Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Piața românească a asigurărilor de risc cibernetic, între estimările globale și realitățile locale

25 Iulie 2022




Informațiile sunt confirmate și de Călin Rangu: „În România există companii asigurate, există riscuri plătite, iar daunele medii sunt în jur de 200.000-300.000 de euro. Sunt sume mari care trebuie luate în considerare de orice companie pentru că, oricâte măsuri de securitate ar lua, niciodată nu vor putea pot acoperi riscul rezidual. Nimeni nu poate fi 100% protejat împotriva evenimentelor de securitate cibernetică pentru că ar costa prea mult și ar face business-ul respectiv inoperabil. Asiguratorii sunt pregătiți să preia această categorie de risc rezidual care poate fi foarte mare în unele cazuri. Însă ar trebui să abordeze riscurile nu doar din perspectiva tehnologică, a IT-ului, ci ar trebui să o facă și din cea a riscurilor operaționale, mai ușor de înțeles pentru management.

Vor deveni asigurările de risc cibernetic obligatorii?
Întrebarea este speculativă, dar justificată în contextul adopției Directivei NIS 2, care extinde acoperirea categoriilor de Operatori de Servicii Esențiale (OSE) și Furnizori de Servicii Digitale (FSD), precum și dacă rne raportăm la definiția dată de ASF riscului cibernetic, care nominalizează ca exemplu infrastructurile critice vizate de Legea nr. 362/2018 (care transpune Directiva UE in legislația națională).

De altfel și Călin Rangu a avut o precizare interesantă în acest sens, în cadrul celei de a IX-a ediții a Conferinței Naționale a Asociației CIO Council România, afirmând că: „Implementarea Directivei NIS 2, cel puțîin la nivelul infrastructurilor critice, ar putea genera automat luarea unei asigurări de risc cibernetic pentru a acoperi riscurile reziduale prin externalizarea lor către asiguratori.“

Dacă se va ajunge sau nu la obligativitate este dificil de prezis în prezent. Ceea ce este cert însă e faptul că în România companiile încep într-adevăr să înțeleagă necesitatea asigurării de risc cibernetic și să acționeze în acest sens. Care vor fi factorii de altă natură care vor impulsiona adopția rămâne de văzut.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite