Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Integrarea platformelor pentru știința patrimoniului într-o infrastructură europeană unică de cercetare

18 Mai 2022



„Heritage Science is the interdisciplinary domain of scientific study of heritage. Heritage Science draws on diverse humanities, sciences and engineering disciplines. It focuses on enhancing the understanding, care and sustainable use of heritage so it can enrich people’s lives, both today and in the future. Heritage science is an umbrella term encompassing all forms of scientific enquiry into works of man and combined works of nature and man of value to people” - IPERION HS. Dovadă a maturității și a potențialului economic identificat, consorțiul IPERION HS acceptă provocarea prezentată în HORIZON 2020 pentru infrastructurile europene de cercetare și propune înființarea unei infrastructuri europene unice de cercetare pentru știința patrimoniului.

IPERION HS integrează facilități naționale de excelență recunoscută în știința patrimoniului
și își propune să stabilească o infrastructură de cercetare distribuită, cu un plan durabil de activități, oferind inclusiv acces la o gamă largă de instrumente științifice de nivel înalt, metodologii, date și instrumente pentru promovarea cunoștințelor și inovației în știința patrimoniului. IPERION HS conectează cercetătorii din științe umaniste și naturale și promovează o cultură transdisciplinară de schimb și cooperare pentru creșterea Spațiului European de Cercetare. IPERION HS urmărește integrarea facilităților europene de clasă mondială pentru a crea o entitate coerentă, care joacă un rol de lider în comunitatea globală a științei patrimoniului.



Angajamentul comunității europene de a dezvolta această infrastructură de cercetare, cu sprijinul continuu al CE, a avut ca efect o serie de inițiative integratoare de succes, atingând 20 de ani de servicii continue în domeniul științei patrimoniului, ce culminează cu IPERION HS. Această comunitate avansată integrează centre majore de cercetare în știința patrimoniului, institute de cercetare remarcabile, laboratoare de cercetare prestigioase și centre de conservare în instituții de patrimoniu și universități. IPERION HS reprezintă un pas în plus către o abordare științifică unificată a celor mai avansate instrumente europene pentru analiza, interpretarea, conservarea, documentarea și gestionarea obiectelor de patrimoniu în domeniile istoriei artei, conservării, arheologiei și paleontologiei.
Consorțiul IPERION HS este format din parteneri din 23 de țări, inclusiv România, adunând un total de 24 de parteneri, inclusiv din țări asociate (Israel și Norvegia) și țări extra-europene (UK, SUA, Mexic și Brazilia). International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property(ICCROM) este un observator special în cadrul consorțiului.



IPERION HS oferă Acces Transnațional (TNA) la o gamă largă de instrumente științifice de nivel înalt, metodologii, date și instrumente pentru promovarea cunoștințelor și a inovației în domeniul științei patrimoniului. Cercetătorii din mediul academic, instituții publice și industrie pot depune propuneri pentru accesare unor servicii unice sau pluri-analize, iar IPERION HS selectează cele mai bune propuneri și acoperă costurile aferente. Programul TNA oferă un portofoliu vast de servicii și activități distribuite în 16 țări din Europa, precum și țări asociate, cu scopul de a propune soluții la nevoile comunității științei patrimoniului.
IPERION HS își propune să ofere utilizatorilor (de la utilizatori experimentați la novice) nu numai resurse experimentale, dar și abordări metodologice, cele mai bune practici, instrumente și tehnologii conforme, care să le permită să-și deruleze proiectele în condiții altfel imposibile pentru ei. Activitatea combinată promovează dezvoltarea cercetării avansate în examinarea și conservarea operelor de artă, oferind utilizatorilor acces la resurse unice europene pentru investigații in situ și de laborator asupra materialelor de artă prin intermediul a trei platforme TNA: ARCHLAB, FIXLAB și MOLAB.
► ARCHLAB oferă acces la colecții de date fizice și digitale (offline) din muzeele sau institutele de conservare europene, cum ar fi obiecte, imagini tehnice, mostre și materiale de referință, date analitice și documentație de conservare.
► FIXLAB oferă acces la facilități fixe cheie pentru cercetarea științei patrimoniului, unități de cercetare netransportabile ce pot fi operate doar în condiții de laborator.
► MOLAB oferă acces la o selecție cuprinzătoare de instrumente analitice mobile pentru măsurători in situ (close-range și remote) pe obiecte, colecții, clădiri și site-uri, cu tehnici non-invazive sau micro-invazive pentru proiecte complexe de diagnosticare.

Rolul INOE 2000 în cadrul consorțiului

Grație aprecierii de care se bucură Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică - INOE 2000 în cadrul comunității științifice de specialitate, România este parte a consorțiului de referință, în calitate de partener. Alături de INOE, Institutul Național al Patrimoniului (INP), în calitate de terț, înlesnește dialogul cu utilizatorii finali ai serviciilor și are probitatea și competențele necesare validării rezultatelor. De asemenea, INP contribuie la platforma ARCHLAB și oferă acces la bazele de date și arhivele institutului care pot completa și îmbunătăți capacitățile de cercetare și interpretare ale resurselor științifice privind patrimoniul cultural - deținute în toată Europa.



Cele mai reprezentative activități susținute de INOE în cadrul acestui proiect sunt concentrate pe strategia de implementare a Drepturilor de Proprietate Intelectuală (IPR) ținând cont de particularitățile specifice celor 3 platforme, dar și pe participarea la MOLAB cu servicii pentru „Investigații imagistice aeriene de înaltă rezoluție folosind senzori la distanță (imagini multispectrale, termografie, fotografie de înaltă rezoluție și LIDAR) pentru siturile arheologice și bunuri de patrimoniu cultural în aer liber”, și anume:
Informații de înaltă precizie despre topografia câmpului;
Identificarea vestigiilor arheologice, ca de exemplu ziduri ce au de obicei o mică diferență de nivel față de zonele adiacente;
Model digital de elevație (DEM) sau model digital de teren (DTM), obținute prin fotogrammetrie și LIDAR;
Achiziția simultană de imagini la diferite lungimi de undă (imagini multi/hyper spectrale);
Identificarea intervențiilor de suprafață efectuate asupra monumentelor;
Analiza distribuției termice, precum și a stresului termic la care este supus monumentul;
Corelarea datelor în pachete multistrat GIS pentru interpretarea datelor coroborate;
Măsurători sistematice pe termen lung pentru evaluarea degradării în timp (QGIS, BIM/HBIM);
Modele 3D de înaltă rezoluție; Cartografierea siturilor arheologice;
Modele 3D interactive online/offline, randări artistice 2D/3D, tururi virtuale online/offline;
și altele conexe.
***
Prezentul articol este publicat în cadrul proiectului finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin Programul 1- Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare, Subprogramul 1.2 – Performanța instituțională - Proiecte de finanțare a excelenței CDI, Contract nr. 18PFE/30.12.2021 SUPERCONEX.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite