Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Gartner susține că riscul geopolitic va oferi directorilor CIO noi oportunități de leadership

02 Septembrie 2022Problemele de guvernanță a tehnologiei care decurg din politica internațională au făcut ca geopolitica digitală să devină rapid o problemă pe care CIO din întreaga lume trebuie să o abordeze și să o controleze, afirmă analiștii Gartner.

Patruzeci și unu la sută dintre consiliile de administrație consideră schimbările de putere și turbulențele manifestate la nivel geopolitic ca fiind unul dintre cele mai mari riscuri pentru performanță, potrivit unui sondaj Gartner. Gartner previzionează că până în 2026, 70% dintre companiile multinaționale vor ajusta lista țărilor în care își desfășoară activitatea pentru a-și reduce expunerea geopolitică.

„Geopolitica digitală este acum una dintre cele mai perturbatoare tendințe pe care CIO trebuie să le abordeze, mulți dintre aceștia fiind preocupați în acest moment de dispute comerciale, de impactul pe care o legislație locală o are asupra operațiunilor globale și de restricțiile impuse de reglementările guvernamentale privind achiziția și utilizarea tehnologiei digitale,” a spus Brian Prentice, VP analist și Gartner Fellow. „Ei trebuie să se familiarizeze cu această nouă realitate și să se pregătească pentru impactul ei,” a adăugat Prentice.

Geopolitica descrie influențele geografice asupra relațiilor de putere în relațiile internaționale. Concurența care rezultă între națiuni se manifestă în diverse domenii, inclusiv economic, militar și la nivelul societății. Datorită importanței tot mai mari pe care tehnologia digitală o joacă în fiecare dintre aceste domenii, geopolitica digitală se conturează ca o categorie de impact unică și distinctă.

Gartner susține că CIO trebuie să joace un rol esențial în evaluarea riscului corporativ și, dacă este necesar, în redefinirea arhitecturii sistemelor digitale. Ei vor trebui să gestioneze sau să exploateze patru fațete distincte ale geopoliticii digitale (vezi Figura 1).Figura 1. Cele patru fațete ale geopoliticii digitale

1. Protejarea suveranității digitale
Suveranitatea digitală va fi o sursă principală de obligații de conformitate complexe, dinamice și în continuă expansiune pentru companiile multinaționale. Guvernele o abordează în primul rând prin competențele lor legislative și de reglementare, cum ar fi legile privind confidențialitatea precum GDPR, și apelează din ce în ce mai mult la legislația extrateritorială. Companiile care au de-a face cu cetățenii unei jurisdicții sunt obligate să respecte legile acesteia, indiferent de locul în care își desfășoară activitatea sau de locul în care locuiesc cetățenii.

CIO trebuie să fie implicați în mod proactiv în a se asigura că modelul și practicile operaționale ale organizației IT reflectă legile și reglementările în vigoare la momentul actual. Rolul lor este de a fi la curent cu prevederile cadrului legal și de a prezenta altor directori modul în care organizația IT susține conformitatea la nivelul întregii companii.

2. Construirea unei industrii tehnologice locale

Industria tehnologică este de mare interes pentru factorii decizionali ai politicilor publice din întreaga lume datorită dimensiunii sale, creșterii rapide, importanței strategice, veniturilor fiscale, posibilităților de angajare și lipsei de cerințe pentru un avantaj specific al resurselor naționale.

Multe guverne naționale investesc în dezvoltarea unui sector tehnologic propriu. De exemplu, SUA încearcă să abordeze dezechilibrul regional în producția globală de cipuri prin Legea Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors (CHIPS) pentru America, iar Digital Economy Strategy 2030 a guvernului australian include construirea unui sector tehnologic dinamic și emergent ca pilon cheie.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite