Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cine vrea integrare sa ofere calitate!

23 Octombrie 2006



Aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007 este deja o certitudine. Integrarea va fi insa un proces mai lung ce va depinde atat de autoritati cat si de fiecare firma romaneasca in parte. In prezent, marile companii si o parte dintre intreprinderile mici si mijlocii sunt ca si integrate. Probleme vor avea insa microintreprinderile si restul IMM-urilor, sectoare intregi ce functioneaza numai cu ajutoare de stat (mineritul), dar si domenii ca industria textila, competitiva acum datorita salariilor foarte mici oferite. Avem si exemple pozitive. Dacia Logan este un succes international iar combinatul de la Galati este pe piata mondiala prin Mittal Steel. IT&C-ul este integrat, urmand sa atraga dupa el si domeniile care il exploateaza.


Aquis-ul este deja adoptat


Leonard_OrbanDaca discutam despre zona economica in general, aquis-ul comunitar este deja adoptat si traspus in legislatia romaneasca aproape in totalitate. Leonard Orban (foto) - secretar de stat in cadrul Ministerului Integrarii Europene si fost negociator sef al Romaniei cu UE - ne-a explicat cate ceva despre principalele domenii economice in raport cu legislatia UE.


Astfel, standardele de calitate nu trebuie adoptate obligatoriu, cu exceptia unor reglementari legate de siguranta oamenilor si de sanatate. In rest, in industrie normele europene de calitate sunt facultative.


“Calitatea - facultativa… defapt obligatorie”


Leonard Orban considera ca “…aceste norme de calitate, desi facultative, sunt defapt obligatorii pentru cei ce vor sa reziste pe piata Uniunii”. Astfel, este numai in interesul firmelor romanesti sa preia si sa respecte normele de calitate. “Exista nenumarate standarde facultative dar ar fi normal ca firmele romanesti sa aiba interesul de a le respecta, pentru a putea fi competitive pe piata comuna” ne-a declarat Orban.


Firmele din IT&C sunt mai pregatite decat cele din alte domenii daca vorbim de calitate. O parte a lor sunt prezente pe piata externa de mult timp – deci produc deja la standardele respective. Leonard Orban ne aminteste ca “Romania este printre primele tari care au adoptat Aquis-ul in IT&C”. Piata serviciilor de IT - transmisiile de date si furnizarea serviciilor de Internet, comertul electronic, serviciile de Internet pe baza de cablu tv - este acum total liberalizata si bine reglementata. Legile pedepsesc accesul neautorizat la retelele private, atacurile hackerilor, raspandirea virusilor informatici, frauda electronica etc.


Producatorii romani de hardware au devenit din nou profitabili asambland echipamente de ultima generatie care acopera o mare parte din cererea interna. Marile corporatii folosesc forta de munca bine calificata din Romania pentru a dezvolta la noi software in sistem offshore. In acest context, IT&C-ul are o rata de crestere pozitiva atat in productia de echipamente de calcul, transmisii de date si telecomunicatii, cat si in domeniul productiei de software si al serviciilor. Iata deci un avantaj al nostru in societatea informationala din UE.


Chiar daca suntem complet aliniati, atunci cand legislatia comunitara va suferi unele modificari, acestea vor trebui transpuse si la noi. De exemplu, in mediile europene se vorbeste despre limitarea tarifelor de roaming, ceea ce se va intampla si la noi daca se va da o directiva in acest sens.


Un alt domeniu, client al producatorilor de soft, este Contabilitatea, unde totul tine de decizia nationala existand doar un set de norme comune europene deja adoptate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
ioana
Buna, as vrea sa stiu in ce masura standardele iso din familia 9000 sunt obligatorii si la ce ramuri industriale se aplica. Care sunt normele UE pentru diverse activitati si servicii (cabinete medicale, saloane cosmetica si coafura, ateliere de tamplarie, confectii, mecanice, sercice-auto etc.) Multumesc!
25 Noiembrie 2006, 12:35:57