Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

România găzduiește cea de-a treia ediție a Conferinței Europene de Inginerie Seismică și Seismologie (3ECEES)

29 August 2022



Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului în perioada 4-9 Septembrie 2022 și este organizat de către Asociația Română de Inginerie Seismică, împreună cu Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP)



Evenimentul științific de nivel înalt se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis, și reunește 700 de participanți din peste 60 de țări, care își propun să identifice modalități de reducere a riscului seismic prin cooperarea, comunicarea și dezbaterea progreselor europene, dar și să promoveze ingineria seismică și seismologia, în vederea creșterii rezilienței societății la cutremur.

Conferința, organizată pentru prima dată în România, este cadrul propice pentru a furniza cunoștințe esențiale de către specialiști din cercetare, proiectare, învățământ, dar și de către reprezentanți ai sectorului construcțiilor, fiind un mediu creativ pentru împărtășirea celor mai noi studii si progrese în domeniu.

Organizarea la București a celei de-a Treia Conferințe Europene de Inginerie Seismică și Seismologie (3ECEES) poziționează remarcabil țara noastră în ariile europene ale educației și cercetării. Ediția găzduită de România vine în continuarea primei conferințe desfășurate la Geneva, Elveția, în anul 2006, fiind urmată de ediția din Istanbul, Turcia, din anul 2014. Acest format al Conferinței este o urmare a nevoii sesizate în domeniu de a reuni, o dată la opt ani, specialiști din domeniile ingineriei seismice și seismologiei. Prin 3ECEES ne propunem stimularea cooperării europene în aceste domenii, depășirea frontierelor cunoașterii și oferirea către factorii de decizie a informațiilor necesare pentru reducerea riscului seismic și creșterea rezilienței societății la dezastre naturale. Conferința beneficiază de o participare europeană de cel mai înalt nivel, asigurată de specialiști consacrați din domeniu, profesori universitari și experți din Europa care vor susține numeroase prelegeri invitate interesante” a declarat prof. dr. ing. Radu Văcăreanu, Rector al Universității Tehnice de Construcții București (UTCB)

Evenimentul este de o importanță majoră, atât la nivel global, cât și local în contextul în care în România 14 surse seismice contribuie la hazardul seismic, fiind o țară cu risc seismic ridicat. Potrivit cercetătorilor, în secolul al XX-lea momentul seismic eliberat de sursa seismică de adâncime intermediară Vrancea a fost de aproximativ trei ori mai mare decât cel eliberat de toate sursele seismice din Italia.

În calitate de reprezentant al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) și vicepreședinte al Comisiei Europene de Seismologie (ESC) coordonez partea de seismologie din cadrul celei de-a Treia Conferințe Europene de Inginerie Seismică și Seismologie - 3ECEES București, România. Conferința oferă o oportunitate excelentă pentru schimbul de experiență între cercetători, profesori și experți care lucrează în domeniul seismologiei și aplicațiilor conexe, inclusiv aspectele sociale ale seismologiei. Pe de altă parte, seismologii și inginerii au în prezent un rol important în sprijinirea societății în domeniul reducerii riscului seismic. Scopul principal în cazul unui cutremur puternic este reducerea numărului total de pagube și pierderi de vieți omenești” a declarat dr. ing. Constantin Ionescu, Președinte CA și Director General INCDFP.

În cele șase zile de eveniment vor fi dezbătute pe larg de către specialiști de peste tot din lume subiecte vitale și de interes global, precum: seismicitatea Europei, analiza hazardului seismic, proiectarea clădirilor și structurilor la acțiunea cutremurelor de pământ, vulnerabilitatea și riscul seismic, consolidarea seismică a clădirilor, expunerea seismică, dar și lecțiile învățate de la cutremurele recente.

Decizia de a organiza cea de-a treia ediție la București a fost luată în anul 2018 prin voturile Asociației Europene de Inginerie Seismică și a Comisiei Seismologice Europene. Candidatura României a fost susținută de către rectorul UTCB, prof. dr. ing. Radu Văcăreanu și de către directorul general INFP, dr. ing. Constantin Ionescu.

Sponsorii ediției din acest an ai Conferinței Europene de Inginerie Seismică și Seismologie sunt SCC Erbașu (Platinum), Kinemetrics (Gold), Spektra (Silver) și Progetto Sisma (Silver), evenimentul fiind sprijinit în calitate de parteneri media de către: New Money, Business-Review, Wall-Street.ro și 9am.ro



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite