Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Arhivele Litoralului, un proiect inedit de cercetare la Marea Neagră

25 Iulie 2022



Un grup multidisciplinar de experți și artiști, în colaborare cu specialiști internaționali din domeniul digitizării, managementului și promovării artistice a arhivelor, a demarat un amplu proiect de cercetare la Marea Neagră, având ca obiectiv crearea unui prim Muzeu al Litoralului Românesc. Antropologi, biologi, filosofi, alături de reprezentanți ai școlilor superioare de artă sau științe din București, Cluj, Iași și Arad își unesc eforturile într-o cercetare care are ca scop cunoașterea și promovarea litoralului românesc.

Proiectul, condus de Raluca Oancea - curator și teoretician specializat în domeniul arhivelor artistice, profesor de estetică și noile media la UNARTE - este realizat în colaborare cu institute culturale și reprezentanțe diplomatice în România și se bucură de sprijinul comunității locale de colecționari de artefacte și al organizațiilor culturale regionale. Echipa evaluează oportunitățile de dezvoltare pe termen lung, astfel încât un muzeu virtual – care va fi constituit în următorii doi ani - să aibă, pe termen mediu, și un corespondent fizic, în realitate.

Cercetarea a pornit, la mijlocul lunii iulie, din orașul Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc, în trecut denumită Carmen Sylva, care lua naștere la finalul secolului XIX, la inițiativa lui Ioan I. Movilă, descendent al unei importante familii moldovene. Doctor în Drept, Movilă a fost, pe rând, procuror şi judecător, preşedinte al Tribunalului Galaţi, deputat și prefect al judeţului Brăila. Cu sprijinul unor pricepuți arhitecți ai vremii, acesta a conceput un plan urbanistic menit să asigure dezvoltarea continuă a unui centru balnear, relevant la nivel european.



Stațiunea deținea hoteluri, grădini publice, parcuri, restaurante și chiar un cazino pe apă și o sală de teatru funcțională încă din 1920. De promisiunile acelor vremuri, amintesc încă cele câteva case elegante, pierdute către faleza abruptă, sau poate silueta – acum ajustată neglijent – a Hotelului „Popovici“, construit între 1903 și 1906, una dintre clădirile impozante ale vremii, evocată de Mircea Eliade sau Camil Petrescu.

Ioan Movilă își inaugura proiectul, la 20 septembrie 1899, sub numele de stațiunea Movilă – Techirghiol. Timpul avea însă să șteargă treptat amintirea acestei legende. Clădirea Băilor Movilă, construită în 1902, a fost demolată în perioada socialistă, a creat un precedent periculos. În oraș au fost demolate apoi, rând pe rând, zeci de case interbelice, altele au fost mutilate arhitectural, pierzându-și identitatea. Ultimele trei decade au așternut o liniște apăsătoare, nedreaptă, peste mica stațiune de la Marea Neagră, în care nici măcar serbările estivale și fastul consumist, derulate în așezările vecine, nu mai reușeau să exceleze.

Partenerii acestui proiect, institute culturale și reprezentanțe diplomatice precum - Institutul Polonez, Centrul Ceh, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar, Ambasada Suediei, Centrul Cultural Yunus Emre Constanța - vor lansa propriile explorări în țările de origine, în încercarea de a identifica fotografii sau alte elemente semnificative pentru a descrie sejururile pe care diferite persoane din Europa le-au petrecut pe litoralul românesc în perioada comunistă sau postcomunistă. Aceste materiale vor fi digitizate și încărcate pe site-ul proiectului în vederea realizării de legături strategice între comunități din diferite state la nivel continental, într-o perioadă în care unitatea este esențială. Un prim pas către constituirea acestei arhive este identificarea și digitizarea unui număr semnificativ de colecții, conținând fotografii, cărți poștale, obiecte și materiale documentare legate de băile de soare, aer și nămol, artefacte recuperate din colecții personale, vernaculare sau instituționale. Deopotrivă importantă este inventarierea informațiilor care s-au păstrat cu privire la moravurile și poveștile vechilor stațiuni. Vor fi digitizate și încărcate online colecții aparținând unor persoane, grupuri sau organizații din zona litoralului românesc.

Scopul proiectului
Consolidarea ecosistemului cultural propriu litoralului românesc și redefinirea sa ca zonă strategică cu valențe economice, multiculturale, turistice și geopolitice, prin intermediul unei arhive de imagini, înregistrări audio și obiecte care va cartografia dezvoltarea zonei de la finele secolului al XIX-lea până în perioada comunistă și postcomunistă și va funcționa atât ca instrument cultural și educațional dedicat publicului larg cât și ca hub de comunicare a comunității locale de colecționari privați și organizații culturale cu specialiști naționali și internaționali din domeniul digitizării, managementului și promovării artistice a arhivelor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite