Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conferința internațională dedicată mecatronicii

21 Septembrie 2022



În perioada 8-9 septembrie, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării, INCDMTM, a organizat, online, cea de-a doua ediție a conferinței internaționale „ICoRSE - International Conference on Reliable Systems Engineering“. Aceasta are la bază o îndelungată tradiție a INCDMTM în organizarea de evenimente.



Încă din anii 70 ai secolului trecut, pentru a ține pas cu evoluția firească a științei și a tehnologiei, atât de evidentă mai ales în domeniul electronicii și microelectronicii, al automatizării și al digitizării, s-a produs o schimbare de paradigmă și de accent de la mecanica de precizie la mecatronică, un concept și o știință ce integrează, sinergic, ingineria mecanică, ingineria electronică și pe cea electrică. În paralel, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării (INCDMTM), care este principalul organizator al conferinței și o organizație ce scrie istoria mecanicii fine și, ulterior, a mecatronicii din România de mai bine de 40 de ani, s-a străduit să țină pasul cu tendințele și evoluțiile din domeniu. În consecință, Institutul a schimbat conceptul și structura fostei Conferințe Internaționale de Mecatronică și Cyber-Mix-Mecatronică (ICOMECYME, 2017-2020), respectiv a Conferinței Internaționale de Inovații, Tendințe Recente și Provocări în Domeniile de Mecatronică, Inginerie Mecanică și Dezvoltare de Noi Produse High-Tech (MECAHITECH, 2008-2019) și a creat, în anul 2021, „ICoRSE – The International Conference on Reliable Systems Engineering“.
Simpozionul a reunit reputați profesori, doctoranzi și cercetători din Europa, America de Nord și Asia, din țări precum: Anglia, Albania, Austria, Bulgaria, Canada, Cehia, Germania, Franța, Italia, Portugalia, Turcia, Ucraina, Uzbekistan și Vietnam, atât din domeniul de mecatronică, cât și din cele conexe, cum ar fi: inginerie inteligentă, sisteme cyber-fizice, optică, mecanică teoretică și aplicată, inginerie biomedicală, robotică, hidraulică, micro și nanoinginerie, informatică, materiale noi și inteligente și nu numai.

S-au remarcat în mod deosebit lucrarea profeesorlui Rochdi El Abdi, co-chair al conferinței și reprezentant al Institutului de Fizică din cadrul Universității din Rennes (Franța), în cadrul căreia s-a prezentat, în premieră, un gel de protecție pentru cablurile de fibră optică foarte promițător și pentru care s-au început deja demersurile de brevetare și comercializare, dar și lucrarea unei echipe de cercetători ucraineni, prin care se propune și se analizează un nou procedeu, original, de combatere a virusului SARS-COV 2, care s-a dovedit foarte eficient în condiții de testare în laborator.

Venind vorba de Ucraina, putem spune că anul acesta participarea cercetătorilor din țara vecină la eveniment a fost foarte numeroasă, deși multe dintre lucrări nu au putut fi prezentate în plen din cauza condițiilor speciale cu care se confruntă aceștia, autorii provenind, mai ales din Harkov, Lugansk și Doneț, zone fierbinți pe harta războiului.



O importantă contribuție științifică a venit din partea echipei de cercetători conduse de prof. Ion Stiharu, de la Universitatea „Concordia“ din Montreal, Canada, și director al Centrului de Inginerie Avansată pentru Vehicule „CONCAVE“ („Concordia Center for Advanced Vehicle Engineering“), care a dezvoltat o antenă ce integrează componente de tip MEMS și a cărei eficiență este sporită folosindu-se un procedeu inovator.

Printre personalitățile prezente la eveniment s-au aflat și directorul general al INCDMTM, dr. ing. Mihai Mărgăritescu, directorul științific al INCDMTM, dr. ing. Daniela Cioboată, care este și chair-ul conferinței și editorul-șef al revistei științifice IJOMAM („International Journal of Mechatronics and Applied Mechanics“), respectiv conf. univ. dr. ing.Bogdan Grămescu, decanul Facultății de Mecanică din cadrul Universității „Politehnica“ din București.

În urma organizării evenimentului a rezultat un volum specializat, redactat în limba engleză, intitulat „International Conference on Reliable Systems Engineering (ICoRSE) – 2022“, realizat în parteneriat cu prestigioasa editură „Springer“ și inclus în cadrul seriei de cărți „Lecture Notes in Networks and Systems“. Acesta va fi indexat, curând, în baza de date internațională „Scopus“, iar lucrări selectate din cadrul său vor beneficia de includere în baza de date a Clarivate, etalonul internațional al excelenței științifice.n



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite