Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

170 de ani de excelenta academica a Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

06 Iunie 2022



Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV București) a sărbătorit joi, 2 iunie 2022, 170 de ani de la înființare. Una din cele mai vechi instituții de învățământ superior din România marchează dedicarea sa pentru educație de calitate, inovare și cercetare.

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti este o instituţie simbol a învăţământului românesc, care a contribuit la dezvoltarea agriculturii şi zootehniei din ţara noastră, iar astăzi, mai mult decât oricând, este important să vorbim despre viitor, respectiv importanţa ştiinţelor agricole în contextul actual, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, joi, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la înfiinţarea USAMV București.



"USAMV este una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ superior din România, o instituţie care a format mii de specialişti şi care a împins frontierele cunoaşterii în domeniul său de activitate. Este şi o instituţie simbol, care a crescut odată cu România sau alături de România. (...) Prin absolvenţii săi, a contribuit la dezvoltarea agriculturii şi zootehniei din ţara noastră şi prin cercetarea sa a contribuit la creşterea productivităţii şi la adaptarea acestei ramuri economice la exigenţele timpurilor", se arată în mesajul şefului statului, prezentat de consilierul prezidenţial Ligia Deca la ceremonia aniversară.



Potrivit acestuia, comunitatea academică de aici, fie că este vorba despre profesori sau studenţi, contribuie prin tot ceea ce face la siguranţa alimentară şi la dezvoltarea României şi a Europei în ansamblu.

"Cred că este mai important decât oricând să vorbim şi despre viitor, nu doar despre trecutul absolut extraordinar al USAMV, pentru că anul acesta, importanţa ştiinţelor agricole şi veterinare a devenit clară pentru toată lumea. În contextul războiului din Ucraina, problemele apărute în comerţul mondial cu produsele agricole au dus atât la o creştere a preţurilor, cât şi la o discuţie europeană sinceră despre importanţa siguranţei alimentare. Ştiinţele agricole au reuşit, de-a lungul ultimelor secole, să contribuie la o creştere dramatică a productivităţii în sectorul agricol, şi avem astăzi din nou nevoie de el. Chiar şi după finalizarea conflictului militar din Ucraina, provocarea schimbărilor climatice va pune presiune pe umanitate şi va necesita eforturi fără precedent de adaptare. Agricultura şi zootehnia vor fi probabil afectate în mod deosebit şi adaptarea la noile condiţii climatice va fi necesară pentru a menţine standardul de viaţă al românilor, al europenilor şi al populaţiei planetei în general", a subliniat preşedintele în mesaj.

La ceremonia aniversară dedicată împlinirii a 170 de ani de la înfiinţarea USAMV București, Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a afirmat un parteneriat solid cu Ministerul Agriculturii - ”Un parteneriat pe care îl vom face pentru tutela comună asupra liceelor agricole, în care USAMV Bucureşti, uitându-se la trecutul glorios, se va concentra pe viitorul cât se poate de pragmatic pentru a susţine prin specialişti, prin parteneriatele cu mediul economic, capacitatea de a genera produse agroalimentare româneşti. Prin acest parteneriat, de curând s-a decis la nivelul Guvernului să se susţină implementarea unui program ‘Masă sănătoasă în şcoli 2022 – 2027’, cu finanţare de peste un miliard de euro. Este un element esenţial în care conceptul de bază este de alimentaţie sănătoasă – produse agroalimentare româneşti. Şi asta se poate face doar în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, care, împreună cu Ministrul Educaţiei, punând laolaltă resursele, au putut sa ne dea speranţa unui program atât de important pentru viitorul copiilor noştri. (…) , a declarat Ministrul Educaţiei.



Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV) îşi îndreaptă atenţia către viitor, într-un context marcat de "numeroase provocări" de negândit în urmă cu câţiva ani, dar ultimii doi ani au ajutat la reinventarea universităţii, a declarat joi rectorul USAMV, prof. univ. dr. Răzvan Teodorescu. "Ne îndreptăm atenţia spre viitor, într-un context marcat de numeroase provocări la care în urmă cu câţiva ani nici nu ne puteam gândi. Aceste schimbări, venite uneori simultan, ne-au afectat viaţa de zi cu zi într-un mod neaşteptat, ne-au testat limitele şi ne-au produs numeroase suferinţe. În acelaşi timp, însă, toate aceste provocări au reprezentat pentru noi toţi motivaţia de a face lucrurile diferit, iar ultimii doi ani ne-au ajutat să ne reinventăm, să căutăm mereu soluţii noi pentru a ne continua munca. Am folosit şi din ce în ce mai mult tehnologia, digitalizarea, am regândit activitatea didactică şi de cercetare şi am sărit în ajutorul aproapelui atunci când pandemia sau războiul au făcut necesară implicarea tuturor", a declarat Răzvan Teodorescu, la aniversarea a 170 de ani de la înfiinţarea USAMV. "Învăţăm continuu, cercetăm, dezvoltăm, ne reinventăm, din dorinţa de a practica o agricultură sustenabilă şi în armonie cu mediul înconjurător. Avem credinţa că absolvenţii noştri, prin munca şi devotamentul lor, vor veni cu soluţii noi la problemele de astăzi şi de mâine din agricultură, iar tehnologia performantă are nevoie de specialişti înalt calificaţi, care să o poată utiliza, interpreta şi acţiona prin intermediul acesteia."



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite