Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Networking >> Stiri si comunicate

Ericsson, Qualcomm și Thales duc tehnologia 5G īn spațiu

13 Iulie 2022



• Acest proiect vine după ce 3GPP (organismul global de dezvoltare a standardelor de telecomunicații) a aprobat utilizarea sateliților pentru a susține rețele 5G non-terestre (5G NTN)
• Rețelele 5G non-terestre ar putea să asigure o acoperire 5G globală completă, inclusiv la nivelul zonelor care nu sunt deservite în prezent de rețelele terestr
• Faza inițială a acestui proiect derulat în Franța va consta în testarea și validarea rețelelor 5G NTN pentru a beneficia de avantajele ecosistemului de sateliți și soluții IT&C


Ericsson (NASDAQ: ERIC), compania aerospațială franceză Thales (Euronext Paris: HO) și Qualcomm Technologies, Inc. (NASDAQ: QCOM), companie care dezvoltă tehnologii wireless inovatoare, au în vedere extinderea acoperirii 5G în spațiu prin intermediul unei rețele de sateliți care orbitează în jurul planetei.

După ce fiecare a finalizat propriile cercetări, cu numeroase studii și simulări, cele trei companii intenționează acum să inițieze o fază de testare a utilizării smartphone-urilor în acest context tehnologic și să valideze conceptul rețelelor 5G non-terestre (5G NTN).

Rezultatul acestor noi inițiative ar putea fi acela că, în viitor, smartphone-urile compatibile cu tehnologia 5G ar putea beneficia de conectivitate 5G oriunde pe Pământ, oferind acoperire globală completă pentru serviciile de date în bandă largă, inclusiv în zonele unde, în prezent, funcționează doar sisteme învechite de telefonie prin satelit, cu capabilități limitate de conectivitate pentru transferul de date.

Conectivitatea 5G susținută de sateliți cu orbită joasă (low Earth Orbit – LEO) ar însemna și că regiuni geografice izolate și alte zone unde nu există acoperire 5G în prezent ar putea beneficia de acces la Internet.

O conectivitate extinsă ar spori, așadar, capabilitățile serviciilor de roaming pentru utilizatorii de smartphone-uri 5G și ar facilita utilizarea acestei tehnologii (5G) în sectoarele de transport, energie și sănătate la nivel global.

Rețeaua spațială ar putea fi utilizată și ca suport sau alternativă la rețelele terestre, în cazul apariției unor defecțiuni majore sau a unor dezastre naturale.

Datorită capabilităților sporite de securitate, sistemele naționale de comunicații ar putea reprezenta unul dintre principalele scenarii de utilizare a a rețelelor 5G NTN, acestea având potențialul de a îmbunătăți considerabil securitatea națională și a rețelelor guvernamentale de siguranță publică.



Erik Ekudden
, Senior Vice President și Chief Technology Officer în cadrul Ericsson, precizează: „Colaborarea dintre Ericsson, Thales și Qualcomm Technologies are în vedere testarea și validarea rețelelor 5G NTN și reprezintă un reper important în istoria comunicațiilor. Rezultatul acestui proiect ar putea, efectiv, să însemne că, indiferent unde ne aflăm pe mapamond – în mijlocul unui ocean sau într-o pădure izolată – vom avea acces la servicii de conectivitate de înaltă calitate, sigure și accesibile din punct de vedere al costurilor datorită unei acoperiri 5G combinată prin sateliți și rețele terestre”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite