Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Standardizare pentru un domeniu nestandardizat

25 Iulie 2022




În România, comitetul tehnic de standardizare în domeniul patrimoniului cultural (CT380) a fost constitutit de un grup de cercetători şi practicieni. În acest grup reprezentanții Institutului Național de Cecetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică - INOE 2000, alături de colaboratori din muzee, universităţi şi firme de restaurare sunt interesaţi de propunerea unor cadru care să faciliteze munca delicată şi solicitantă a restauratorilor, să promoveze metodele de protecție împotriva malpraxis-ului şi să susţină proiectele de intervenţie pe baze ştiinţifice.

Trebuie adăugat că în domeniul ştiinţelor patrimoniului cele mai îndrăzneţe soluţii pe care le propunem în proiectele de cercetare trebuie să respecte şi cele mai riguroase impuneri din documentele şi normele în domeniu (Convenția europeană a peisajului - ratificată de România prin L. 451/2002) și Carta ICOMOS privind patrimoniul construit vernacular (ICOMOS Charter on the Built Vernacular Heritage, Mexico, 1999). Astfel, principiile minimei intervenții, a compatibilităţii materialelor, a reversibilităţii şi diferențierea în raport cu varietatea de cazuri trebuie să guverneze proiectele şi soluţiile generate. INOE 2000 respectă permanent aceste principii, fără de care colaborarea tradiţională cu universităţile de profil din ţară, cu agenţi economici, cu alte institute naţionale de cercetare, sau cu institute de cercetare ale Academiei Române, nu ar fi condus la rezultate transferate în practica uzuală.

***
Prezentul articol este publicat în cadrul proiectului finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin Programul 1- Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare, Subprogramul 1.2 – Performanța instituțională - Proiecte de finanțare a excelenței CDI, Contract nr.18PFE/30.12.2021 SUPERCONEX.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite