Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Deschiderea anului universitar la UVT

30 Septembrie 2022



Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și-a deschis ieri (29 septembrie) porțile pentru noul an universitar 2022-2023, printr-o festivitate specială, organizată în Aula Magna „Ioan Curea” a UVT, la care au participat invitați de seamă, alături de studenții, familiile și apropiații lor, dar și de universitarii, cercetătorii și personalitățile din comunitate, invitate ale UVT. Deschiderea anului universitar la UVT a fost o sărbătoare emoționantă care a marcat debutul activităților academice din noul an universitar. Programul evenimentului a cuprins mesajul conducerii instituției, prin Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, mesajul Excelenței Sale, domnul Carlos Moedas, primar al Lisabonei, care a devenit tot astăzi Doctor Honoris Causa al UVT, urmate de mesajul domnului Dominic Fritz, primar al Timișoarei, și al domnului Mihai Ritivoiu, prefect al județului Timiș.



În mesajul adresat participanților, Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea a subliniat importanța acestei zile cu o valoare simbolică aparte:

Suntem bucuroși și onorați de participarea la această deschidere de an universitar a domnului Carlos Moedas, primar al Lisabonei, care este de astăzi membru onorific al comunității academice a UVT, prin acceptarea titlului de Doctor Honoris Causa UVT.

Vă voi împărtăși câteva gânduri despre această primă zi a anului universitar 2022-2023, care subliniază cât este de important să adaptăm astăzi educația la nevoile României de mâine. Să reținem, se spune că „Educația este pașaportul către viitor, pentru că ziua de mâine aparține celor care se pregătesc azi”.

Cum ne pregătim pentru viitor? Iată, într-o lume extrem de instabilă, în care contextele socio-politice se schimbă de la o zi la alta, noi credem cu tărie în importanța menținerii și consolidării legăturilor internaționale, care facilitează formarea unor absolvenți pregătiți pentru lumea viitorului. UVT este astăzi o universitate europeană, parte a alianței europene UNITA, prin care sunt create aceleași oportunități, pentru studenții noștri, cu cele de care beneficiază și studenții din alte țări UE.

Orașele universitare sunt într-o puternică simbioză cu universitățile pe care le găzduiesc. Prin dezvoltarea economică orașele cresc, iar universitățile beneficiază de această creștere și se dezvoltă și ele. Un oraș prietenos cu tinerii, așa cum devine Timișoara, cu politici orientate către viitor, crește și atractivitatea universităților. Dar relația este și în sens invers: universitățile contribuie la dezvoltarea și stabilitatea orașelor, a comunităților, așa cum UVT o arată, tot mai mult, de la an la an.

În plus, programele noastre culturale, în contextul anului 2023, când Timișoara va derula programul Capitalei Europene a Culturii, ne pun în valoare în plan european, mai mult decât oricând. În acest an universitar, studenții UVT vor participa la evenimente pline de efervescență culturală, științifică, vor afla idei inovative, un mare salt evolutiv.

Vă doresc un an universitar plin de inspirație și satisfacții!”

Noul membru onorific al comunității academice a UVT, Excelența Sa, domnul Carlos Moedas este o personalitate politică și academică de talie internațională, fost comisar european pentru Cercetare, Știință și Inovare, membru al Academiei Portugheze de Ingineri, primar al orașului Lisabona din 2021. Într-o festivitate academică specială, organizată astăzi, chiar înaintea ceremoniei de deschidere a anului universitar la UVT, domnului Carlos Moedas i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al UVT.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite