Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Hub-ul Român de Inteligență Artificială: de la prioritate națională, la izolare guvernamentală

25 Iulie 2022



După doi ani de discuții despre importanţa strategică a Hub-ului Român de Inteligenţă Artificială, la ultima conferință a Guvernului României pentru programele de cercetare și dezvoltare care vor fi finanțate din fonduri europene s-a comunicat că acesta nu mai este o prioritate națională care va include o componentă importantă de cercetare și inovare.„În loc ca Hub-ul de IA să fie lăsat să se dezvolte printr-o colaborare sănătoasă, deschisă și reală între partea științifică și cea executivă, a fost trecut direct sub controlul strict al administrației publice și al Guvernului, uitând-se rolul crucial pe care specialiștii acestui domeniu trebuie să îl joace pentru ca IA să se dezvolte și să producă valoare în economie și în administrația din România, pe baze științifice și inginerești solide”, a reacționat comunitatea de IA din țara noastră în cadrul unei petiții online.



Pentru digitalizarea administrației, off the record s-a aflat că autoritățile publice au hotărât să folosească fondurile europene doar pentru achiziția de echipamente şi produse din acest domeniu de vârf, în loc să investească în cercetarea şi dezvoltarea de IA în România. În noul context, comunitatea științifica de IA din România a publicat o petiție online pentru susținerea acestui Hub şi pentru a continua dezvoltarea soluțiilor de IA din România cu comunitatea locală, considerând că doar așa pot fi sprijinite cercetarea şi inovarea românească.

Link petiţie: https://www.petitieonline.com/comunicare_asupra_hub-ului_roman_de_inteligen_artificial_din_partea_comunitii_tiinifice_de_ia_romaneti?u=8269717
În principiu, toată lumea este de acord că inteligenţa artificială este unul dintre pilonii principali ai revoluției tehnologice la care asistăm. Deși până acum doar la nivel declarativ, şi autorităţile române recunosc importanţa şi impactul pe care IA îl va avea asupra oamenilor şi societăţii. Iată două exemple de inițiative importante, care din păcate, au rămas doar la stadiul de proiecte.

1. Hub-ul Român de Inteligenţă Artificială
În 2020, printr-un memorandum al Ministerului Fondurilor Europene, statul își propunea să folosească resursele disponibile ale institutelor de cercetare în tehnologii avansate, printre care şi inteligenţa artificială, și să finanțeze din bani europeni viitoare proiecte și infrastructura.

Printre proiectele incluse în cadrul Programului Operațional Creștere Inteligentă și Digitalizare 2021-2027 se afla şi acest HUB Român de Inteligență Artificială, respectiv infrastructura pentru activitatea de cercetare în domeniul inteligenței artificiale. „Este undomeniu pe care Comisia Europeană l-a declarat strategicși pentru care alocă fonduri importante de bani în vederea dezvoltării lui.”, declara atunci ministrul Marcel Boloș.



După cum se subliniază şi în petiția online, „Hub-ul Român de Inteligență Artificială, declarat prioritate strategică la nivel național, trebuie să sprijine întregul sistem de cercetare-dezvoltare-inovare în IA din România, nu numai digitalizarea administrației, trebuie să potențeze mediul academic și privat pentru realizarea excelenței în IA și în dezvoltarea produselor și serviciilor bazate pe această nouă tehnologie revoluționară, în toate sferele societății”. În România există specialiști în IA cu rezultate notabile, cu o bază științifica şi de cercetare remarcabile. Această comunitate a contribuit semnificativ la progresul IA prin publicarea de brevete și lucrări științifice cu impact la nivel internațional, precum și prin colaborări cu industria IA din România și din străinătate. Tinerii ingineri sunt interesați să se specializeze în acest domeniu, fiind conștienți de importanţa sa şi de perspectivele de viitor. Antreprenorii romani încep să inoveze în tehnologii IA şi să dezvolte soluții competitive la nivel european şi global. Să presupunem că nu sunt cunoscute aceste lucruri în rândul autorităților? Nu, le sunt binecunoscute. Comunitatea științifică IA, precum şi cea din mediul privat au avut un dialog constant cu administrația guvernamentală şi şi-au exprimat mereu disponibilitatea şi dorința de colaborare, inclusiv în ceea ce privește redactarea Strategiei Naționale de Inteligenţă Artificială.

„În acest sens, subsemnații, formând un grup considerabil de cercetători, profesori și ingineri români, atât din țară cât și din diaspora și cu rezultate de top la nivel internațional, susținem elaborarea unui plan de dezvoltare și cercetare în IA, sub forma unui Hub performant la nivel internațional, care să cuprindă atât centre universitare majore din toate zonele țării, cât și mediul privat - obiectiv pentru care autorii acestui comunicat au făcut demersuri susținute și au lucrat activ de-a lungul ultimilor doi ani și jumătate alături de autoritățile publice. Aceasta pentru că noi credem că, pentru a maximiza beneficiile IA la nivel economic în România, este nevoie de o colaborare strânsă, sănătoasă și echilibrată între mediile de cercetare științifică și mediul economic și cel administrativ.”, se subliniază în petiție.

Deci, de ce să cumpărăm soluții de tehnologie IA din străinătate, în loc să investim și să construim noi? Asta ne arată încă o dată lipsa de interes a guvernanților față de cercetare şi lipsa de viziune în privința inovației şi digitalizării. O astfel de decizie va descuraja şi mai mult comunitatea de IA locală şi va încuraja încă o dată exodul creierelor din România.

În petiție se face în continuare apel la dialog şi colaborare: „Prin urmare, invităm cu cea mai mare deschidere și încredere reprezentanții abilitați ai Guvernului să continue comunicarea reală și activă cu cercetătorii, inginerii și profesorii de IA de primă mână, din România și din diaspora, cât și cu mediul privat interesat în adoptarea tehnologiei Inteligenței Artificiale, pentru a clădi împreună și pentru România Hub-ul Român de Inteligență Artificială.Suntem convinși că doar împreună putem găsi cea mai bună soluție pentru acest proiect de importanță națională.”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite