Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conferința Europeană de Inginerie Seismică și Seismologie

21 Septembrie 2022



Peste 700 de specialiști din 60 de țări au participat în perioada 4-9 Septembrie 2022 la cea de-a treia ediție a Conferinței Europene de Inginerie Seismică și Seismologie (3ECEES), eveniment organizat în premieră la București.

Capitala a găzduit unul din cele mai importante evenimente științifice din lume, organizat pentru prima dată în România de cătreAsociația Română de Inginerie Seismică, împreună cuUniversitatea Tehnică de Construcții București (UTCB)șiInstitutul Național deCercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Evenimentul este de o importanță majoră, atât la nivel global, cât și local, în contextul în care în România 14 surse seismice contribuie la hazardul seismic, fiind o țară cu risc seismic ridicat. Potrivit cercetătorilor, în secolul al XX-lea momentul seismic eliberat de sursa seismică de adâncime intermediară Vrancea a fost de aproximativ trei ori mai mare decât cel eliberat de toate sursele seismice din Italia.

Pe parcursul celor șase zile dedicateConferinței Europene de Inginerie Seismică și Seismologie (3ECEES),specialiști de peste tot din lume au dezbătut pe larg subiecte de actualitate și de interes global din sfera seismologiei și a ingineriei seismice, precum: seismicitatea Europei, analiza hazardului seismic, proiectarea clădirilor și structurilor la acțiunea cutremurelor de pământ, vulnerabilitatea și riscul seismic, consolidarea seismică a clădirilor, expunerea seismică, dar și lecțiile învățate de la cutremurele recente.



Conferința a furnizat de asemenea cadrul propice pentru numeroase discuții între specialiști din cercetare, proiectare, învățământ, precum și reprezentanți ai sectorului construcțiilor, care au împărtășit cele mai noi studii și progrese în domeniu, cu scopul de reducere a riscului seismic, dar și pentru a promova ingineria seismică și seismologia, în vederea creșterii rezilienței societății la cutremur.

În cadrul evenimentului 3ECEES de la București a fost organizată și o zonă expozițională în care participanți din întreaga lume au putut prezenta tehnologiile, realizările și abordările proprii privind domeniul ingineriei seismice și al seismologiei.
„Organizarea la București a celei de-a Treia Conferințe Europene de Inginerie Seismică și Seismologie (3ECEES) a poziționat remarcabil țara noastră în ariile europene ale educației și cercetării. Ediția găzduită de România vine în continuarea primei conferințe desfășurate la Geneva, Elveția, în anul2006, fiind urmată de ediția din Istanbul, Turcia, din anul 2014. Acest format al Conferinței este o urmare a nevoii din domeniu de a reuni, o dată la opt ani, specialiști din domeniile ingineriei seismice și seismologiei. Prin 3ECEES ne-am propus stimularea cooperării europene în aceste domenii, depășirea frontierelor cunoașterii și oferirea către factorii de decizie a informațiilor necesare pentru reducerea riscului seismic și creșterea rezilienței societății la dezastre naturale. Conferința a beneficiat de o participare europeană de cel mai înalt nivel, asigurată de specialiști consacrați din domeniu, profesori universitari și experți din Europa care au susținut numeroase prelegeri invitate interesante”, a declarat prof. dr. ing. Radu Văcăreanu, rector al Universității Tehnice de Construcții București (UTCB).

„În calitate de reprezentant al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) și vicepreședinte alComisiei Europene de Seismologie (ESC)am coordonat partea de seismologie din cadrul3ECEES. Conferința a oferit o oportunitate excelentă pentru schimbul de experiență între cercetători, profesori și experți care lucrează în domeniul seismologiei și aplicațiilor conexe, inclusiv aspectele sociale ale seismologiei. Pe de altă parte, seismologii și inginerii au în prezent un rol important în sprijinirea societății în domeniul reducerii riscului seismic. Scopul principal în cazul unui cutremur puternic este reducerea numărului total de pagube și pierderi de vieți omenești”, a declarat dr. ing. Constantin Ionescu, președinte CA și director general al INCDFP.

Evenimentul științific de nivel înalt s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis. Decizia de a organiza cea de-a treia ediție la București a fost luată în anul 2018 prin voturile Asociației Europene de Inginerie Seismică și a Comisiei Seismologice Europene. Candidatura României a fost susținută de către rectorul UTCB, prof. dr. ing. Radu Văcăreanu, și de către directorul general INCDFP, dr. ing. Constantin Ionescu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite