Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

170 de ani de istorie în învățământul agronomic românesc, o abordare modernă pentru o educație și cercetare de viitor

25 Iulie 2022







Pe drumul modernizării agriculturii
În cadrul Universităţii noastre învăţam despre agricultură, învăţam despre aplicarea tehnologiilor, învăţăm să producem soiuri de plante şi rase de animale mai bine adaptate, învăţam despre utilizarea tehnologiei informaţiei în agricultură. Învăţăm, cercetăm, dezvoltăm, ne reinventăm, din dorinţa de a practica o agricultură modernă, în armonie cu mediul înconjurător.
Studenţii noştri, fie că sunt de la Facultăţile de Agricultură, Horticultură, Ingineria şi Gestiunea Producţiilor Animaliere, Medicină Veterinară, Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului, Biotehnologii sau Management şi Dezvoltare Rurală, participă în cadrul campusurilor şi staţiunilor didactice la aplicaţii practice și învață să lucreze utilizând echipamente şi tehnologii moderne.
Avem credinţa că absolvenţii noştri, prin munca şi devotamentul lor, vor veni cu soluţii noi la problemele de astăzi şi de mâine din agricultură. Parteneriatele pe care le avem cu firmele de profil ne-au permis ca în activitatea noastră didactică să folosim echipamente şi tehnologii de ultimă generație, pe care studenţii se pregătesc învățând să le exploateze în condiţii optime.
Am încercat, și considerăm că am și reușit, să transformăm Campusul Agronomia într-un mic orășel, un spațiu deschis atât studenților, comunității academice și științifice, dar și tuturor acelora care, indiferent de vârstă sau profesie, doresc să ne treacă pragul.
Ne mândrim să îmbinăm o tradiție de 170 de ani de cercetare cu o abordare deschisă spre ultimele inovații din domeniu. Rezultatele acestui efort susținut sunt vizibile în oportunitățile de carieră de care au beneficiat și continuă să beneficieze absolvenții noștri. Nevoia de a produce în acord cu respectarea normelor de protecție a mediului înconjurător, stimulând economia comunităților rurale, creează astfel de oportunități. Ne angajăm să-i pregătim pe viitorii absolvenți ai USAMV București pentru cariere de succes în domeniul ales, oferindu-le cursuri adaptate la standardele internaționale.
Absolvenții noștri vor contribui la renașterea şi modernizarea agriculturii. Ei sunt cei care vor transforma ferma de subzistență în sursă de profit, atracţie turistică, vor fi producători de noi soiuri de plante şi rase de animale, de alimente tradiţionale ori ecologice.
USAMV București susține dezvoltarea antreprenorială a studenților săi aducând în fața lor proiecte europene de finanțare, fiind îndrumați spre a-și forma competențele și abilitățile necesare unui angajator sau să devină ei înșiși antreprenori, prin diverse cursuri de formare, târgul anual de joburi și platforma USAMV Jobs, stagii de practică etc. Studenții USAMV București au reușit să câștige în luna iunie, prin 2 proiecte, „Student AntreprenoR de Succes (STARS)” și „SEED ACCELERATOR 2020”, finanțarea unui număr de 15 start-up-uri, totalizând un buget de 840.000 Euro.
„Antreprenoriatul permite studenților să învețe mai mult decât domeniul de studiu ales și creează un mediu interdisciplinar în care să lucreze și să se dezvolte. Rețelele și prieteniile care se dezvoltă îi ajută pe studenți să rămână conectați și după ce părăsesc universitatea și să-i pregătească pentru succesul pe termen lung”, spune rectorul USAMV București, Răzvan Ionuț Teodorescu.




O universitate deschisă, privind spre viitor

Menținerea unui nivel ridicat de implicare în rândul studenților poate fi o provocare în mediul de învățare de astăzi, astfel încurajăm tinerii să participe activ la evenimentele studențești dedicate lor. Numărul studenţilor participanţi la manifestări, precum USAMV Jobs, Zilele Horticulturii Bucureștene, Bobocfest crește de la an la an.
La prima ediție a Crosului USAMV din București au fost peste 600 de participanți, iar la prima ediție a Zilelor Facultății de Medicină Veterinară, pe parcursul celor 3 zile ale evenimentului, ne-au vizitat peste 1000 de participanți, interesați de activitățile derulate în cadrul facultății.
Angrenăm constant studenții în activitățile noastre pentru a le da perspectiva corectă asupra viitoarelor lor profesii, șansa de a dobândi abilități prin rezolvarea problemelor și construirea de conexiuni în afara sălii de curs. Procedând astfel, demonstrăm că se poate reuși în mediul de afaceri și se poate practica o agricultură modernă, în acord cu mediul înconjurător.
Suntem conștienți că sectorul agricol în societatea noastră va avea un rol din ce în ce mai important, având în vedere și contextul geopolitic, iar fermierii au început deja să înțeleagă că trebuie să își unească forțele și resursele pentru a deveni un producător de produse finite, astfel încât valoarea adăugată a muncii lor să crească.
Avem convingerea că absolvenții noștri, prin munca și devotamentul lor, vor veni cu soluții noi la problemele de astăzi și de mâine din agricultură, asigurându-ne în acest fel hrana și în viitor.
Educația, cercetarea și tehnologia reprezintă investiții esențiale în specialiști care să aibă capacitatea de a acționa în timp real, de a adopta cele mai bune decizii pentru a răspunde provocărilor actuale din agricultură.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite