Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Financiar-Bancar >> Stiri si comunicate

Gartner „Banking-as-a-Service” va atinge un nivel de adoptare pe scară largă în următorii doi ani

14 Septembrie 2022



Analiștii explorează tendințele în domeniul bancar digital săptămâna aceasta la Gartner IT Symposium/Xpo 2022, Gold Coast, 12-14 septembrie

Banking-as-a-Service (BaaS) va ajunge la adoptarea pe scară largă în termen de doi ani, conform celui mai recent Gartner Hype Cycle ce are ca subiect tehnologiile ce contribuie la transformarea digitală a serviciilor bancare. Analiștii Gartner prevăd că până la sfârșitul lui 2024 un procent de 30% dintre băncile cu active mai mari de 1 miliard de dolari vor lansa BaaS pentru atragerea de noi venituri, dar jumătate nu vor atinge obiectivele estimate.

În cadrul prezentării susținute la Gartner IT Symposium/Xpo 2022, eveniment desfășurat în Australia la Gold Coast, Jeff Casey, director senior în departamentul de analiză al Gartner, a declarat: „Aceste bănci au, de obicei, ambiția de a genera și diversifica fluxurile de venituri sau, într-o măsură mai mică, aspiră să își extindă investițiile anterioare efectuate în zona de reglementare, cum ar fi PSD2 în Europa, în mașini generatoare de venituri”.

BaaS este una dintre cele patru tehnologii despre care Gartner spune că au un potențial de a genera niveluri ridicate de transformare în sectorul bancar și este probabil să se maturizeze în următorii doi ani. Celelalte tehnologii sunt chatboții, cloudul public pentru servicii bancare și aplicațiile de plăți prin intermediul mesageriei de pe platformele sociale. Directorii IT ai băncilor ar trebui să ia în considerare modul în care inovațiile cheie modelează industria în care activează și să-și prioritizeze în consecință strategiile de investiții în tehnologie.

BaaS se află la vârful Hype Cycle (vezi Figura 1). Tehnologia este impulsionată atât de bănci, cât și de instituțiile nebancare care aspiră să genereze sau să îmbunătățească fluxurile de venituri directe și intermediare.

Figura 1: Gartner Hype Cycle for Digital Banking Transformation, 2022



Sursa: Gartner (septembrie 2022)

Inovațiile tehnologice de acest tip stimulează competitivitatea în rândul instituțiilor bancare și nebancare, influențează cererea clienților pentru produse și servicii și modelează acțiunile autorităților de reglementare la nivel global,” a spus Casey.

BaaS
BaaS poate fi un set restrâns sau extins de funcțiuni utilizate de serviciile financiare oferite de băncile autorizate sau de entitățile reglementate pentru a genera noi modele de afaceri ce vor fi implementate de alți participanți la piața bancară - fintech-uri, neobanci, bănci tradiționale și alte terțe părți.Jucătorii de pe piață sunt din ce în ce mai atrași de modele de colaborare care permit obținerea de experiențe îmbunătățite pentru clienți, cum ar fi servicii și produse cu caracteristici mai bogate, un set mai larg de produse și experiențe inovatoare pentru clienți. Instituțiile non-bancare beneficiază de o accelerare rapidă a evoluției lor pe piața bancară prin folosirea licenței unei entități reglementate în loc să-și urmeze propriul model.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite