Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICLPR-ST: o primă ediție consistentă științific și strategic

25 Iulie 2022



În perioada 7-10 iunie 2022 a avut loc la Palatul Parlamentului din București prima ediţie a Conferinţei Internaţionale de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiației - Stiință şi Tehnologie (ICLPR-ST), manifestare care a reunit pentru prima dată toate tematicile de cercetare din Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (INFLPR). Evenimentul a constituit o platformă eficientă pentru prezentarea celor mai noi şi importante rezultate obţinute în domeniile reprezentate, precum și un cadru special de dialog şi schimb de informaţii între membrii comunităţii ştiinţifice, mediului de business și cei ai unor instituții de vârf ale statului român.



Valorificând îndelungata tradiţie de peste 50 de ani a Institutului Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei în organizarea de conferinţe internaţionale prestigioase - cum au fost Trends în Quantum Electronics (1982, 1985, 1987), ROMOPTO (1994-2012), Advanced Laser Technologies, International Conference on Photoexcited Processes and Applications (ICPIG), European Conference on Atomic & Molecular Physics of Ionized Gases (ESCAMPIG) sau International Conference on Plasma Physics and Applications (CPPA) - cercetătorii din INFLPR au depus eforturi deosebite să invite la Bucureşti personalități din prim-planul cercetării ştiinţifice internaţionale, atât din străinătate, cât şi din România. La un alt pol de cunoaștere, pentru foarte mulţi cercetători tineri, doctoranzi şi stagiari, a fost prima ocazie de a lua contact cu cercetători experimentaţi, care să le evalueze critic rezultatele, să-i îndrume şi încurajeze în cariera lor viitoare.

Cristian Nicolae Mihăilescu, directorul general al INFLPR, a surprins în declarația de deschidere specificul manifestării: „Această conferință reprezintă deopotrivă un factor de continuitate și un început nou. În trecut am avut o serie de conferințe la care am fost co-organizatori. Am avut 12 conferințe în domeniul laseri și aplicații asociate, dar și 8 conferințe dedicate aspectelor legate de plasmă. În același timp, însă, acesta este primul eveniment științific organizat în exclusivitate de institutul nostru, în încercarea de a aduce într-un loc comun două zone distincte: plasma și laserul”.
Evenimentul a fost organizat de INFLPR în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Asociația Măgurele Science Park (MSP), precum și cu sprijinul sponsorilor: 3R Green, AMS 2000 Trading Impex, Apel Laser, BERD Trading, BIOTECH SOLUTIONS, CANBERRA PACKARD S.R.L., HISTERESIS, HYPO Tech & Consulting, NanoSystems MC, SC NANOTEAM, Shimadzu SPECS Surface Nano Analysis, Thales Group. Tematicile principale au inclus într-o manieră integratoare domeniile institutului, abordând i) Aspecte fundamentale, diagnostică și modelare în fizica laserilor, plasmei și radiației, ii) Progrese în optică, laseri și fotonică, iii) Interacțiunea radiației cu materia în condiții extreme, iv) Noi tendințe în sinteza și procesarea filmelor subțiri și nanomaterialelor, v) Aplicații moderne în mediu, științele vieții și energie, și respectiv vi) Tehnologii inovatoare pentru un viitor durabil. Au participat fizic şi on-line peste 200 de cercetători din 27 de țări şi 4 continente. Printre invitaţi au fost şi cercetători originari din România, care au cariere ştiinţifice de excepţie în universităţi prestigioase din străinătate, o excelentă ocazie de a iniția, consolida ori reîncepe colaborările internaţionale cu colegii lor din România.

Personalități de top și conținut științific atractiv

Tematicile majore de cercetare au fost deschise de prezentări plenare, prezidate de către organizatorii conferinței, dr. Ion N. Mihăilescu, dr. Valentin Crăciun, dr. Maria Dinescu și dr. Bogdana Mitu, cercetători de vârf din cadrul INFLPR, și susținute de oameni de știință renumiți, cu o vastă experiență internațională.



Prof. Thomas Lippert de la ETH-Zurich şi Paul Sherrer Institute (PSI) a vorbit despre utilizarea tehnicii ablaţiei laser, a fasciculelor de neutroni şi raze X pentru prepararea unor probe model pentru investigaţii ştiinţifice în tehnologiile de vârf. În prezentarea plenară susţinută, prof. Peter Bruggeman, de la Universitatea din Minnesota, a prezentat aplicaţiile inovative ale plasmelor de temperatură joasă în domeniul depoluării și cel medical, iar prof. Annemie Bogaerts, de la Universitatea din Atwerpen, a trecut în revistă tehnologiile bazate pe plasmă pentru conversia CO2 şi CH4 în compuşi utilizabili industrial, o tematică critică pentru dezvoltarea unei economii sustenabile. Prof. Takunori Taira, de la Institutul de Ştiinţe Moleculare din Japonia, a trecut în revistă aplicaţiile bazate pe laseri de mare putere pentru accelerarea electronilor, un domeniu de interes ştiinţific, dar şi tehnologic.
Printre prezentările invitate le-am remarcat pe cele susținute de foşti colegi de la Măgurele, care şi-au continuat cu succes cariera ştiinţifică în străinătate, fără a renunţa însă la colaborarea cu România. Prof. Răzvan Stoian, de la Universitatea Jean Monnet, Franţa, a avut o prezentare despre procesarea inteligentă a materialelor cu fascicule laser ultrarapide. Prof. Gabriel Popescu, de la Universitatea din Illinois, a vorbit despre cele mai recente aplicaţii în biologie ale imagisticii de fază, iar prof. Traian Dumitrică, de la Universitatea din Minnesota, a descris cum se pot descoperi noi materiale avansate prin tehnici computaţionale. Dr. Laurenţiu Braic, KAUST, ne-a descris cum pot fi combinate tehnici avansate de procesare pentru obţinerea unor fotodetectori pe bază de oxid de galiu cu răspuns în ultravioletul îndepărtat.
Au fost şi numeroase prezentări invitate susţinute de cercetători din Japonia, SUA, Republica Cehă, Tunisia, Franţa, Germania, Turcia, Olanda şi Bulgaria, care colaborează cu mult succes cu institutele de la Măgurele. Cele două sesiuni poster, ce au totalizat nu mai puțin de 136 de contribuții, au fost o ocazie ideală pentru tinerii cercetători să-şi prezinte rezultatele obţinute, să interacţioneze între ei, dar şi cu cercetătorii seniori. În urma evaluării comisiei, au fost acordate din partea INFLPR 3 premii (Ioana Poroșnicu, Alexandru Măgureanu, Florin Andrei) și 3 mențiuni (Izabela Constantinoiu, Cornel Staicu, Petru-Vlad Toma) prezentărilor celor mai convingătoare ale doctoranzilor, iar L’Oreal România a premiat 3 cercetătoare (Sînziana Andreea Anghel, Maria Demeter, Ana Maria Udrea) pentru contribuția acestora la dezvoltarea științei.



O întreagă sesiune a fost dedicată prezentărilor celor mai noi rezultate ale colegilor de la ELI-NP. A fost o ocazie excelentă pentru oaspeţii noştri să cunoască acest proiect fanion al ştiinţei româneşti, mai ales acum, când în câteva luni se va deschide la ELI-NP prima competiţie pentru propuneri de proiecte ştiinţifice în colaborare.

Aprecierile cercetătorilor
„It has been a pleasure to be invited at theICLPR-ST conference to exchange on the high-level scientific work of our colleagues from Romania in the field of laser processes, plasma and radiation physics. This international conference was organized in the Palace of the Parliament, a historic location which brings to mind the European challenge and importance of our cooperation. This conference was also an opportunity to visit the high-level facilities of the Magurele Platform and to discover all the potential technological applications. Once more a big thank-you to the organizers.”
Prof. Sylvain LECLER, INSA Strasbourg, Laboratoire ICube UMR Université de Strasbourg – CNRS

„It was great to meet again in person, for me first time in 2.5 years, and I just realized how much I missed the personal interaction with colleagues and networking. This conference was a perfect opportunity to meet colleagues and re-start cooperation.The conference was perfectly organized, with talks on a high level, and also covering a broad area-covering laser applications, plasmas and ELI-NP. Great to hear about the developments of ELI, and to see how well this proceeds. It was great to be in a special place, and I appreciated the whole experience, and the offered lunch and conference dinner were great add-ons for a Romanian-type hospitality.”
Prof. Thomas Lippert, ETH Zurich si PSI

„După experiența nefericită din ultimii doi ani cu COVID-ul m-am bucurat să pot călători din nou și să particip la această excelentă conferință, acoperind domenii de vârf, cu prezentări de înaltă calitate. M-am bucurat de asemenea să revăd foști colegi și sper să putem începe noi colaborări. Aștept cu nerăbdare să revin în România la următoarea ediție!”
Prof. Traian Dumitrica, University of Minnesota


Accent pus și pe tehnologie

În cadrul conferinţei a fost organizat şi un workshop despre aplicaţiile industriale ale cercetărilor de la Măgurele, iar Mădălin Ioniţă, director executiv Măgurele Science Park, a prezentat ambiţiosul proiect, care îşi propune să devină un lider în domeniul transferurilor tehnologice şi o gazdă primitoare pentru noile start-up-uri ce vor fi înfiinţate de cercetătorii de la Măgurele.
Un alt nucleu valoric al evenimentului a fost reprezentat de zona expoziţională, unde mai multe companii internaționale renumite, producătoare sau distribuitoare de aparatură pentru cercetare, și-au prezentat noutățile și oferta specială. Dr. Liana Socaciu-Siebert (foto), regional sales manager SPECS Surface Nano Analysis GmbH, a sintetizat cel mai bine utilitatea ICLPR-ST pentru firmele expozante: „Reprezint compania SPECS din Germania, care produce aparatură de spectroscopie cu fotoelectroni și aparatură de microscopie pentru analiza suprafețelor Evenimentul organizat de INFLPR constituie ocazia cea mai potrivită pentru a relua, după 2 ani de pandemie, alături de partenerul Histeresis, contactele cu entitațile de cercetare din România (INCD-uri și universități în special), cu reprezentanții comunității științifice din această țară, fiind totodată și sponsori ai conferinței. Există puține manifestări științifice în România care au și o componentă expozițională, și încercăm să valorificăm cât mai bine oportunitățile deschise de ICLPR-ST. Am avut numeroase discuții prolifice în direcția inițierii unor noi parteneriate și contracte cu clienți din România, dar și din străinătate. Este totodată un bun prilej de a consolida relațiile existente cu entitățile de CDI cu care colaborăm de foarte mulți ani. Contactele și discuțiile personale, stabilirea de relații noi și continuarea celor anterioare sunt câștiguri certe ale participării noastre la ICLPR-ST”.

Mesaje cheie din partea autorităților
Deschiderea oficială a conferinţei a beneficiat de prezenţa reprezentanţilor la nivel înalt ai Guvernului României (Sorin Costreie, consilier al Primului Ministru), Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (Iulian Popescu, secretar de stat; Adrian Curaj, director UEFISCDI), Parlamentului (George Cristian Tuță, chestor al Camerei Deputaţilor) şi ai autorităţilor locale (Hubert Petru Ştefan Thuma, preşedintele Consiliului judeţean Ilfov; Mihaela Toader, Administratorul Judeţului Ilfov; Narcis Cătălin Constantin, primarul oraşului Măgurele). A fost un moment deosebit pentru cercetătorii prezenţi la conferinţă, care au putut observa dorinţa sinceră a autorităţilor statului nostru de a sprijini activitatea ştiinţifică, pentru a aşeza pe un fundament solid dezvoltarea sustenabilă a economiei României.
Sorin Costreie, consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru, a remarcat faptul că ICLPR-ST a reușit să reunească cei mai importanți actori din societate și din peisajul științific. Totodată, înaltul oficial a subliniat necesitatea rezolvării împreună a uneia dintre problemele mediului științific românesc, fragmentarea, considerând că astfel de evenimente pot accelera acest proces. „Am fost foarte încântat să văd în programul evenimentului că există cercetători de la celelalte institute de fizică din România care participă la această conferință pentru a-și aduce contribuția științifică. Când mă refer la fragmentare, mă gândesc la mediul lipsit de colaborare între institutele științifice pe care le avem, universități, institutele Academiei Române și entitățile private din cadrul comunității de cercetare din România. Trebuie să mergem înainte împreună, să colaborăm și să ne coordonăm munca, astfel încât să punem toate energiile relevante în direcția potrivită. Manifestarea organizată de INFLPR, unul dintre cele mai proeminente și active institute din România, este un model inspirat pentru a implini acest deziderat”.
Iulian Popescu, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, consideră acest eveniment „o bună oportunitate pentru ca România să se afirme în sistemul global de cercetare și să scoată în evidență capacitatea sa de a-și asuma un rol important în spațiul cercetării științifice”. Totodată a transmis un mesaj important legat de recuperarea capitalului științific românesc aflat în străinătate. „Am avut plăcerea să întâlnesc în cadrul acestei conferințe mulți oameni de știință din România care activează în alte țări și doresc să vă asigur că Guvernul susține întoarcerea lor acasă. Tocmai de aceea în PNRR am alocat circa 200 de milioane de euro pentru oamenii de știință români care vor să revină în țară și să aibă activități de cercetare de nivel mondial, contribuind astfel chiar din România la cunoașterea globală.
Adrian Curaj, director general UEFISCDI, printr-o amplă incursiune în trecut, a evidențiat valoarea Centrului de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL) din cadrul INFLPR, în prezent una dintre cele mai performante infrastructuri de cercetare din România. „Cu 15 ani în urmă am început să investim semnificativ în infrastructura de cercetare, fiind pentru prima și singura dată când am decis să organizăm un apel simultan pe parte de fonduri structurale și fonduri naționale. CETAL de la INFLPR a fost unul dintre aceste proiecte, eligibil pentru fonduri naționale. Decizia finală a fost luată în 2008, iar contractul a fost semnat. Doi ani mai târziu, în 2010, când ELI-NP era deja un proiect clar definit pentru viitor, iar toată energia comunității se concentra pe ELI-NP, ce s-a întâmplat cu CETAL? Au fost multe discuții pline de emoție, dacă să îl punem în practică sau nu. La sfârșitul zilei, lucrurile s-au așezat în favoarea proiectului CETAL. Am asistat la discuții intense legate de oportunitatea dublării unei investiții într-un domeniu specific. Dacă ai deja o facilitate remarcabilă, „regală”, care mai este rolul „curții” în jurul acestui proiect? Mesajul a fost foarte clar: ELI-NP este un proiect impresionant, uimitor, un proiect de peste 300 de milioane de euro, dar cu o expresie total diferită într-un interval de timp specific, dar și CETAL reprezintă o decizie înțeleaptă. Raționamentul din spate a fost de a avea CETAL drept centru de instruire în domeniul laser, un centru de tehnologii laser, de ajutor inclusiv pentru ELI-NP în pregătirea experimentelor. De fapt, am început să avem rezultate concrete încă din 2014. Este important să subliniem și faptul că, începând din 2014, nu au existat resurse suplimentare de finanțare pentru dezvoltarea și întreținerea CETAL, deși sunt multiple resurse necesare pentru menținerea unei infrastructuri de cercetare ca facilitate performantă la nivel internațional, deschisă pentru experimente. Aici intervine frumusețea oamenilor, pentru că CETAL este o entitate funcțională, performantă, iar de-a lungul timpului specialiștii din CETAL, de la oameni de știință până la tehnicieni, și-au dezvoltat capabilitățile pentru a menține activă o infrastructură de cercetare remarcabilă, fără să se bazeze pe fonduri instituționale. Am încrederea că în următoarea perioadă CETAL va dobândi locul pe care îl merită în cadrul frumoasei arene a infrastructurilor de cercetare de interes național, drept urmare va fi disponibilă și o resursă de finanțare dedicată.”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite