Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ART4ART - Infrastructura pentru anamneza și intervenția științifică asupra bunurilor culturale

21 Septembrie 2022



„Ambulanța pentru patrimoniu”, cel mai eficient ambasador al dezvoltării ştiinţelor patrimoniului

ART 4 ART - Advanced Research and Technology for Art and Archaeology – este, începând din anul 2006, acronimul laboratorului mobil pentru ştiinţele aplicate ale patrimoniului, construit şi dezvoltat continuu de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvolare epntru Optoelctronica INOE 2000, apreciat atât de restauratorii, conservatorii şi arheologii din România, cât şi de cei din străinătate. Urmare a rezultatelor de înalt nivel ştiinţific şi a credibilităţii câştigate, ca urmare a competențelor demonstrate de echipa de cercetare în proiecte multinaţionale, laboratorul a fost supranumit „Ambulanța pentru patrimoniu”, astăzi fiind şi marcă înregistrată.



Gândit şi proiectat nu ca o sofisticată colecţie de instrumente pentru cercetare, dar ca o sumă de mijloace care să permită colectare de date şi interpreatarea superioară a rezulatelor pe teren, laboratorul s-a distins la nivel european, fiind unul dintre puţinele mijloace tehnice care asigură anamneza, diagnosticarea, intervenția și monitorizarea bunurilor culturale.

O echipă multidisciplinară
ART4ART este implicat în proiecte de cercetare, în proiecte de restaurare şi oferă servicii dedicate protecției bunurilor culturale, acreditat de autoritatea naţională, Ministerul Culturii, pentru astfel de activităţi. Echipa de cercetare este alcătuită din fizicieni, chimişti, ingineri, restauratori, personal autorizat, care efectuează în mod profesional cercetări incluse în proiectele de restaurare-conservare în conformitate cu toate regulile și standardele profesiei.
Operarea infrastructurii se realizează cu aportul personalului științific înalt calificat și instruit, care însoţeşte autolaboratorul pentru investigaţiile propriu-zise și care oferă tutoriale despre utilizarea instrumentației şi despre prelucrarea superioară a datelor experimentale.
ART4ART - infrastructura asociată platformei MOLAB - datorită ofertei originale, unice, este parte a E-RIHS (European Research Infrastructure for Heritage Science) alături de parteneri respectaţi din Italia, Grecia, Franţa, Germania, Polonia. Laboratorul mobil din România oferă investigații analitice efectuate in situ asupra operelor de artă fragile sau a pieselor arheologice prețioase, fără a fi nevoie să mutăm obiectele într-un laborator. Permite, de asemenea, studierea obiectelor imobile precum sculpturi, monumente și clădiri istorice. Tehnicile sunt în principal neinvazive şi cu posibilitatea de operare de la distanţă, astfel încât nu este necesară prelevarea sau contactul cu suprafața supusă examinării.



Un vehicul spre România Viitorului

Prezervarea patrimoniului cultural este o prioritate în toate ţările Uniunii Europene, un domeniu de interes pentru autorități, cât şi pentru mediul de afaceri. Convinşi de potenţialul înalt de colaborare cu mediul economic, autolaboratorul a fost prezentat, alături de alte realizări ale INOE 2000, la evenimentul România Viitorului – organizat recent în spaţiul generos al Universităţii Politehnica din Bucureşti, având un interes declarat pentru transferul de know-how către instituții implicate în administrarea patrimoniului material și către mediul privat implicat în restaurarea, conservarea şi comercializarea bunurilor culturale, pentru a crea parteneriate eficiente în realizarea de proiecte inovative și de a maximiza rezultatele activitățiilor de cercetare în folosul întregii comunităţi, pentru soluţionarea unor probleme societale.
Integrarea infrastructurii de înalt nivel ştiinţific, dezvoltată şi perfecţionată continuu, incluzând componente originale, adesea unice la nivel naţional, regional sau european, garantează un mod de lucru conform celor mai moderne metode, o activitate coerentă, sincronă cu practicile internaţionale, o structură de management a datelor unitară.
Măsurătorile sunt efectuate în același loc în care este situată sau expusă opera de artă supusă examinării, adică muzeu, atelier de restaurare, în aer liber – dacă vorbim despre monumente de for public sau construcţii cu valoare culturală.

Câștiguri economice șiculturale
Impactul economic şi calitatea lucrărilor de restaurare-conservare se îmbunătăţesc considerabil datorită serviciilor asigurate de ART4ART. Un număr semnificativ de obiective din patrimoniul cultural european este format din monumente, sculpturi, clădiri, care evident nu pot fi mutate din poziţia lor, ceea ce implică faptul că studiile materialelor neinvazive asupra acestor obiecte trebuie neapărat efectuate in situ. În plus, chiar și în cazul patrimoniului mobil (cum ar fi tablouri, ceramică, bijuterii, pietre prețioase, documente etc.) cercetarea poate fi adesea destul dedificilă, dacă nu imposibilă. Mutareaunor astfel de lucrări într-un laborator este nedorită din cauza riscurilor și costurilor asociate deosebit de mari (în specială pentru asigurări, transport specializat) și din cauza stării de conservare, adesea fragilă.
Exploatarea datelor colectate în timpul operării in situ a ART4ART îmbunătățește calitatea activităţii agenţilor economici implicaţi, creşte competitivitatea acestora şi sprijină valorizarea cunoştinţelor şi competențelor prin publicare și diseminare.



Un mijloc eficient de instruire

Graţie bunei colaborări cu universităţile de profil din ţară şi nunumai, Art4ART este adesea şi atelier şcoală. Prezentat studenţilor în vizite de instruire, precum şi profesioniştilor în timpul campaniilor de lucru, acesta devine cel mai eficientmijloc de instruire şi cel maieficient ambasador care susţineimportanța dezvoltării ştiinţelor patrimoniului şi potenţialul economic.

***
Prezentul articol este publicat în cadrul proiectului finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin Programul 1- Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare, Subprogramul 1.2 – Performanța instituțională - Proiecte de finanțare a excelenței CDI, Contract nr. 18PFE/30.12.2021 SUPERCONEX.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite