Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Estimări asupra evoluției industriei Data Center locale

22 Iunie 2022



Industria centrelor de date din România înregistrează o creștere constantă în ultimii ani, alimentată în principal de proiectele de retehnologizare, dar și de construcția de noi centre. O nouă direcție care ar putea accelera această evoluție este adopția Data Centerelor containerizate, în proiecte de tip Edge Computing.

2022 se anunță un an fast pentru industria Data Center locală din perspectiva noilor proiecte de centre de date anunțate.
La începutul lunii aprilie a fost inaugurat ClusterPower, primul Hyperscale Data Center din România. Amplasat în comună Mischii, lângă Craiova, ClusterPower se remarcă nu doar prin amploarea și complexitatea proiectului – campusul de lângă Craiova va găzdui 5 centre de date, precum și o centrală proprie de tri-generare – ci și prin faptul că este primul Data Center din România certificat Tier 3 de către Uptime Institute.
Un alt proiect de amploare demarat anul acesta este cel al Cloud-ului Guvernamental, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu 500 de milioane de euro. Conform informațiilor făcute publice de SRI și STS, punerea în practică a proiectului necesită 4 centre de date, localizate în București, Brașov, Sibiu și Timiș. Dintre acestea, unul există deja, alte două urmează să fie finalizate anul acesta, iar ultimul – în 2024.
Dincolo de proiectele de mari dimensiuni, retehnologizarea și nișa micro-Data Centerelor vor avea o pondere valorică tot mai mare în evoluția industriei.

Eficiența energetică devine prioritară
Creșterea accelerată a prețurilor la energie electrică este resimțită din plin de centrele de date și, inevitabil, de clienții finali ai acestora. În primele două luni ale lui 2022, prețul per MWh a fost de aproape patru ori mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Iar conform estimărilor OPCOM, prețurile din tranzacțiile cu energie pentru livrare în viitor continuă să crească accelerat.
Așa se face că, în prezent, clienții centrelor de date sunt tot mai interesați ca acestea să aibă un nivel de eficiență energetică crescut. Ca urmare, Data Centerele se orientează spre soluții cu un randament energetic superior, principala zonă vizată fiind cea a soluțiilor de răcire. Conform estimărilor specialiștilor prezenți la DataCenter Forum 2022, costul energiei electrice consumate de un centru în 3 ani este egal cu investiția inițială.
Alte direcții avute în vedere de operatorii centrelor de date pentru îmbunătățirea eficienței energetice constau în depistarea și eliminarea serverelor zombie, înlocuirea echipamentelor de infrastructură vechi – precum UPS-urile VRLA cu modele noi dotate cu baterii Li-Ion – adopția de sisteme inteligente de management și monitorizare etc.

Centrele containerizate, o nișă cu potențial
Pandemia a accelerat transformarea digitală a proceselor de business și a făcut companiile tot mai dependente de IT. Pentru a face față creșterii constante a nevoilor de procesare, stocare și conectivitate – mai ales dacă acestea survin în locații „vitrege“ care nu întrunesc nevoile de lățime de bandă și latență ale aplicațiilor și utilizatorilor finali – tot mai multe companii optează pentru soluții de tip Edge Data Center, respectiv pentru centre de date containerizate, de mici dimensiuni, cu un grad de autonomie crescut, care pot fi monitorizate și operate de la distanță, cu un nivel minim de intervenție directă.
Popularitatea centrelor de date containerizate este asigurată de un cumul de factori. În primul rând, nu necesită autorizații speciale de construcții și pot fi amplasate oriunde există un minim de condiții proprice. Apoi, pot fi date în utilizare mult mai rapid decât un centru de date clasic, toate componentele fiind preinstalate și preconfigurate și beneficiind de compatibilitate garantată, ceea ce simplifică procesele de scalare. Nu în ultimul rând, vin cu un nivel de eficiență energetică net superior centrelor clasice.
Producătorii de astfel de soluții prezenți pe piața locală estimează că fondurile pe care companiile dar și administrațiile locale le-ar putea accesa prin PNRR ar putea genera un boom al cererii pe zona de micro-Data Centere în următoarea perioadă.

Intră industria în stand-by?
Proiectele de retehnologizare, Data Centerele containerizate și chiar și construcția centrelor mari sunt temporizate însă de criza globală a lanțurilor de aprovizionare.
Numeroși furnizori de componente și echipamente anunță întârzieri ale livrărilor de ordinul lunilor, în cazul produselor complexe care integrează chipset-uri de nouă generație și microcontrollere ajungându-se chiar la un an. Iar potrivit ultimelor estimări, situația va începe să revină la normal abia din 2024.
În aceste condiții, s-ar putea ajunge în situația ca industrialocală a centrelor de date să intre într-o fază de stagnare în următoarele 12 lunin



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite