Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Liderii europeni din domeniul spațial discută la București tematica „Spațiu și Securitate pentru Europa de Est”

16 Mai 2022



În perioada 16-19 mai 2022, Agenția Spațială Română (ROSA) organizează la Palatul Parlamentului evenimentul „Spațiu și Securitate pentru Europa de Est. România — 10 ani în Agenția Spațială Europeană”. Planificat în contextul ultimelor evenimente regionale, dar și ca evoluție naturală a preocupărilor României în domeniul securității spațiale, evenimentul își propune să aducă în discuție planurile strategice naționale și europene cu privire la capacitățile și infrastructurile critice spațiale și contribuția lor esențială la buna desfășurare a vieții de zi cu zi, la gestionarea schimbărilor climatice, precum și la asigurarea securității cetățenilor și întărirea apărării planetare. Totodată, evenimentul marchează împlinirea a peste 10 de ani de când România este Stat Membru al Agenției Spațiale Europene.



La conferință (16-17 mai) participă peste 350 de reprezentați ai domeniului spațial din țară și din străinătate, iar la expoziție (16-19 mai) cei mai importanți actori din cercetare, mediul academic și industrie spațială din România își prezintă ultimele realizări.
Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), a explicat care a fost raționamentul acestei conferințe la București, în România, pornind de la istoria comună a țărilor din această zonă a Europei și schimbările prin care acestea au trecut în ultimele decenii. „Aplicațiile spațiale sunt necesare pentru asigurarea securității la granița de Est a Uniunii Europene și pentru Marea Neagră și Dunăre. România este în prezent singurul stat membru ESA riveran la Marea Neagră", a declarat dl Piso. Și nu în ultimul rând, Dl Piso a prezentat evenimentele și acțiunile din sfera Spațiu și Securitate pe care ROSA le-a coordonat de-a lungul anilor și care au dus la acest eveniment.
Ca stat membru al Uniunii Europene (UE) și al Agenției Spațiale Europene (ESA), România participă la programele acestora, dar, își dezvoltă, în același timp, propriile programe spațiale în acord cu strategia națională și în concordanță și complementaritate cu alte programe internaționale.
“Cred că fiecare țară, inclusiv România, ar trebui să investească resurse în a-și dezvolta propriile capabilități și propriul program, complementar cu eforturile noastre la nivel european și global, împreună cu partenerii noștri strategici. Dar mai avem un lucru de făcut — să dezvoltăm relațiile din regiune (...) cu țările din Europa de Est, împreună cu care ne confruntăm cu amenințări și pericole comune și cu care avem cu siguranță interese comune,” a declarat Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian-Ioan Burduja.
“Știu că avem multă treabă de făcut împreună și una dintre misiunile mele principale este de a mă asigura că România își gestionează corect responsabilitățile ca Membru al Agenției Spațiale Europene. (...) Aveți întregul meu angajament. (...) Împreună cu Ministrul Finanțelor sunt încrezător că vom găsi o soluție în termenul agreat, în Octombrie. Ca să facem din spațiu o zonă critică pentru țara noastră, avem tradiția, avem oamenii și cred că acum avem și angajamentul necesar să ducem acest lucru la îndeplinire,” a concluzionat Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian-Ioan Burduja.



Prin eforturile ROSA, România a obținut poziții de conducere la nivel internațional, în organizații globale precum Comitetul Națiunilor Unite pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic sau Academia Internațională de Astronautică. România a încheiat, de asemenea, acorduri de cooperare cu cele mai importante națiuni spațiale — spre exemplu, Acordurile Artemis pentru programul “De la Lună către planeta Marte” și Acordul de schimb de date SSA (Space Situational Awareness) cu USSPACECOM (Comandamentul Spațial al SUA).
Securitatea este o componentă majoră a dezvoltărilor spațiale. Începând cu aplicații de managementul dezastrelor naturale și servicii de informații bazate pe imagini satelitare, ROSA a dezvoltat capabilități și expertiză în toate domeniile majore de securitate spațială.
Din 2005, ROSA coordonează sectorul național de cercetare pentru securitate civilă. Din 2011, România a recunoscut Spațiul drept un sector al infrastructurilor critice. Prima conferință NATO de experți în domeniul Științei și Tehnologiei Spațiale a fost organizată în 2006, la București. Telecomunicațiile satelitare sigure și distribuirea de chei cuantice utilizând infrastructuri spațiale sunt domenii noi în care contribuțiile românești sunt binevenite. Aplicațiile de Poziționare - Navigație - Cronometrare (PNT Positioning - Navigation - Timing) precise asigură securitatea sectoarelor civile și de apărare la scară largă. Aplicații pentru transport, sistem bancar și telemedicină sunt deja în faza operațională.
Un activ național extrem de important este rețeaua SST (Space Surveillance and Tracking) de senzori optici și radar, care a devenit o componentă a Consorțiului SST al Uniunii Europene, din care fac parte în prezent șapte state membre.
Strategia spațială curentă a României este 3S, prezentată la eveniment de Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA). Strategia 3S include Știință și Tehnologie, Servicii și Securitate.
Noul Program Spațial al Uniunii Europene aduce o contribuție importantă securității cetățenilor Uniunii și nu numai, mai ales în actualul context geopolitic. Președintele Comitetului pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE), europarlamentarul Cristian-Silviu Bușoi a vorbit despre nevoia unei noi strategii spațiale pentru securitate și apărare pentru a avea o înțelegere comună a riscurilor și amenințărilor legate de spațiu, pentru a dezvolta răspunsuri pe măsură și capacitatea de a reacționa mai rapid și mai bine la crize.
În afară de securitatea provenită din spațiu, există necesitatea securității în spațiu și nevoia de a dezvolta sub-componenta SST (Space Surveillance and Tracking) în cadrul programului de Management de Trafic Spațial. Totodată, în relația UE-NATO, Dl Bușoi a subliniat necesitatea de a proteja infrastructurile spațiale de atacuri cibernetice, amenințări fizice, deșeuri spațiale și alte interferențe.
Avem nevoie să facem “din spațiu fundația pentru autonomie europeană, non-dependență, rezistență și securitate. Cu ajutorul spațiului vom putea și vom reuși să consolidăm baza industrială a Europei și să implementăm prioritățile politice ale Europei, Pactul Verde European, Deceniul Digital, Mecanismul de redresare și reziliență,” a declarat europarlamentarul Cristian-Silviu Bușoi.
În prima zi a conferinței, în cadrul sesiunii “Programe spațiale europene”, Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA) va prezenta direcțiile strategice din domeniul Spațiul și Securitate în România și în regiune.
Dl. Pascal Legai, Consilier pentru securitate al Directorului General ESA va prezenta Agenda 2025 a Agenției Spațiale Europene, ce cuprinde trei acceleratoare care vor duce ambițiile Europei la un alt nivel: acceleratorul „Spațiu pentru un viitor verde”, acceleratorul „Răspuns rapid și rezistent la criză” și acceleratorul „Protecția activelor spațiale”, precum și două „inspiratoare”: o misiune de returnare de mostre de pe sateliții naturali de gheață din Sistemul Solar și explorarea umană a spațiului.
Dna. Isabella Poldrugo, Director adjunct pentru Politici Spațiale, Directoratul General pentru Industria de Apărare și Spațială, Comisia Europeană, va prezenta Programul Spațial al Uniunii Europene.
După prima sesiune va loc deschiderea oficială a expoziției „Spațiu și Securitate pentru Europa de Est. România — 10 ani în Agenția Spațială Europeană”, unde participă expozanți din cercetare, mediul academic și industrie spațială. Expoziția se va încheia pe 19 mai.
A doua sesiune a conferinței se va concentra pe “Evoluții regionale” cu prezentări despre Centrul Satelitar al Uniunii Europene (SatCen), Agenția Uniunii Europene pentru Programul Spațial (EUSPA) și UN-OOSA.
Sesiunea din prima zi se va încheia cu un panel ce va dezbate tema “Creșterea capacităților: regional vs global”.
Conferința continuă în a doua zi cu două sesiuni, prima despre “Proiecte naționale” din partea industriei spațiale, a institutelor de cercetare, a mediului academic și a ROSA, iar cea de-a doua despre “Noi programe” din partea industriei.

***
Agenția Spațială Română (ROSA) este o instituție publică finanțată integral din venituri proprii, funcționȃnd conform Hotărârii Guvernului României nr. 923/20.11.1995 și a actelor ulterioare în sistemul Ministerului Educației și Cercetării Științifice — Autoritatea Națională Pentru Cercetare Științifică și Inovare (A.N.C.S.I.). ROSA dezvoltă Programul Național Spațial și coordonează implementarea acestuia prin proiecte de cercetare și aplicații spațiale, fiind autorizată să înființeze centre de cercetare și dezvoltare. Totodată, Agenția este organizaţia conducătoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR — Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată (Space Technology and Advanced Research). ROSA reprezintă Guvernul României în programe de cooperare internațională, precum cele cu Agenția Spațială Europeană (ESA) sau Organizația Națiunilor Unite (ONU). Agenția desfășoară și propriile proiecte de cercetare științifică și dezvoltare prin ROSA Research Centre. Din 2004 Agenția este condusă de Președinte, Dr. Fizician Marius-Ioan Piso.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite