Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cataliza, direcție de cercetare cu potențial crescut în cadrul INCDFM

21 Septembrie 2022




Aceste noi materiale 2D, MXene, care se aseamănă cu grafenele, reprezintă o clasă de solide cu proprietăți unice și extrem de atractive pentru cataliză, cu potențial de aplicare atât în domeniul producerii energiei verzi, cât și cel al protecției mediului. Sesizând oportunitatea de folosire a acestor materiale în aplicații catalitice de interes internațional actual, membrii grupului au propus subiecte noi în această direcție de cercetare. Dr. Florentina Neațu, în cadrul unui proiect TE, a propus modificarea acidității suprafeței materialelor de tip MXene, astfel încât a reușit creșterea considerabilă a activității catalitice în reacția de depolimerizare chimică a PET către monomerii inițiali. Mai mult, deși aflat la început, în cadrul unui proiect IDEI, dr. Ștefan Neațu a obținut rezultate promițătoare în producerea H2 prin descompunerea apei în prezența luminii și la temperatura camerei, prin utilizarea compozitelor pe bază de MXene. De asemenea, un proiect ERC–like, high risk/high gain, este implementat în cadrul grupului sub coordonarea dr. habil. Mihaela Florea. Obiectivul principal al proiectului este de a reuși transformarea metanului în metanol, o reacție mult dorită la nivel industrial, folosind drept catalizatori compozite 3D–2D pe bază de faze MAX și MXene.

Sursă de soluții viabile pentru problemele societății
Utilizarea modernă a materialelor catalitice era de neimaginat acum o sută de ani, deoarece catalizatorii erau doar curiozități chimice. Utilizarea proceselor catalitice a crescut însă odată cu cererea de produse noi și îmbunătățirea treptată a tehnologiilor. În zilele noastre putem să afirmăm faptul că proiectarea catalizatorilor, care inițial se baza pe serendipitate și pe experimente de tipul trial-and-error, devine o știință care poate fi controlată prin design-ul experimentelor. Momentan, unele noi materiale catalitice evoluează pe baza experienței anterioare, în timp ce altele sunt concepute special pentru a satisface noile cerințe ale industriei, dar și pentru a îndeplini nevoile populației.

Prin aportul proiectelor deja câștigate și finalizate în cadrul grupului de Materiale Catalitice și Cataliză, domeniul catalizei reprezintă deja o direcție de cercetare în INCDFM, având laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație. Mai mult decât atât, cercetarea în domeniul catalizei stă la baza găsirii de soluții viabile pentru problemele stringente energetice și cele legate de protejarea mediului cu care se confruntă societatea noastră în acest moment. Continuarea cercetărilor în această direcție va aduce un plus de valoare atât la nivel de instituție, cât și la nivel de societate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite