Technology >> Diverse >> Stiri si comunicate
Gartner identifică principalele 10 tendințe tehnologice strategice pentru 2023
Gartner a anunțat lista principalelor 10 tendințe tehnologice strategice pe care organizațiile trebuie să le exploreze în 2023.
„Pentru a îmbunătăți poziționarea organizației lor din punct de vedere financiar în perioadele de turbulențe economice, CIO și directorii IT trebuie să privească dincolo de economiile de costuri către noi forme de excelență operațională, continuând în același timp să accelereze transformarea digitală,” a declarat Frances Karamouzis, Distinguished VP Analyst la Gartner. „Tendințele tehnologice strategice identificate de Gartner pentru 2023 sunt construite în jurul a trei teme — optimizare, scalare și pionierat — în care tehnologiile pot ajuta organizațiile să optimizeze reziliența, operațiunile sau încrederea, să scaleze soluțiile verticale și livrarea de produse și să devină pionier prin noi forme de abordare, răspunsuri accelerate sau oportunitate," a detaliat Frances Karamouzis.
„Cu toate acestea, în 2023, furnizarea de tehnologie nu va fi suficientă. Aceste teme sunt afectate de așteptările și reglementările de mediu, sociale și de guvernanță (Environmental, Social and Governance - ESG), care se traduc în responsabilitatea comună de a aplica tehnologii sustenabile. Fiecare investiție în tehnologie va trebui să fie efectuată ținând cont de impactul pe care îl are asupra mediului, ținând cont de generațiile viitoare. „Sustenabil implicit” ca obiectiv declarat necesită folosirea de tehnologie sustenabilă,” a declarat David Groombridge, Distinguished VP Analyst la Gartner.
Principalele tendințe tehnologice strategice pentru 2023 sunt:
Sustenabilitatea
Sustenabilitatea este prezentă în toate tendințele tehnologice strategice pentru 2023. Într-un recent sondaj efectuat de Gartner, directorii executivi au raportat că schimbările de mediu și sociale sunt acum o prioritate de top pentru investitori, după profit și venituri. Aceasta înseamnă că directorii trebuie să investească mai mult în soluții inovatoare care sunt concepute pentru a răspunde cererilor ESG pentru a îndeplini obiectivele de sustenabilitate. Pentru a face acest lucru, organizațiile au nevoie de un nou cadru tehnologic sustenabil care să mărească eficiența din punct de vedere energetic și material a serviciilor IT, să permită sustenabilitatea organizației prin tehnologii precum trasabilitate, analitici, energie regenerabilă și inteligență artificială și să implementeze soluții IT pentru a ajuta clienții săi să își atingă propriile obiective de sustenabilitate.
Pionierat
Metaverse
Gartner definește un metavers ca un spațiu colectiv 3D virtual și partajat, creat prin convergența realității fizice și digitale îmbunătățite virtual. Un metavers este persistent, oferind experiențe imersive îmbunătățite. Gartner se așteaptă ca un metavers complet să fie independent de dispozitiv și să nu fie deținut de un singur furnizor. Acesta va avea o economie virtuală în sine, activată de monede digitale și jetoane nefungibile (non-fungible token - NFT). Până în 2027, Gartner estimează că peste 40% dintre organizațiile mari din întreaga lume vor folosi o combinație de Web3, cloud AR și gemeni digitali în proiecte bazate pe metaverse care vizează creșterea veniturilor
Superaplicații
O superaplicație combină caracteristicile unei aplicații, ale unei platforme și ale unui ecosistem într-o singură aplicație. Aceasta nu numai că are propriul set de funcționalități, dar oferă și o platformă pentru terți pentru a dezvolta și a publica propriile mini-aplicații. Până în 2027, Gartner estimează că peste 50% din populația globală va utiliza activ zilnic mai multe superaplicații.
„Deși majoritatea exemplelor de superaplicații sunt aplicații mobile, conceptul poate fi aplicat și aplicațiilor client pentru desktop-uri, cum ar fi Microsoft Teams sau Slack, cheia fiind că o superaplicație poate consolida și înlocui mai multe aplicații pentru utilizarea sa de către clienți sau angajați,” a spus Karamouzis.
AI adaptiv
Sistemele adaptive AI au scopul de a reinstrui în mod continuu modelele și de a învăța în mediile de dezvoltare și în care rulează, pe baza unor date noi, pentru a se adapta rapid la schimbările induse de circumstanțele din lumea reală care nu au fost prevăzute sau disponibile în timpul dezvoltării inițiale. Acestea folosesc feedback în timp real pentru a-și schimba în mod dinamic modul de învățare și pentru a-și ajusta obiectivele. Acest lucru le face potrivite pentru operațiuni în care schimbările rapide ale mediului extern sau schimbarea obiectivelor organizației necesită un răspuns optimizat.
Optimizare
Sistemul imunitar digital
76% din echipele responsabile pentru produsele digitale sunt acum responsabile și pentru generarea de venituri. CIO caută noi practici și abordări pe care echipele lor le pot adopta pentru a oferi acea valoare adăugată pentru operațiunile de afaceri, împreună cu atenuarea riscurilor și creșterea satisfacției clienților. Un sistem imunitar digital oferă o astfel de traseu de dezvoltare.
Imunitatea digitală combină perspectivele bazate pe date despre evoluția operațiunilor, testarea automată și extremă, rezolvarea automată a incidentelor, ingineria software în cadrul operațiunilor IT și securitatea în lanțul de aprovizionare a aplicațiilor pentru a crește rezistența și stabilitatea sistemelor. Gartner preconizează că până în 2025 organizațiile care investesc în construirea imunității digitale vor reduce timpul de nefuncționare a sistemelor lor cu până la 80%, iar acest lucru se traduce direct în venituri mai mari.
Tags: tehnologie, Gartner, tendinte
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)