Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ministrul Sebastian Burduja: „În acest moment prioritatea zero pentru cercetare este adoptarea noului Program Nucleu”

14 Noiembrie 2022




Important este că vom prioritiza meritocrația şi vom asigura eficientizarea cheltuielilor. Programul Nucleu îl vedem ca pe o „finanţare de bază” a institutelor pe baze meritocratice.

„Reconfigurarea ecosistemului de cercetare poate reprezenta un colac de salvare pentru institutele mai puţin performante”

Totuşi, dincolo de frumuseţea jocului de cuvinte, Programul Nucleu asigură o finanţare pe baze competitive. Aveţi în vedere şi acordarea unei finanţări efective de bază pentru INCD-uri, cum se întâmplă cu institutele Academiei Române şi cu universităţile?
Pe baza criteriilor de alocare, institutele mai performante vor primi mai mulţi bani pentru „finanţarea de bază” oferită de Programul Nucleu. Cele care nu sunt competitive ştiinţific şi care în timp şi-au pierdut menirea probabil vor trebui să-şi găsească alte soluţii de menţinere în activitate, prin care să suplinească aceste lipsuri. Reconfigurarea ecosistemului de cercetare poate reprezenta un colac de salvare pentru entităţile mai puţin performante. Cu siguranţă, proiectul de lege privind integrarea voluntară a organizaţiilor de cercetare, dezvoltare şi inovare din România în Spaţiul european de cercetare, care este jalon în PNRR, vizează asemenea spețe, prin care institutele care nu au performat, nu au accesat resurse într-un mod satisfăcător, să îşi poată găsi alternative: intrarea într-un consorţiu CDI sau lângă o universitate.

„INCD-urile pot alege voluntar una dintre cele trei căi: fuziune, crearea de consorții sau trecerea în subordinea universităților”

În proiectul de lege aflat în dezbatere publică, formularea folosită este „trecerea institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare în subordinea instituţiilor de învăţământ superior”.
În proiectul de lege a existat o chestiune tehnică legată de ceea ce implică trecerea institutelor „în coordonarea” sau „în subordinea” universităţilor. Sunt de părere că este mai bine ca INCD-urile să treacă în subordinea universităţilor, ceea ce nu înseamnă un grad mai redus de autonomie, ci, din contră, posibilitatea de a primi finanţări mai consistente din partea instituţiilor de învăţământ superior, mult mai uşor decât dacă ar fi în coordonare. Este însă o lege bazată pe consimţământul „voluntar”, atât din partea unei universităţi sau a unui alt institut sau membru de consorţiu, cât şi din partea institutului în cauză, la care se adaugă acordul MCID. Aceasta nu este însă singura perspectivă asupra modului cum noi vedem reforma. INCD-urile pot alege voluntar una dintre cele trei căi: fuziune, crearea de consorții sau trecerea în subordinea universităților.

Care este pentru MCID avantajul trecerii unor INCD-uri, aflate în coordonarea sa, în subordonarea universităţilor, care ţin de alt minister? De ce ar renunţa MCID la cel mai valoros capital pe care îl deține?
Întrebarea nu este ce este în avantajul MCID, ci ce este în folosul românilor. Interesul este să avem institute de cercetare care performează, care livrează rezultate cu utilitate economică. MCID nu va gira însă trecerea vreunui institut naţional în subordinea unei universităţi până când nu vor exista justificări solide în acest sens - precum identificarea de posibile proiecte comune, sinergii, finanţări în plus – dar şi în urma unor analize de impact. Miza nu este ce minister va fi mai puternic şi va avea mai multe institute de cercetare în coordonare sau în subordine. Beneficiul capital este identificarea formulei prin care aceste institute pot performa, pot face în viitor cercetare la nivel înalt.

Deci nu este vorba de o decizie politică? Punem această întrebare întrucât există temerea cercetătorilor că această uniune ştiinţifică voluntară poate fi guvernată sau influenţată în vreun fel de factorul politic…

Cât timp voi fi ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării nu se va întâmpla acest lucru.



„Formula în subordine permite un grad de finanţare mai mare şi mai facil pentru institute”

Există opţiunea ca INCD-urile să treacă în coordonarea universităţilor, situaţie care ar asigura independenţa lor şi nu ar anula capacitatea de a depune în mod direct proiecte în competiţiile naţionale şi internaţionale? Secţiunea II, art 19, alin 3 din proiectul de lege despre care vorbim prefigurează o astfel de situaţie: „institutele naţionale pot contracta în vederea obținerii de finanţări pentru proiectele de cercetare, dezvoltare şi inovare numai cu avizul prealabil al senatului universităţii în subordinea căreia se află”.
Va trebui să aşteptăm să vedem cum va fi aprobat textul final. Nu mă pot antepronunța. Este o propunere de text de lege care ajunge pe masa Guvernului în urma procesului de avizare interministerială, după care merge în Parlament, unde vor fi dezbateri şi se va alege cea mai bună variantă. În prezent juriştii MCID sunt de părere că formula „în subordine”, deşi pare mai incomodă decât varianta „în coordonare”, permite un grad de finanţare mai mare şi mai facil acelor institute ajunse într-o formulă de dezvoltare alături de o universitate. Trecerea voluntară a institutelor naționale în subordinea universităților aduce o serie de câștiguri pentru cercetarea românească. În primul rând, crearea acelor „comunități universitare" despre care se tot vorbește și șansa României de a urca în rankingurile internaționale. În țară am fragmentat totul timp de 30 de ani, iar mediul academic și cercetarea nu au ramas întregi nici ele. Modelul occidental de universități de succes este acela în care predarea și cercetarea aplicată și fundamentală se întâlnesc. O universitate cu un institut național de cercetare în subordine e mai valoroasă în topurile internaționale. Asta aduce bani, studenți din străinătate și prestigiu pentru învățământul românesc. Apoi, trecerea în subordine permite INCD-urilor să primească direct subvenții și transferuri de la universități, asigurând un flux de finanțare targetat pe nevoile și specificul institutului. Sintetizând, subordonarea permite transferul de credite bugetare de la universități la INCD, permite stabilirea politicii de cercetare corelată cu nevoile academice și permite universității să se prezinte la nivel internațional ca o singură instituție, mai mare, care înglobează și INCD-ul.

„Vom avea o abordare standardizată a evaluării performanței unui institut”

Proiectul de lege la care facem referire prevede şi evaluarea performanței pentru integrare a organizaţiilor de CDI. În urmă cu peste 10 ani s-a mai încercat acest proces, dar nu s-a reuşit decât în cazul INCD-urilor. Universitățile au motivat că sunt evaluate de ARACIS, iar institutele Academiei Române de forul de care aparţin. Nefiind într-o relaţie directă cu MCID, de ce credeţi că s-ar conforma aceste entităţi procesului de evaluare şi ulterior celui de reorganizare?
Comisia de evaluare este formată din reprezentanţi care aparţin tuturor actorilor principali din ecosistemul de cercetare. Acesta este un for echidistant şi va putea în consecinţă asigura aceste evaluări. În procesul legislativ părţile implicate îşi vor comunica preferinţele şi rezervele legate de modul de conlucrare şi vor ajunge până la urmă la o abordare standardizată a evaluării performanței unui institut. Nu este normal să ai criterii diferite pentru institute în funcţie de sfera de apartenenţă: minister, academie sau universitate.

„Probabil la începutul anului viitor vom avea un calendar al lansării competiţiilor naţionale”

Revenind la restul competiţiilor naţionale… În condiţiile în care depunerea şi evaluarea proiectelor naţionale durează în jur de 8 luni, contractarea va fi cel mai devreme posibilă în septembrie anul viitor. Aveţi pregătite tipuri de proiecte cu evaluare mult mai scurtă, pentru a începe mult mai repede finanţarea şi a da comunităţii ştiinţifice posibilitatea să performeze și să absoarbă fondurile disponibile în 2023?
Vă ofer un simplu exemplu de astfel de instrumente: competiţia prin care premiem articolele cu factor mare de impact are un buget aferent consistent, ce poate fi executat în termen de săptămâni…



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite