Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Recomandările experților Uniunii Europene pentru transformarea sistemului de cercetare și inovare din România

08 Iunie 2022



Delegația experților Uniunii Europene a prezentat pe 8 iunie, la Biblioteca Academiei Române, raportul final de țară pe cercetare și inovare, realizat cu ajutorul Mecanismului de sprijin al politicilor (Policy Support Facility – PSF), prin Programul Orizont Europa.
O parte dintre recomandările făcute de experți sunt:
- Revizuirea politicilor generale în două direcții: asigurarea unei finanțări instituționale suficiente și reformarea mecanismelor de finanțare pentru a asigura o orientare sporită a impactului;
- Reducerea mecanismului administrativ și birocratic care apasă asupra organizațiilor de cercetare;
- Folosirea oportunității de îmbunătățire a performanței inovației bazate pe colaborarea știință-industrie;
- Amplificarea eforturilor pentru o poziționare mai bună a României în instituțiile europene, trecând de la un rol pasiv la unul mai activ, cu concentrare pe domenii prioritare și implicând experți cu viziune de ansamblu.

Raportul integrakl poate fi citit/downloadat aici: https://ec.europa.eu/research-and-innovation/en/statistics/policy-support-facility/psf-country-review-romania-background-report-psf-review-romanian-ri-system
Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, a spus în discursul său:
”Am citit acest raport, am înțeles ce avem de făcut și ne vom implica pentru a-l implementa. Nu vom face asta singuri, ci împreună cu partenerii noștri din comunitatea academică, cu institutele noastre și, de asemenea, cu sectorul privat. Pentru că unul dintre mesajele cheie la care guvernul român ține este acela că noi trebuie să fim capabili să transmitem acest know-how către economie. Va trebui să furnizăm rezultatele cercetării și inovării către economia reală și aceasta va aduce progres, va aduce schimbare, va aduce prosperitate.
Raportul prevede reforme ambițioase și vă mărturisesc că nu am comentarii critice. Obișnuiam atunci când lucram pentru Banca Mondială să critic totdeauna rapoartele, dar acesta este un raport excelent. Vreau să vă felicit!
Vreau să mai spun un singur lucru: cred că viitorul aparține celor curajoși! Reformele pe care le avem de făcut azi nu sunt ușoare și nu vor fi făcute nici într-un an, nici în patru ani. Poate nici măcar în mandatul meu...
Dar ceea ce este important, este că am început! Așa că vă mulțumesc, vă asigurăm de întreaga noastră implicare."



Mariya Gabriel, Comisarul European pe inovare, cercetare, cultură, educație și tineret a trimis un mesaj video puternic pentru acest eveniment, în care a menționat:
”Nu suntem la sfârșitul unui drum care a început în iulie 2020, ci la începutul unuia care va trebui să transforme România într-un hub de cercetare și inovare. Sunt optimistă în ceea ce privește viitorul ecosistemului de cercetare și inovare în România. România poate juca un rol semnificativ în noua Agendă Europeană de Inovare, care va fi adoptată în iulie, deoarece întreaga filosofie a documentului gravitează în jurul inovației de înaltă tehnologie și a startup-urilor. Or, startup-urile românești funcționează. Aveți întregul meu sprijin pentru ca România să își îndeplinească țelurile și să devină un centru al cercetării, inovării și antreprenorialului.”
Alina Pădeanu, consilier de stat al prim-ministrului, a citit mesajul premierului Nicolae Ciucă:
”Raportul de țară al Mecanismului de sprijin al politicilor (Policy Support Facility – PSF), prezentat astăzi, stabilește cadrul către reformele întreprinse de România prin Planul său de Redresare și Reziliență, cum ar fi: consolidarea guvernanței în dezvoltarea cercetării și inovării, reforma carierei în cercetare, cooperarea sporită între mediul de afaceri și cercetare, integrarea organizațiilor românești de cercetare, dezvoltare și inovare în spațiul european de cercetare. Pentru ca un sistem să funcționeze eficient, avem nevoie de o direcție politică clară și de resurse. Cred că avem acum în România ingredientele potrivite.”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite