Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Dezvoltarea materialelor cu rezistență ridicată la uzură mecanică pentru aplicații speciale – realizări ICPE-CA

18 Mai 2022






Abordarea tehnologiei de sinterizare prin SPS a permis obținerea unor materiale compozite performante, cu densitatea relativă de peste 93% din cea teoretică (Fig. 5).



Caracterizarea din punct de vedere mecanic a modelelor experimentale realizate a demonstrat obținerea unor materiale compozite cu proprietăți mecanice ridicate (Fig. 6), ce prezintă rezistenţă la încovoiere cu valori între 331-600 MPa, modulul lui Young cu valori între 292-544 GPa, duritatea Vickers cu valori între 15,7-19,9 GPa .
Prin urmare, prin controlul şi corelarea optimă a parametrilor de proces prin tehnica SPS s-au obținut compozite ceramice cu proprietăți mecanice pretabile utilizării în domeniul balistic.



Posibili beneficiari

Experiența colectivului din Laboratorul Materiale Ceramice din cadrul ICPE-CA a permis realizarea de materiale ceramice compozite prin tehnologii avansate ce pot fi de interes pentru mediul economic și, în special, pentru industria de echipamente militare.
Dintre posibilii beneficiari ai cercetărilor și produselor dezvoltate de institut se numără întreprinderi sau instituții precum BlueSpace Technology, INCAS, unități militare etc. Realizarea de conexiuni cu mediul economic creează premize pentru creșterea productivității și dezvoltării unor produse de importanță majoră în domeniul militar.

Direcții pentru viitor

Rezultatele promițătoare obținute generează oportunități pentru continuarea cercetării materialelor ceramice neoxidice, susținută de o infrastructură adecvată și performantă. ICPE-CA poate dezvolta parteneriate noi cu instituții de cercetare sau cu mediul economic, pentru realizarea de noi produse cu impact tehnologic destinate ingineriei electrice, ingineriei mecanice, aplicațiilor militare etc.

Recunoaștere națională/internațională
Expertiza ştiinţifică şi tehnologică deținută plasează ICPE-CA într-o poziţie excelentă pentru a se menţine la un nivel de competitivitate ridicat şi pentru a putea valorifica optim oportunităţile ivite. Coroborarea tuturor acestor avantaje oferă un suport excelent pentru realizarea progreselor ştiinţifice şi tehnologice urmărite, transformând ICPE-CA într-un institut puternic, bine poziţionat în elita cercetării româneşti, dar şi pe plan internaţional.
Prin strategia și directiile de cercetare dezvoltate și implementate în cadrul ICPE-CA s-a pus accent pe conceptul de dezvoltare sustenabilă, specifică domeniului nostru de activitate, pe satisfacerea nevoilor economice, ecologice și sociale ale prezentului, cu potențarea șanselor de dezvoltare ale generațiilor viitoare.
Rezultatele științifice obținute s-au materializat prin publicarea de lucrări științifice în reviste de specialitate, participarea la manifestări științifice și prin acordarea de către OSIM a brevetului Nr. 128196 prin Hotărarea nr. 4/57 din 28.02.2017.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite