Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea: „La Universitatea de Vest din Timișoara investim, dezvoltăm și inovăm constant”

19 Octombrie 2022



Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) traversează în ultima perioadă un amplu proces de reabilitare, extindere, modernizare și dotare a spațiilor de învățământ, implementând practic un nou standard de calitate, menit să asigure un mediu favorabil studiului și performanței academice. Complementar dezvoltării infrastructurii materiale, o serie de noi proiecte și inițiative de dezvoltare instituțională și nu numai cresc atractivitatea ofertei educaționale și științifice a UVT și consolidează statutul său de universitate europeană, inovativă, de altfel prima din România care a reușit să implementeze un brand educațional propriu. Descoperim noutățile alături de rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.



Domnule rector, care sunt cele mai recente proiecte ale managementului de la Universitatea de Vest din Timișoara?

„Viitorul aparține celor care cred în frumusețea viselor lor”, spunea Eleanor Roosevelt, iar noi , la UVT, credem în frumusețea visurilor celor care ne trec pragul. Tocmai de aceea, investim, dezvoltăm și inovăm constant, pentru a le oferi studenților, profesorilor și personalului administrativ din Universitatea de Vest din Timișoara un mediu în care pot deveni cea mai bună versiune a lor. În ultimii ani, am demarat lucrări complexe de renovare a spațiilor UVT, de extindere, dar și de dezvoltare a infrastructurii tehnologice.
Astfel, la sediul central al Universității de Vest din Timișoara sunt în curs de finalizare lucrări ample, printre care reabilitarea și modernizarea sălilor de seminar, laboratoarelor și cabinetelor cadrelor didactice. Au fost înlocuite toate instalațiile, vechi de aproape șaizeci de ani, instalațiile termice, electrice, cele de curenți slabi, înlocuirea pardoselilor. În blocul turn, cel care are șapte etaje, a fost introdus un sistem centralizat de ventilație, care va conduce la eliminarea unităților externe de pe fațadă turnului, total inestetice, pe care trebuia să le eliminăm pentru a aduce fațada principală a universității la un nivel adecvat. Nu în ultimul rând, începând cu anul 2023 demarăm procedura pentru dotarea cu mobilier nou a tuturor cabinetelor cadrelor didactice.



Întreaga comunitate apreciază acum standardul modern introdus în toate spațiile de învățământ ale UVT. Toate sălilele de curs și seminar au fost dotate cu mobilier nou și aparatură digitală de ultimă generație, smart board-uri inteligente, interconectate la platformele de învățare utilizate în cele mai moderne instituții de învățământ și table moderne din sticlă. În infrastructura spațiilor s-a modificat substanțial ergonomia mobilierului, s-au înlocuit majoritatea elementelor, au fost înlocuite toate ușile din clădire cu unele de sticlă, care conferă mai multă lumină naturală în interiorul universității și un aspect modern de secol XXI.
Avem și parteneriate de lung parcurs cu cele mai importante companii din regiunea noastră, alături de care am inițializat laboratoare digitale, cu acces la cele mai importante facilități ale tehnologiilor prezentului. Companii precum Hella, Nokia, Samsung, sunt parteneri de încredere care au înțeles că investiția în noile generații de studenți sunt esențiale pentru formarea viitorilor specialiști care vor reprezenta profesioniștii job-urilor viitorului.
Cu ajutorul Programului Operațional Regional 2014-2020, am demarat trei dintre cele mai importante proiecte ale universității noastre. Primul dintre ele este reabilitarea și extinderea spațiilor de învățământ în vederea creșterii relevanței învățământului universitar socio-economic, vizând spațiile Centrului de Studii Universitare de Doctorat. Curând, masteranzii și doctoranzii UVT se vor putea întoarce la studii în clădirea de pe strada Paris. Reabilitarea acesteia s-a încheiat în termenul stabilit, iar clădirea va fi dată în folosință începând cu această toamnă. Al doilea proiect din această serie are ca obiectiv reabilitarea acoperișului și fațadelor Facultății de Chimie, Biologie, Geografie, iar aici urmează ca până la finalizarea semestrului în curs să avem instalată noua soluție de încălzire „green”. Al treilea proiect realizat prin finanțare POR vizează extinderea spațiilor de învățământ existente pentru Facultatea de Arte și Design și Facultatea de Muzică și Teatru. Aceste trei sedii CSUD, CBG și FAD-FMT se vor transforma în curând în spații ultramoderne și pe deplin funcționale, deopotrivă reprezentative pentru arhitectura urbană a Timișoarei, prin care vom susține atractivitatea orașului și a ofertei noastre educaționale (https://youtu.be/ik0t_eqcW5w).

UVT este una dintre cele mai dinamice universități din România. Însă, ca în multe alte centre universitare din Europa, capacitatea de cazare din căminele universității este destul de redusă, față de multitudinea cererilor, mii de studenți adresând solicitări de cazare în spații din campus. Cum veți crește capacitatea de cazare la UVT?

Avem în desfășurare, prin finanțare oferită de Guvernul României (prin CNI) și cofinanțare proprie a UVT, două capacități de cazare semnificative. Este vorba de un cămin ultramodern, realizat la nivelul celor mai avansate tehnologii de eficiență economică și protecția mediului, cu peste 600 de locuri de cazare, amplasat în centrul campusului universitar (Piața Sf. Petru nr.5, la câteva minute de sediul principal UVT). Acest nou cămin studențesc s-a aflat în construcție în ultimii ani, în 2022 realizându-se lucrările de finisare finale. Până în prezent au fost finalizate lucrările la etajele 6 și 7, acestea fiind deja dotate „la cheie”, inclusiv cu mobilier. Lucrările avansează într-un ritm susținut, termenul de finalizare fiind trimestrul întâi al anului viitor.
În al doilea rând este vorba de un proiect extraordinar, startat la începutul anului 2022, cu o proiecție de realizare de doi ani, un cămin studențesc care va avea formatul unui adevărat mini-campus, de peste 900 de locuri de cazare, în camere de câte două persoane. În octombrie am demarat lucrările pe acest șantier, care va conduce la realizarea celui mai mare cămin studențesc din România, ridicat pentru Universitatea de Vest Timișoara. Termenul de proiectare și de execuție impus prin caietul de sarcini aferent achiziției este de 18 luni, valoarea proiectului fiind de peste 130 milioane lei (plus TVA), finanțarea fiind derulată prin CNI.
Suntem nerăbdători cu toții să vedem aceste două capacități de cazare inaugurate, ele urmând să crească cu aproape 50% disponibilitatea locurilor de cazare oferite de UVT.
Tot în privința dezvoltării spațiilor educaționale, anul acesta am finalizat licitația pentru executarea lucrării de renovare a fațadei Facultății de Drept UVT. Pentru perioada următoare, ne propunem să demarăm proiectul de reabilitare a fațadei corpului central UVT și extinderea cu un corp nou de clădire, proiect pentru care am obținut deja toate autorizațiile necesare.

Dincolo de calitatea infrastructurii materiale, atractivitatea unei universității depinde de rezultatele din sfera R&D și de gradul de digitalizare al instituției. Capacitatea de cercetare a UVT este bine punctată în rankingurile internaționale. Cum susțineți lansarea și dezvoltarea unor noi proiecte de cercetare și transformare digitală, menite să conducă la rezultate superioare pe linie didactică și științifică?
Obiectivul nostru principal, în această privință, este finalizarea Institutului de Cercetări Avansate de Mediu, un proiect care este realizat în proporție de 90%, urmând ca până la finalul acestui an să înceapă montarea echipamentelor.
Pe un alt palier, anii pandemici ne-au învățat să fim în pas și cu digitalizarea. Am implementat semnătura electronică pentru catalogul electronic de note, am pregătit pentru acest an universitar o aplicație online de realizare a borderourilor de plată cu ora, disponibilă pe „Pagina Ta”, am actualizat platforma de e-learning pentru îmbunătățirea experienței de utilizare din perspectiva studenților și a cadrelor didactice, am lansat aplicația „E-learning UVT”, disponibilă și pe sistemele de telefonie mobilă Android și iOS și am dezvoltat o platformă online pentru semnarea electronică a contractelor de studii.
În 2022 am demarat și două proiecte majore pentru infrastructura IT din UVT. Este vorba despre un upgrade complet al rețelei WIFI din toate spațiile UVT, cu trecerea la standardul WiFi 6, care aduce beneficii multiple utilizatorilor conectați, precum acoperirea completă cu semnal a tuturor spațiilor universității, creșterea vitezei medii de download de 10 ori, de la 10 MBs la 100 MBs și a nivelului securității infrastructurii WIFI. În plus, pentru a spori siguranța noastră și a bazei materiale, am implementat și un sistem centralizat de supraveghere video și control acces pentru toate clădirile UVT, compus din 1000 de camere de supraveghere de ultimă generație, ce sunt monitorizate în permanență dintr-un dispecerat central. De asemenea, am modernizat și infrastructura de calcul și stocare, pentru a oferi servicii Cloud și servicii de calcul de înaltă performanță.

Majoritatea universitătilor de top acordă o importanță deosebită dezvoltării resurselor umane și a capacităților profesionale, precum și promovării tinerilor talentați și ambițioși. Cum se transpun aceste obiective în proiecte de actualitate la UVT?
Suntem deosebit de mulțumiți pentru că în această toamnă, în cadrul ceremoniei de deschidere a anului universitar 2022-2023 am realizat un frumos bilanț al admiterii 2022, premiind cu diplome și premii speciale „bobocii” foarte talentați, cei care au fost admiși în rândurile studenților din anul întâi la UVT, peste 90 de tineri olimpici internaționali ai României, absolvenți de liceu cu nota 10 sau câștigători de olimpiade de specialitate din competițiile naționale. Orice investiție în resurse umane începe la UVT cu valorizarea celor mai vii talente care intră pe porțile universității noastre, în calitate de studenți ai anului întâi.



De altfel, avem un pachet de beneficii foarte extins pentru tinerii care intră pe porțile universității noastre, un pachet de beneficii foarte clar definit și cu avantaje specifice. Un astfel de tânăr talent, care a obținut în perioada studiilor liceale distincții (premiile I, II, III sau mențiune) la olimpiade sau alte concursuri școlare internaționale, recunoscute de Ministerul Educației, beneficiază la UVT de gratuitate la înscrierea la admitere și are dreptul de a se înscrie la programele de studii universitare de licență ale UVT fără susținerea concursului de admitere, pe locuri finanțate de la bugetul de stat. În mod similar, pe baza unei invitații semnate de rector, elevii care au statutul de șefi de promoție din cadrul liceelor partenere UVT sau care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat beneficiază de gratuitate la înscrierea la procesul de admitere și pot avea dreptul de a se înscrie, fără susținerea concursului de admitere, pe locuri finanțate de la bugetul de stat, la programe de studii universitare de licență de la orice facultate a UVT.



Deoarece trăim într-o lume tot mai cosmopolită, cu o piață a muncii extrem de dinamică, ne dorim ca studenții noștri să fie permanent pregătiți pentru a face față schimbărilor de carieră prin care, inerent, probabil că vor trece de-a lungul vieții lor. Astfel, ne dorim să-i înzestrăm pe toți cu cât mai multe competențe transversale, așa că fiecare student al UVT de la ciclul de studii universitare de licență va studia o limbă de circulație internațională, timp de cel puțin patru semestre, precum și trei discipline complementare dintr-un domeniu diferit de domeniul studiilor sale. În plus, oferim studenților noștri șansa de a participa la stagii de mobilități de studiu sau de practică internaționale, având peste 500 de parteneriate active în acest sens.

Pentru pregătirea pedagogică, aveți o linie specială de specializare și dezvoltare?
După cum deja este știut, UVT a implementat pentru prima data în mediul universitar românesc o viziune educațională proprie, dezvoltată în proiectul Teaching & Learning Brand UVT, care setează noțiunile pedagogice în vederea asigurării unui proces de învățământ universitar modern, centrat pe student și pe dezvoltarea de competențe, precum și fundamentat pe repere științifice actuale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite