Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Radiografia cercetării și inovării din România – concluziile și recomandările experților UE

22 Iunie 2022




Cine va fi entitatea care va asigura monitorizarea și finalizarea implementării recomandărilor?
Unitatea de Implementare a Reformei PSF, organizată la nivel de direcție, va funcționa în perioada 2021-2026 și va asigura succesul reformelor asumate prin PNRR. Monitorizarea implementării recomandărilor, primite prin instrumentul PSF, va fi asigurată prin intermediul Semestrului European (Semestrul European reprezintă un ciclu de coordonare a politicilor economice, bugetare, în domeniul muncii și în domeniul social în cadrul UE. Face parte din cadrul de guvernanță economică al Uniunii Europene). Unitatea de Implementare a Reformelor PSF are rolul de a fi motorul acestor reforme și de a asigura coordonarea întregului proces, fiind o structură unicat la nivelul administrației centrale, întrucât vizează exclusiv asigurarea coerenței întregului proces de reformă a sistemului național CDI, coordonarea cu ministerele cu atribuții în domeniul CDI, prin intermediul Comitetului Interinstituțional și comunicarea cu Comisia Europeană și cu alte structuri relevante.

Există eventuale sancțiuni sau instrumente de constrângere pentru întârzierea etapelorintermediare de implementare sau ratarea obiectivului, cum se întâmplă în cazul proiectelor din PNRR?
Conform acordului de finanțare dintre Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și ministerul de resort, există o serie de pârghii prin care se verifică stadiul implementării reformelor și investițiilor, în diferite etape sau ori de câte ori coordonatorul național de reforme consideră necesar. Scopul este acela de a preîntâmpina orice probleme în atingerea jaloanelor și țintelor angajate față de Comisia Europeană. Domnul ministru Sebastian-Ioan Burduja a anunțat deja posibilitatea utilizării „PSFOpen”, care permite țărilor care au beneficiat deja de un exercițiu PSF să primească sprijin pentru urmărirea recomandărilor PSF.

***
Comparată adesea cu un „pacient” aflat la reanimare, cercetarea românească a fost radiografiată de experții UE, a primit un diagnostic dur și onest, precum și „rețeta” potrivită pentru a se însănătoși și deveni performant. Reușita tratamentului depinde din acest moment de asumarea sa de către „pacient”, dar mai ales de capacitatea „aparținătorilor” -Guvernul și MCID- de a respecta foaia de parcurs, fără compromisuri și .devieri până la destinație.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite