Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Orizontul României, lărgit de principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare

19 Octombrie 2022



13 țări din Europa Centrala și de Est, printre care și România, vor beneficia de oportunități crescute de finanțare prin intermediul sistemului widenning din Horizon Europe, principalul program al UE pentru cercetare și inovare. Având la dispoziție un buget triplu față de programul anterior (Horizon 2020), acum în valoare de 3,3 miliarde de euro, țările beneficiare, denumite „widenning countries”, își vor putea crește capacitatea de cercetare și inovare de excelență. Oportunitățile de finanțare care se deschid pentru cercetătorii și întreprinderile românești au fost prezentate pe 19 septembrie în cadrul unui eveniment dedicat, organizat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați alături de Comisia Europeană și Parlamentul European.



Prezența la Galați a Comisarului European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel (foto), vorbește de la sine despre importanța acestei manifestări, care a atras europarlamentari, parlamentari și membri ai Guvernului României, reprezentanți ai institutelor de cercetare, universități partenere, oficialități locale și regionale, oameni de afaceri atât locali cât și regionali. Aceștia au aflat care sunt oportunitățile pe care România le are prin participarea la programul Horizon Europe, cum pot folosi mai bine instrumentele de extindere disponibile și cum pot crește participarea și rata de succes la granturile europene de cercetare. Totodată, agenții economici regionali, cercetătorii și directorii de instituții de cercetare au interacționat cu specialiștii DG Research, UEFSCDI și cei guvernamentali pentru a stabili modalități eficiente de accesare a fondurilor europene și a granturilor din cadrul proiectelor de cercetare.
Prin această Conferință dorim să transmitem un mesaj puternic: putem construi o Europă unită cu ajutorul unii limbaj universal: cercetarea de top. Programul își propune să dezvolte soluții pentru un nivel de trai mai sănătos, să acomodeze transformări digitale absolut necesare în secolul 21 și să lupte împotriva schimbărilor climatice, pentru binele nostru colectiv. E important să creștem contribuția la cercetare a acelor <<widening countries>>, iar faptul că s-a triplat bugetul destinat celor 13 țări, este meritul europarlamentarului gălățean Dan Nica și a colegilor din Parlamentul European care l-au sprijinit”, a subliniat Mariya Gabriel.



„Proiectul reprezintă un mare pas înainte pentru cele 13 țări cu posibilități mai mici de a face cercetare de top: în momentul în care te asociezi cu cei mai buni, nu poate fi decât în beneficiul tău! Este prima vizită a comisarului Mariya Gabriel în România, sunt mândru că ne-a ales pe noi, că a ales să stea de vorbă cu elita cercetării la Galați, este un semnal important pentru România”, a declarat europarlamentarul Dan Nica, Raportor pentru programul Horizon Europe.
La rândul său, prof. univ. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați (UDJG) și gazda conferinței, a subliniat importanța pe care instituția pe care o conduce o acordă facilităților din Horizon Euorpe: „UDJG se află în plin proces de identificare și propunere de proiecte cu diferite surse de finanțare. Bineînțeles că Programul Horizon Europe este ținta noastră, deși pătrunderea în sistem este destul de greoaie. La Universitate avem aproape 2 milioane de euro atrase prin proiectul cadru Orizont Europa, ceea ce reprezintă un început foarte bun pentru instituția noastră de învățământ superior. Apreciem, cu această ocazie, faptul că s-a creat sistemul widenning, care facilitează accesul universităților din 13 țări aflate în centrul și estul Europei, printre care și România, la aceste programe cu exigențe profesionale și științifice foarte înalte”.
Adrian Curaj, directorul UEFISCDI, a vorbit despre programele europene de cercetare și inovare prin care România poate atrage sume consistente: „Comisia Europeană a lansat cinci Misiuni de cercetare-dezvoltare-inovare, în cinci domenii prioritare. O Misiune europeană care în care putem fi parteneri este, de exemplu, cea legată de restaurarea apelor. În PNRR avem un program destinat construcției a 5 centre naționale de competență, pe cele 5 direcții ale misiunilor europene. Competiția se va lansa în curând. Asta înseamnă că în România vom face masă critică, cu parteneri din țară, pe subiecte de interes pentru Europa. La nivel european, avem acum aproximativ 100 de miliarde de euro, față de 75 de miliarde de euro cât au fost disponibile în ciclul anterior. În Horizon 2020, widening-ul a avut 0.9 miliarde de euro, acum avem 3.3 miliarde, de trei ori și ceva mai mult. Este extraordinar! Mai avem o resursă extraordinară, tot europeană, legată de specializarea inteligentă, care la nivel național și regional înseamnă inovare industrială, înseamnă și cercetare alături de inovare și ne așteptăm din această zonă la un buget de 5miliarde de euro”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite