Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Green eDIH revoluționează sectorul Agroalimentar prin intermediul tehnologiilor verzi, de ultimă generație

25 Iulie 2022





Green Digital Innovation HUB (Green eDIH), centrul de inovare digitală bazat pe tehnologii verzi, localizat in București, își propune să revitalizeze și să ducă la următorul nivel de dezvoltare sectorul Agroalimentar din România și din regiune.
Digitalizarea în sectorul agroalimentar a devenit o prioritate ce nu mai poate fi amânată, ținând cont de situația economică și politică pe care Europa o traversează.

Comisia Europeană
a adoptat o nouă strategie privind biodiversitatea pentru a readuce natura în viața noastră, precum și strategia „From Farm to Fork” („De la fermă la consumator” ) pentru a asigura un sistem alimentar echitabil, sănătos și, nu în ultimul rând, ecologic. Cele două strategii se consolidează reciproc, reunind natura, fermierii, companiile din lanțurile de distribuție și consumatorii pentru a crea împreună un viitor durabil și competitiv.

În conformitate cu Pactul verde european, aceste strategii propun acțiuni și angajamente ferme ale Uniunii Europenepentru a combate declinul biodiversității în Europa și în întreaga lume și pentru a transforma aceste noi modele în standarde aplicabile la nivel mondial, cu scopul de a susține competitivitatea, durabilitatea și protecția sănătății umane lanivelul întregii lumi.



Strategia „From Farm to Fork” va permite tranziția către un sistem alimentar durabil al Uniunii Europene, care protejează securitatea alimentară și asigură accesul la o alimentație sănătoasă garantată de o producție sănătoasă. Strategia menționată va reduce amprenta de mediu și climatică a sistemului alimentar al Uniunii Europene și va consolida reziliența acestuia, protejând sănătatea cetățenilor și asigurând subzistența operatorilor economici. Strategia stabilește obiective concrete de transformare a sistemului alimentar al Uniunii Europene, inclusiv o reducere cu 50 % a utilizării și a riscului pesticidelor, o reducere cu cel puțin 20 % a utilizării îngrășămintelor, o reducere cu 50 % a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă și acvacultură, precum și atingerea obiectivului de a converti 25 % din terenurile agricole in terenuri agricole ecologice. De asemenea, Uniunea Europeana propune măsuri ambițioase pentru a garanta că opțiunea sănătoasă este și cea mai ușor accesibilă pentru cetățenii săi, inclusiv prin îmbunătățirea etichetării și marcării produselor pentru a răspunde mai bine nevoilor consumatorilor în materie de informare cu privire la alimentele sănătoase, ecologice.

În acest context, Green Digital Innovation HUB (Green eDIH) a făcut primul pas spre alinierea cu cerințele și standardele strategiei „From Farm to Fork” prin dezvoltarea și implementarea proiectului: Sprijinirea comunităților și rețelelor agroalimentare din SEE prin dezvoltarea de servicii digitale privind calitatea și trasabilitatea alimentelor folosind tehnologia blockchain(„Supporting Agri-food communities and networks in SEE through developing services on digital food quality and traceability using blockchain”), proiect finanțat de către SmartAgriHubs, prin instrumentul de finanțare Horizon 2020.



Consorțiul proiectului este format din patru Centre de Inovare Digitala: Green eDIH – Liderul Consortiului, Hadas Bar, Smart Village Knezica, Tera Tehnopolis, centrul de competențe Centar Kompetencija și o companie Cuspis cu experiență solidă în domeniul tehnologiei blockchain. Consorțiul este dispersat geografic pentru a acoperi o arie de interes cât mai mare, țările implicate fiind: România, Croația, Bosnia și Herțegovina și Israel.

Proiectul își propune să asigure securitatea alimentară și siguranța alimentelor prin generarea trasabilității acestora cu ajutorul tehnologiei blockchain. În cadrul atelierelor de lucru și a evenimentului de încheiere a proiectului, eveniment ce va avea loc la București în data de 21 Septembrie 2022, vom arăta prin intermediul conceptului nostru cum poate fi creat un lanț de aprovizionare transparent, de la fermă până la consumatorul final, care va permite clienților să fie mai bine informați despre istoricul unui anumit produs pe care aceștia îl achiziționează de la piața agroalimentară sau din magazinele de specialitate. Prin utilizarea tehnologiei blockchain, informații privind calitatea alimentelor vor fi disponibile tuturor participanților la lanțul de aprovizionare și, în special, consumatorului final. Creșterea transparenței și generarea trasabilității alimentelor vor crește nivelul de încredere între părțile interesate, iar beneficiile aduse se aplică tuturor celor implicați, producătorii bucurându-se de creșterea nivelului de încredere a clienților, iar consumatorul final beneficiind de siguranța alimentelor pe care le achiziționează.

După mai bine de doi ani în care activitatea Green eDIH a fost încetinită pe fondul pandemiei de COVID-19, lucrurile au început să revină la normalitate, activitatea noastră devenind din ce în ce mai accelerată. În ultimul an Green eDIH a pus accentul pe dezvoltarea de parteneriate internaționale și pe atragerea de noi organizații și companii în cadrul HUB-ului, rezultatul acestei activități fiind crearea unui ecosistem format din centre de inovare digitală, universități, centre de competențe, companii private din domeniul tehnologiei, pentru a sprijini sectorul de cercetare-dezvoltare și inovare, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Iar primele rezultate au început să apară. Un bun exemplu este acest proiect ce vizează trasabilitatea alimentelor folosind tehnologia blockchain, în cadrul căruia Green eDIH a reușit formarea unui consorțiu de succes, cu trei tipuri de organizații diferite, din patru țări din estul Europei și Israel, proiect ce răspunde unei probleme de mare interes atât la nivel național, european, cât și internațional.
Green eDIH îi invită pe toți cei interesațide tehnologii verzi și de digitalizare să se alăture ecosistemului nostru în călătoria către un viitor mai sigur,mai bun, mai verde!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite