Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

România Viitorului, schimbare de viziune privind privind rolul cercetării, inovării și antreprenoriatului

07 Septembrie 2022



Marți, 6 septembrie, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a organizat, la Universitatea POLITEHNICA din București, evenimentul România Viitorului, un forum care a inclus o expoziție de prezentare a rezultatelor activității de cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o sesiune de paneluri și discuții din zona cercetării și antreprenoriatului. În cadrul expoziției, au fost reprezentate și au avut stand-uri 38 de institute de cercetare, 2 universități, 22 de start-up-uri de la RubikHub și 8 firme cu activitate în domeniile cercetării și inovării, realizându-se astfel un schimb de cunoștințe, experiență și practici în vederea dinamizării interacțiunii la nivelul eco-sistemelor de inovare românești.



La eveniment, alături de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, au participat prim-ministrul Guvernului României, Nicolae-Ionel Ciucă, miniștrii Educației, Economiei, Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene, Băncii Mondiale și Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est.





Felicit Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării pentru demersul de a seta un nou cadru de dialog pentru cercetarea românească, printr-un eveniment de o asemenea anvergură. Coordonarea agendelor de cercetare ale mediului public și privat este un obiectiv major pentru Guvernul României, cu o miză clară: transferul tehnologic. Rezultatele cercetării românești sunt apreciate la nivel mondial, în domenii de top: aerospațial, fizică nucleară, chimie, biologie, medicină și multe altele. Sunt domenii cu tradiție de excelență românească, iar toate aceste eforturi vor fi cu adevărat desăvârșite numai atunci când cercetarea va avea un impact concret în economia reală și rezultate palpabile în creșterea calității vieții românilor. Iată de ce evenimentele precum Forumul “România Viitorului” nu trebuie să rămână singulare, ci trebuie să fie parte din efortul continuu al ministerului și al Guvernului de a pune la aceeași masă institutele de cercetare, universitățile și mediul privat”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, în discursul susținut la începutul conferinței de deschidere a discuțiilor și panelurilor organizate în cadrul evenimentului.



Pentru că România Viitorului și-a propus, de asemenea, și extinderea rolului regiunilor în ansamblul sistemului de cercetare, dezvoltare, inovare, în contextul evenimentului, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est a organizat o sesiune Demo Day în cadrul căreia start-up-uri românești au prezentat produse și servicii inovatoare.
România Viitorului lansează, așadar, o viziune curajoasă privind rolul cercetării, inovării și antreprenoriatului în societatea românească pe care MCID își propune să o susțină activ prin coordonarea agendelor de cercetare ale mediului public și economic privat.



Suntem la un punct de inflexiune în sistemul de cercetare și inovare românesc și este bine. Avem o strategie nouă adoptată prin decizia prim-ministrului României - Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă care merge până în 2027 și care trasează câteva principii noi: meritocrația - alocarea resurselor în funcție de merite, performanță – să fie mai multe resurse pentru cei mai buni, promovarea parteneriatelor internaționale și facilitarea accesului entităților românești la fondurile disponibile prin Horizon și, nu în ultimul rând și poate cel mai important, promovarea transferului tehnologic. Este foarte important ca rodul cercetării, rodul minților strălucite românești să se manifeste în economia reală, să genereze dezvoltare, locuri de muncă, salarii mai mari, un trai mai bun pentru toți românii. Acest eveniment, România Viitorului, nu este un cadru singular, el va continua și în mediul online printr-o platformă digitală pe care o lansăm astăzi, platforma www.romaniaviitorului.ro, care practic conectează organizațiile de cercetare cu mediul privat românesc. Avem, încă o dată, tot ceea ce ne trebuie, trebuie să multiplicăm exemplele de bună practică și succesul cercetărilor români și să le ducem în mediul privat, să generăm dezvoltare economică”, a precizat ministrul Sebastian Burduja .



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite