Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea: „La Universitatea de Vest din Timișoara investim, dezvoltăm și inovăm constant”

19 Octombrie 2022






Am beneficiat de experiența modelului pedagogic specific Universității din Maastricht. Accentuarea învățământului centrat pe student și abordat prin metodologia „problem based learning”, specific în universitatea din Maastricht, se regăsește în ultimii ani și în clasamente internaționale. Universitatea din Maastricht este pe locul 201 în clasamentul general și pe locul 50 pe domeniul educație în topul universitar Academic Ranking of World Universities din anul 2019, cunoscut ca Shanghai Ranking, practic cel mai selectiv și mai pretențios clasament universitar. Este de semnalat faptul că România nu are clasată nicio universitate în acest ranking între primele 300 de clasări. Abia dincolo de locul 301 întâlnim clasări românești pe domenii, ca de exemplu UVT, pe domeniul fizicii.
Ideea unui brand de predare și învățare este una inovativă, o caracteristică ce își va găsi utilitatea de viitor și în spațiul universitar românesc. În România, până la adoptarea de către UVT a modelului Teaching & Learning Brand UVT, nu regăsim nicio universitate care să promoveze un anumit concept concret de abordare a educației universitare. Noi, la UVT, în ultimii trei ani, împreună cu o echipă de colaboratori de la Universitatea din Maastricht, am dezvoltat un asemenea concept, un brand educațional.
„UVT Teaching & learning brand”, așa cum numește programul UVT, ghidează activitatea de predare în UVT și pregătirea studenților doctoranzi din universitatea noastră. Toți cei care desfășoară activități didactice în cadrul UVT și toate cadrele didactice debutante în UVT parcurg astfel un modul de formare psihopedagogică specializată, pregătit în cadrul Centrului de Dezvoltare Academică al UVT. În cadrul acestui program, modelul reflexiv – colaborativ de instruire reprezintă modalitatea de abordare pedagogică a disciplinelor, procesul instructiv - educativ fiind bazat pe reflecția individuală și în echipă a participanților, pornind de la evaluarea propriului impact asupra grupului de studenți și de la valorificarea evidențelor empirice furnizate de literatura de specialitate referitoare la eficiența demersurilor didactice universitare. Evaluarea pe parcurs este una de tip formativ, fiind bazată pe oferirea de feedback pentru îmbunătățirea calității produselor activității cadrului didactic universitar.

Care este avantajul de viitor al transformării UVT într-o universitate a alianțelor europene, integrată într-o grupă de universități europene de top, cu care dezvoltă programe și schimburi universitare comune?
Internaționalizarea și circulația europeană a cadrelor universitare reprezintă, la UVT, un mijloc necesar prin care completăm procesul de dezvoltare profesională. Beneficiem acum de avantajele integrării universității noastre într-un cerc de universități europene de top, UVT fiind de peste trei ani una dintre universitățile românești membre ale alianțelor europene. UVT este parte a Alianței Universitare Europene UNITA (susținută de Comisia Europeană prin programul de creare a consorțiilor de universități europene), alături de cinci universități din Italia, Franța, Spania și Portugalia. Apartenența la UNITA reprezintă un context în care studenții UVT au acces la oportunități de dezvoltare profesională și personală unice la nivel național și european (mobilități internaționale virtuale, programe de practică internațională în mediul rural, cursuri de formare, proiecte și competiții pentru studenți în domenii de actualitate: Patrimoniu cultural, Energii regenerabile, Economie circulară, Intercomprehensiunea ca formă de comunicare, Cetățenie europeană).



UVT are un ritm de dezvoltare semnificativ, probabil cel mai rapid la nivel național, detașându-se drept cea mai importantă universitate comprehensivă din vestul țării, formată din 11 facultăți, oferind 75 de programe de studii universitare de licență și peste 80 de programe de studii universitare de masterat din 34 de domenii de studii universitare diferite, precum și studii doctorale în 22 domenii.
Suntem o universitate efervescentă, în pas cu ultimele tendințe, membră în alianțe europene, derulând parteneriate locale, naționale și internaționale. Drumul spre cea mai bună versiune a noastră continuă cu noi provocări și proiecte ambițioase. Împreună, suntem UVT!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite