări dintre cele analizate, virgula fiind aici cu rol separator.

1.2.1 Top 15 „Web of Science Categories”


Sursa: Web of Science: https://www.webofscience.com/ (4.04.2022)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Sorin Zgura
Felicitări pentru articol. Analiza este bazată pe o metologie foarte buna. Din păcate WoS ofera rezultate eronate. Afilierile sunt dublate și nu reflecta realitatea data de articolele în sine. De exemplu, articolele ISS sunt "înghițite" de INFLPR chiar dacă mergem reviste și vedem ca afilierea este doar "Institute of Space Science". În concluzie statisticile prezentate în articol sunt eronate.
19 Aprilie 2022, 12:05:44