Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Baba Leana şi criza semiconductorilor

22 Iunie 2022



Globalizarea loveşte acolo unde te aştepţi mai puţin. Viaţa unei pensionare CAP dintr-o comună vrânceană a fost afectată direct de furtunile de zăpadă din Texas, de incendiile la două fabrici din Japonia şi de deficitul de paladium şi neon de pe piaţă. Uşor de intuit, elementul comun al acestor realități este criza semiconductorilor, care se tot acutizează fără să existe o soluţie pe termen scurt.



Dacă ne-am obişnuit deja cu lipsa stocurilor de maşini, echipamente IT şi electronice, iată că efectele crizei semiconductorilor se resimt pe tot mai multe paliere economice şi sociale. Mass-media a relatat intens despre cum 2.8 milioane de români cu venituri mici vor urma să primească ajutoare sociale prin intermediul unor carduri. Populaţia vizată este familiarizată deja cu aceste carduri, deoarece au fost utilizate cu succes în cadrul altor programe de asistență socială (cardurile pentru mese calde prin Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, spre exemplu). Cardurile integrează însă un CIP care permite citirea datelor de către partenerii înscrişi în program, iar cum aceste CIP-uri lipsesc, producătorii nu le pot livra pentru că nu au toate componentele necesare. Şi astfel, pensionara noastră din Vrancea nu va primi ajutorul sperat în iunie, ci poate prin august sau septembrie.
Nu vă gândiţi că e doar efectul unei organizări deficitare. Criza semiconductorilor afectează pe toată lumea, din India până în SUA. Reprezentanţii Federal Reserve Bank a Statelor Unite au lansat un avertisment la începutul anului, care arată că între 10% şi 25% din cardurile de plată aflate în circulaţie ar putea fi afectate, ceea ce ar însemna aproximativ 250 de milioane de carduri. La rândul său, Payments Leadership Council, care reuneşte mai mulţi jucători importanţi din industria cardurilor, arată că utilizarea de către administraţia SUA a cardurilor de debit pentru plata măsurilor de protecţie socială şi a diverselor programe de ajutor riscă să fie perturbată de prelungirea crizei semiconductorilor.
Digitalizarea accelerată a crescut semnificativ cererea de semiconductori la nivel global. Un automobil modern integrează circa 3.000 de chip-uri, prin urmare a fost şi printre cele mai afectate. Datele din industrie arată scăderi ale vânzărilor cu 16% în 2021, creşteri ale preţului mediu cu 15% şi imposibilitatea producerii a nu mai puţin de 11 milioane de autovehicule pentru care există cerere pe piaţă. Efectele crizei sunt adânci şi în producţia electronicelor de larg consum. De exemplu, conform raportului Supplyframe Commodity IQ, în trimestrul trei 2021, 77% din produsele din gama „Consumer electronics“ înregistrau întârzieri care ajungeau să depăşească şi 52 de săptămâni. Multe companii mari nu mai pot oferi echipamente noi (telefoane mobile şi laptopuri) la angajare.
IT-ul este de asemenea foarte afectat. Stocurile distribuitorilor sunt aproape goale, iar echipamente de tip enterprise (servere, storage, networking) care altă dată erau disponibile în 30 de zile, ajung acum la beneficiari în cel puţin şase luni. Situaţia pune o presiune foarte mare pe project management şi amână sine die numeroase planuri de refresh tehnologic. Proiectele gândite în grabă vor rămâne nefinalizate, cu precădere în zonă publică, unde capacitatea de previzionare este limitată.
Problemele de aprovizionare nu vor dispărea în acest an. Deja mai toţi analiştii preconizează prelungirea crizei până în 2023 sau chiar 2024, motivul principal fiind acela că noile facilități de producţie semiconductori şi microcipuri nu pot fi activate atât de rapid. Sunt proiecte complexe care necesită timp. Miliardele de euro şi dolari care sunt investiţi nu dau rezultate peste noapte.
Poate că baba Leana din povestea noastră îşi va primi ajutorul social în august sau septembrie sau poate că se vor găsi soluţii mai simple. Cum se vor descurca însă industriile dependente de semiconductori în următorii 1-2 ani rămâne de văzut, dar cert este că multe oportunităţi nu vor putea fi exploatate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Damian Predescu
Seful de la Intel a spus ca mai devreme de 2024 nu se intampla nimic si ca intreg supplu chain-ul va fi afectat..singura solutie...planificarea atenta a productie si downsize...adica chipuri doar acolo unde este nevoie.
27 Iunie 2022, 06:01:49