Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INFLPR - o poartă larg deschisă de cercetători către un public fără vârstă

19 Octombrie 2022



„România viitorului” a fost unul dintre evenimentele recente organizate de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, la care au participat reprezentanți ai institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, ai universităților și ai mediului economic pentru a realiza un schimb de cunoștințe, experiență și practici în vederea formării unui parteneriat solid între mediul public și sectorul privat. Această Românie a viitorului se creează de astăzi, iar cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR) investesc constant din timpul lor pentru a participa la acțiuni de popularizare a științei și atragere a tinerilor către cercetare și cunoaștere, precum și la evenimente de conștientizare a publicului larg cu privire la importanța științei ca principal motor de inovare.



Proiectele de cercetare reprezintă modalitatea prin care cercetătorii de pretudindeni își finanțează ideile și fac ca acestea să evolueze, să capete noi valențe și să crească în nivel de maturitate tehnologică până la stadiul la care ajung tehnologii transferabile/transferate către operatori economici sau produse destinate consumului larg. Pentru că metodologia de cercetare este întotdeauna laborioasă și cel mai adesea la un nivel ce necesită cunoștințe de specialitate și pregătire îndelungată, publicul larg percepe domeniul cercetării drept un consumator de resurse materiale și îi pun adesea la îndoială utilitatea. Acesta este unul din motivele principale pentru care factorii politici decidenți de la nivel european și național pun din ce în ce mai mare accent pe componenta de popularizare a științei și a rezultatelor cercetării către cetățeni, într-un mod care să îi facă să înțeleagă că viața noastră de zi cu zi este plină de rezultatele cercetării, și că problemele de mâine își găsesc soluții numai prin activitatea de astăzi a oamenilor de știință. În acest fel, adaptarea înțelegerii nu mai este o problemă a celui neinstruit, ci este transferată cercetătorului, care trebuie să depună efortul potrivit pentru ca noțiunile complexe și riguroase asociate tematicii sale să fie comunicate către public într-o manieră simplă și deschisă.



Comunicarea rezultatelor cercetării – cheia de la porți deschise la minte deschisă

În perioada 26 -28 septembrie, am organizat evenimentul „Porți deschise la INFLPR”, prin care am adresat publicului larg invitația de a-și depăși barierele de timiditate și de a ne trece porțile laboratoarelor și centrelor de cercetare, indiferent de vârstă sau nivel de pregătire, în tururi ghidate pe parcursul cărora am prezentat diverse experimente și rezultate obținute în institutul nostru. „Ideea s-a născut în timpul vizitei din luna iulie 2022 a domnului dr. Sebastian Burduja, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, în cadrul căreia acesta a remarcat în primul rând resursa umană de înaltă calificare din institutele de cercetare, și, în al doilea rând, potențialul uriaș al acestora de a răspunde unor nevoi concrete ale societății prin produse, metode și tehnologii avansate”, explică directorul general,
dr. Cristian Nicolae Mihăilescu, care a avut inițiativa acestui eveniment.
Cercetătorii au îmbrățișat propunerea și au venit în fața posibililor vizitatori cu o gamă variată de nu mai puțin de 30 de experimente din domeniile institutului, laseri, plasmă și radiații, îmbrăcând în descrieri simplificate expertiza sau rezultatele lor și prezentându-le pe pagina web special dedicată acestui eveniment - https://portideschise.inflpr.ro/. Câteva exemple de astfel de experimente sunt Ciocanul LASER al lui Thor: simulator de radiație cosmică - Aventura spre Marte pentru ilustrarea experimentelor și posibilelor aplicații cu laserul de 1 PW de la CETAL, echivalent unei puteri de un miliard de miliarde de ori mai mare decât a unui laser de tip pointer la care poți avea acces cu ușurintă, sau De la acetilenă la nanopereți de grafenă pentru explicarea procesului de depunere chimică din fază de vapori asistată de un jet de plasmă prin care sunt obținute nanomateriale pe bază de grafene aliniate perpendicular pe suporturi, precum și aplicații ale acestor materiale, de la biologie la senzori și la baterii cu capacitate ridicată de stocare a energiei. Microlaboratorul din picătură a evidențiat gama de experimente posibile de iradiere laser a unor picături de lichid, emulsii sau spume. Multe dintre descrierile experimentelor au fost însoțite de întrebări menite să stârnească curiozitatea vizitatorilor: Oare putem realiza un laser într-o picătură? Știați că laserul poate fi folosit ca și „bujie”, pentru aprinderea combustibililor în motoarele cu ardere internă? Vrei să afli ce jucărie supriză te așteaptă într-un ou Kinder înainte să îl desfaci?



Aventura „porți deschise” văzută din interior

Deși obișnuiți cu solicitările privind vizitele de informare la INFLPR ale elevilor în cadrul Săptămânii altfel, precum și cu cele mai specializate - ale studenților facultăților de profil fizică și inginerie dornici de a vedea cu ochii lor anumite echipamente și procese despre care învață la cursuri - în cazul evenimentului Porți deschise paradigma a fost diferită, venind noi în fața publicului larg cu disponibilitatea de vizitare. Încă din primele zile de înscrieri s-au arătat doritoare să viziteze laboratoarele noastre toate categoriile de vârstă, de la grupe de elevi de la școli din ciclul primar și gimnazial la elevi de liceu, atât din Măgurele, cât și din București, și studenți ai Universității din București și Universității Politehnica din București, precum și adulți cu nivele diferite de educație și cunoaștere. Celor înscriși prin platforma dedicată li s-au adăugat și persoane care au aflat de eveniment din paginile media, de la Radio România Cultural și rețelele de socializare, ba chiar și colegi de la alte institute de cercetare, interesați să cunoască mai îndeaproape activitatea din INFLPR.
Startul evenimentului s-a dat în dimineața zilei de 26 septembrie, când vizitatorii, împărțiți în 3 grupe, și-au început o aventură a cunoașterii prin participarea la un seminar introductiv despre ce înseamnă plasma, cum se obține emisia laser, cum se generează și se măsoară radiația electromagnetică, dar și despre mari oameni de știință care au contribuit la dezvoltarea fizicii laserilor, plasmei și radiației, așa cum le cunoaștem astăzi. A urmat imersarea propriu-zisă în laboratoarele de cercetare, unde colegii noștri i-au așteptat cu experimente live de depunere de filme subțiri diverse prin tehnici cu laseri și plasmă, cu demonstrații convingătoare a capabilităților unui robot dotat cu un laser de mare putere pentru fabricarea aditivă și controlată a unor piese metalice tridimensionale, sau cu procese de creștere a cristalelor laser din topitură și ilustrarea modului în care pot fi construiți laseri cu corp solid utilizând aceste cristale. Pe parcursul celor 3 zile de vizite, grupate în intervale orare dimineața și după amiaza, pentru a permite accesul elevilor ce învață în schimburi diferite, li s-a prezentat sutelor de vizitatori modul de testare a anumitor dispozitive create în laboratoare în funcție de aplicația dorită, de exemplu răspunsul la gaze în cazul unor senzori, comportamentul celular în configurații tridimensionale complexe care reproduc micromediul din organism din punct de vedere arhitectural și funcțional, sau a fost demonstrată obținerea efectului laser în medii speciale, precum biomateriale bazate pe ADN. Adesea, oaspeților le-au fost pregătite și surprize, putând pleca acasă pe lângă tolba de informații noi, și cu mici mostre de materiale obținute de colegi chiar în timpul vizitei lor.



Noaptea Cercetătorilor ReCoNnect, o amplă demonstrație de știință pentru toți

În ultima vineri a lunii septembrie, ca în fiecare an, am organizat împreună cu ceilalți parteneri ai consorțiului ReCoNnect evenimentul Noaptea Cercetătorilor în Parcul Izvor din București, urmat a doua zi, pe 1 octombrie, de un eveniment similar în Piața centrală din Măgurele. Proiectul este derulat în cadrul programului cadru Horizon Europe, acțiunileMarie Skłodowska-Curie HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01 grant agreement 101061680 — ReCoNnect 2, și își propune ca obiectiv principal schimbarea concepției generale a populației de la modelul clasic al unei învățări pe durata școlarizării, în favoarea unei strategii de viață specială, aceea a învățării continue și active. Ne așteptăm ca aceasta să conducă în plan local la cetățeni interesați de comunitate, de nevoile acesteia și de modul în care ele pot fi rezolvate prin știință și implicare de la mic la mare. Anul acesta, evenimentele s-au desfășurat sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) și au inclus activități dintre cele mai diverse în 19 localități din țară, de la marile centre urbane București, Cluj-Napoca, Timișoara, Galați și Suceava, la zone rurale asociate geoparcurilor din România, toate gravitând în jurul tematicii generale „Inovație, trenduri și știință în folosul societății”.



În particular, INFLPR a implementat parteneriate pentru derularea evenimentului și în locațiile Muzeului Geologic Național și Muzeului de Științe Naturale Grigore Antipa din București, precum și la Universitatea din Pitești. Activitățile propuse de noi pentru public s-au aliniat tematicii generale, prezentând experimente de vizualizare a organismelor din ape reziduale urmărite prin microscopie cu inteligență artificială, demonstrații cu levitatorul acustic, experimente live de modificare a suprafețelor utilizând surse de plasmă rece cu funcționare la presiune atmosferică, explicații privind tomografia cu raze X utilizată pentru a vizualiza interiorul obiectelor fără să le distrugem. Aufost de asemenea prezentate pe înțelesulpublicului larg rezultate ale unor proiecteinternaționale precum Horizon 2020-FETOPEN BioCombs4Nanofibers, în cadrul căruia au fost dezvoltate tehnologii inovative de producere a suprafețelor anti-adezive pentru manipularea nanofibrelor și/sau realizarea de suprafețe antiseptice pe implanturi sau dispozitive medicale pornind de la tehnica păianjenului cribelat de țesere a pânzei. Un alt proiect în parteneriat România – Norvegia, ID code RO-NO-2019-0498, a prezentat rezultatele obținute în domeniul dezvoltării materialelor termocromice pentru eficientizarea energetică a ferestrelor inteligente. Desigur, acestor activități li s-au adăugat unele tradiționale legate de fenomene optice, instrumente utilizate pentru a înțelege din ce este compusă lumina, cum se realizează vidul, experimente de generare a plasmelor și investigare a emisiei acestora, explicații privind pericolele radiației laser. Nu au lipsit atelierele interactive pentru toate vârstele, în cadrul cărora copiii au fost inițiați în reacții chimice simple prin crearea unor obiecte utile, precum bombele de baie, realizarea unor modele de molecule, sau, în electronică, construirea unui păianjen mișcător.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite