Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ministrul Burduja visează frumos

25 Iulie 2022



Nu mi-aș fi permis să rețin atenția cititorilor scriind despre un membru al cabinetului Ciucă, dacă ar fi fost să intru în delta mirositoare a biografiilor, promisiunilor și mai ales a acțiunilor concrete ale miniștrilor săi. Dar Sebastian Burduja face o figură aparte în peisajul rarefiat al board-ului de partid și de stat al României. Este o „rara avis” în Guvern, unul dintre cei mai tineri miniștri plini, probabil cel mai titrat și cel mai credibil înalt funcționar de stat pe care l-am avut vreodată în funcție.



Ce să reținem despre domnia sa? Că este, fără doar și poate, un român strălucit, care după experiența a 12 ani petrecuți în SUA și stagii impresionante de studii la „categoria grea”, a revenit în țară să pună umărul la reconstrucția României. S-a specializat în politică, economie și sociologie la Stanford, a absolvit un dublu masterat (Administrarea Afacerilor la Harvard Business School și Administrație publică la Harvard Kennedy School of Government), a urmat apoi și un doctorat în economie la ASE București, absolvit Summa Cum Laude în 2019. Ascensiunea sa politică a fost fulgerătorare. La reîntoarcerea în România a fondat mișcarea civică PACT(Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor), în 2018 era deja președinte al Ligii Studenților Români din Străinătate, în fruntea protestelor anti-Dragnea din Piața Victoriei, iar în 2019, după fuziunea PACT cu liberalii, a devenit vicepreședintele Partidului Național Liberal și președintele filialei PNL Sector 1 – București.

Și-a călcat pe inimă, acceptând, într-un final, coabitarea contra naturii PSD-PNL, și s-a așezat cu încredere în mai 2022 în fotoliul de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, cu toate pionezele sale greu de îndurat – Poșta Română, Autoritatea pentru Digitalizarea României, obligațiile impuse de PNRR contra celor 6 miliarde de euro pentru proiecte de digitalizare, fantomele fostelor ministere ale Comunicațiilor și Cercetării, subfinanțate, neglijate, în cel mai bun caz tolerate de ochii electoratului. A declarat că visul său este să contribuie la „a construi România”. Poate că sună sforăitor, dar omul merită, dacă nu încrederea și suportul, măcar atenția noastră, a românilor obosiți și preaamăgiți răstimp de 32 de ani.

Recent, ministrul Burduja a venit în fața publicului într-un eveniment „out of the box” pentru a vorbi despre „Viziunea 4.0” privind România. Ce a adus aici nou, ca program, tânărul demnitar? Păi, iată, spicuim pasaje:
„Suntem într-un punct de inflexiune la nivel global. În anul 1900 totalitatea cunoștințelor omenirii se dubla la 100 de ani. În 1945, acest lucru se întâmpla la 25 de ani. În anii ’90, acest fenomen se întîmpla la 12 luni. Astăzi, lumea știe de două ori mai multe lucruri o dată la 12 ore. Aceta este ritmul în care se schimbă lumea de astăzi și România trebuie să fie pregătită pentru asta!”
„Pe măsură ce crește gradul de cunoaștere, crește și ignoranța pe care mulți o manifestă sau o propagă în mod deliberat. Și pentru asta trebuie să fim pregătiți. Și despre asta este România viitorului!”
„În condițiile tehnologiilor emergente care schimbă continuu lucrurile – Inteligența Artificială, Realitatea Virtuală, Internetul Lucrurilor - noi, ca țară, avem de făcut o alegere. Nu este o alegere a unui ministru, a unui Guvern, ci a fiecărui cetățean al acestei țări. Putem, pe de o parte, speriați de viitor să ne odihnim la umbra ignoranței noastre sau să ne avântăm spre viitor și, utilizând tehnologia, să recuperăm marile decalaje pe care România încă le înregistrează în raport cu Vestul. În această alegere națională, trebuie să avem curajul faptelor!”

„România ocupă ultimul loc din Uniunea Europeană în toate cele trei domenii pe care le gestionează ministerul pe care îl conduc. Indicele competențelor digitale DESI se află în descreștere, procentul de 0,18% din PIB alocat cercetării-dezvoltării este de 12 ori mai mic decât media din UE, iar scorul inovării scade și el îngrijorător. Important este să privim aceste handicapuri din perspectiva binelui fiecărui român. Creșterea economică este un factor simplu: creșterea productivității muncii, înmulțită cu numărul populației. Dacă România adoptă noile tehnologii, va face salturi importante în dezvoltare, așa cum a făcut Republica Moldova, de exemplu!”

„Un scurt diagnostic la 45 de zile de la preluarea ministerului, care are o capacitate redusă de a livra. Există colegi care trebuie să-și îmbunătățească performanțele. Cei care nu pot, vor trebui să facă altceva. Cei care pot, trebuiesc motivați și premiați. Moralul și stabilitatea sunt alte elemente importante: când ai 5-6 miniștri în 6 luni, nu te poți aștepta la performanță!”

„Bugetul este mic și infrastructura ministerului este deficitară, iar cadrul de dialog cu actorii-cheie trebuie revizuit la sânge, ca să nu mai vorbesc despre cadrul juridic, în condițiile în care ministerul este format din mai multe bucăți. Cercetarea a venit de la Ministerul Educației, partea de Digitalizare este oarecum nouă, avem și partea de telecom, iar toate aceste piese de puzzle au venit împreună. Domeniile se leagă între ele, dar există și o perioadă în care oamenii trebuie să învețe să conclucreze. Întâlnim, de asemenea, o aprigă rezistență la reformă; atunci când vorbim despre modernizarea statului, vorbim despre schimbarea unor paradigme, despre schimbarea parametrilor ecuației influență-putere-resurse. Nu în ultimul rând, vorbim despre voință politică, fără de care nimic nu se va putea!”

„România Viitorului ” în viziunea tânărului ministru Burduja se așează pe patru valori clasice: profesionalism, integritate, curaj și transparență. Principiile de lucru sunt și ele idealiste și demne de admirație: meritocrație, asumare și parteneriat. Sunt, de asemenea, în acest program, patru direcții strategice, de dezvoltare: transformare digitală, cercetare, inovare și conectivitate.

Vom mai discuta despre fiecare dintre aceste patru puncte fundamentale, deși parcă le-am mai auzit, parcă le știm, parcă sunt la mintea cocoșului. Vom da un cec în alb Cercetării, Inovării și Digitalizării. Vom ține pumnii ambițiosului ministru în cursa sa de slalom uriaș, la vârf, printre interesele proprii ale colegilor și cele de partid, printre jaloanele-surpriză ale crizei globale, printre scepticismul general, delăsare și printre bolile cronice ale administrație centrale, pe care mulți au visat să o reformeze, dar au plecat acasă cum au vâzut cu ochii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite