Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

În fine, avem Licitație 5G!

21 Septembrie 2022



Cronologia unei lansări mereu amânate

După peste un cincinal de pregătiri, anunțuri și amânări repetate, ANCOM a anunțat oficial data de organizare a mult-așteptatei Licitații 5G. Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra sinuosului traseu parcurs, am realizat o scurtă trecere în revistă a principalelor anunțuri făcute de oficialii Ministerului Comunicațiilor – în diversele sale forme și denumiri – și ai Autorității Naționale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) de-a lungul anilor.

2017
– Ministrul Comunicațiilor Augustin Jianu – ex-președinte CERT.ro – declara că primele licențe 5G vor fi anunțate în 2018, pentru a facilita lansarea comercială a serviciilor. Și premierul de atunci, Sorin Grindeanu – la rândul său ex-ministru MCSI – vorbea de o „adoptare timpurie“ a tehnologiei 5G, care va impulsiona dezvoltarea economiei.
2018 – Ministrul Comunicațiilor Bogdan Cojocaru și noul președinte ANCOM Sorin Grindeanu anunțau crearea unui Grup de lucru interministerial pentru stabilirea unei Strategii naționale 5G. „Sper ca grupul interministerial să își finalizeze lucrările în toamna acestui an“, afirma Grindeanu.
2019 – Ministrul Comunicațiilor Alexandru Petrescu declara că lansarea efectivă a licitației de spectru 5G este prevăzută să aibă loc la începutul trimestrului patru din 2019. Același președinte ANCOM, Sorin Grindeanu, preciza: „Etapa de dezbatere publică s-a încheiat. (…) Procesul de elaborare a strategiei se va finaliza prin emiterea unei Hotărâri de Guvern, pe care ne așteptăm să o avem până la debutul efectiv al licitației.“ Pe finalul anului, Grindeanu dădea asigurări că licitația 5G se va organiza în prima jumătate a lui 2020.



2020
– Pandemia a suspendat orice termen, iar când lucrurile s-au mai temperat vicepreședintele ANCOM Eduard Lovin a anunțat o nouă amânare: „Succesiunea etapelor legale obligatorii face imposibilă acordarea licențelor 5G până la finalul acestui an. Demersurile noastre de a oferi pieței noul spectru de licențe au fost amânate din cauza lipsei unei Hotărâri de Guvern care să stabilească prețul minim de pornire a licitației 5G și calendarul efectuării plăților la Trezoreria statului, precum și a documentului de clarificare și transpunere a memorandumului guvernamental privind securitatea rețelelor 5G.“
2021 – În mai, după dezbateri intense, tergiversări și declarații contradictorii (vezi cazul ex-ministrului Economiei Claudiu Năsui, care a a afirmat că va cere Parlamentului amânarea dezbaterilor asupra Legii privind securitatea rețelelor 5G, pentru ca ulterior să declare că susține fără echivoc varianta trimisă de Guvern în Parlament) a fost aprobat mult-așteptatul proiect al Legii securității rețelelor 5G. Nu a fost însă de ajuns, președintele ANCOM Vlad Stoica declarând că trebuie așteptată și transpunerea în legislația națională a Codului European al Comunicațiilor.
2022 – În iulie, ANCOM a anunțat finalizarea procesului de transpunere în legislația națională a prevederilor Codului European al Comunicațiilor Electronice, precum și stabilitea condițiilor și procedurilor pentru Licitația 5G. Pe 15 septembrie s-a încheiat ultima fază de consultare publică a documentației, iar patru zile mai târziu Autoritatea a lansat oficial Licitația. „Avem acum toate condițiile îndeplinite pentru a publică anunțul de demarare a procedurii de selecție. Am ajuns la acest moment în urma unui proces complicat pe care am reușit să îl finalizăm doar printr-un dialog permanent cu toți factorii implicați: Guvernul României, industria telecom și societatea civilă“, a declarat cu această ocazie Vlad Stoica, președintele ANCOM.
În cadrul licitației vor fi disponibili 555 MHz în benzile de frecvențe de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz, drepturile de utilizare urmând să între în vigoare din 2023, respectiv 2026, și vor avea durata de valabilitate de 25 de ani, respectiv 22 de ani. Excepţie fac drepturile din banda de 2600 MHz, pentru care durata de valabilitate va fi de 6 ani și 3 luni, necesară pentru alinierea cu celelalte drepturi existente în această bandă. Conform prețurilor de pornire ale taxelor de licență stabilite de de Guvern, statul ar putea atrage la buget aproximativ 700 de milioane de euro.
Dosarul de candidatură la licitație poate fi depus până la 27 octombrie 2022, iar până pe 31 octombrie Comisia de licitaţie va analiza dosarele depuse şi va anunţa care dintre candidaţi se califică în etapa următoare. În funcție de ofertele iniţiale depuse de candidații calificăți, în data de 4 noiembrie se va anunţa dacă se impune organizarea etapei de licitaţie, caz în care licitaţia propriu-zisă poate să înceapă la data de 8 noiembrie 2022.
Asta doar dacă nu intevine din nou ceva și se amână licitația pentru 2023!n



Tags: comunicatii, 5G

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite