Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Vizibilitatea lucrărilor științifice romānești indexate īn Web of Science Core Collection

14 Aprilie 2022




Se poate observa poziţionarea cu preponderenţă a universităţilor, ponderea acestora fiind de 66,66%.

Criteriul 5. Lucrări cu autori din România, publicate în revistele Nature şi Science,
în perioada 1999-2020, indexate în Web of Science Core Collection
Publicarea în prestigioasele reviste Nature şi Science (N&S) are o pondere de 20% în renumitul clasament Shanghai Ranking s Academic Ranking of World Universities (ARWU). De asemenea, la nivel naţional, în cadrul competiţiei anuale organizate de UEFISCDI, Premierea rezultatelor cercetării, pentru o lucrare eligibilă, de tipul „article” sau „review”, publicată în revistele Nature sau Science este acordat premiul cel mare, în cuantum de 40.000 de lei.

În perioada analizată, 1999-2020, au fost publicate în revistele Nature şi Science, ulterior şi indexate în WoS.CC 75 de lucrări cu autori din România.

5.1. Evoluţia numărului de l
ucrări cu autori din România, publicate în revistele Nature şi Science (N&S), în perioada 1999-2020, indexate în Web of Science Core Collection

Sursa: Web of Science: https://www.webofscience.com/ (4.04.2022)

5.2 Instituţii din România

În raportul generat de filtrul „Affiliations” disponibil în platforma WoS, pentru afilierile instituţionale ale autorilor celor 75 de lucrări N&S analizate, se regăsesc 2.603 denumiri diferite, atât pentru instituţii româneşti, cât şi din străinătate.

Situaţia instituţiilor din România, cu o contribuţie de cel puţin 3% din totalul lucrărilor analizate, se prezintă astfel:

Sursa: Web of Science: https://www.webofscience.com/ (4.04.2022)

Dintre cele 8 instituţii se evidenţiază 5 universităţii, ceea ce reprezintă o pondere de 62,5%.

Concluzii

La nivelul fiecărui criteriu analizat, pentru perioada 1999-2020, se observă o creştere evidentă care poate fi interpretată ca o consecinţă a aplicării susţinute a strategiilor de cercetare-dezvoltare-inovare care au stat la baza celor trei Programe Naţionale de Cercetare-Dezvoltare-Inovare derulate în această perioadă. Creşterea susţinută a numărului de lucrări publicate, începând cu anul 2007, s-a datorat şi competiţiei „Premierea rezultatelor cercetării-articole”.

Creşterile menţionate nu sunt doar de ordin cantitativ (nr. de lucrări), criteriile precum: publicarea rezultatelor unor cercetări finanţate, creşterea numărului de lucrări citate şi evidenţiate HCP în platforma WoS, publicarea în revistele de prestigiu Nature şi Science, denotă şi aspecte de ordin calitativ.

Totodată, trebuie remarcată prezenţa lucrărilor autorilor din România în toate domeniile/ subdomeniile celor două taxonomii disponibile în platforma Web of Science.

Continuarea finanţării cercetării din România prin intermediul noului Plan Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare şi o consiliere constantă şi susţinută a Punctelor Naţioanle de Contact (NCP) pentru Programul Cadru Orizont Europa, reprezintă premise pentru îmbunătăţirea vizibilităţii lucrărilor ştiinţifice româneşti.