Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Big Data Week București 2022: Conferința dedicată fenomenului datelor

17 Noiembrie 2022



Big Data Week, principalul eveniment care reflectă fenomenul datelor la nivel internațional, a adus în România, sub organizarea eSolutions, companie membră a Green Digital Innovation HUB (Green eDIH) și Green Technology CLUSTER (GTC), o abordare 360 de grade a proiectelor de big data, de la infrastructură și arhitecturi, la securitate și analiză și raportare. Green Digital Innovation HUB (Green eDIH), centrul de inovare digitală bazat pe tehnologii inovatoare verzi, a contribuit în mod activ la promovarea evenimentului Big Data Week București 2022, punând la dispoziție partenerilor un voucher de participare.



În perioada 10-13 octombrie a avut loc Big Data Week, evenimentul dedicat fenomenului big data în București, sub forma unei conferințe ancoră de două zile la Radisson Blu Hotel, susținută de două evenimente satelit la eSolutions Academy și ING Hubs România.
Organizată de eSolutions și MetalSoft, conferința ancoră și-a propus, prin intermediul speakerilor locali și internaționali, să prezinte ultimele descoperiri și tehnologii din industrie, precum și diferite perspective și exemple de implementări de proiecte de big data ale unor companii de top.
Big Data Week, festival al datelor care are loc la nivel global, are ca scop popularizarea tehnologiilor și proceselor care ajută la analiza volumelor mari de date, propunându-și să formeze o comunitate de oameni tehnici care împărtășesc bune practici, sfaturi și sugestii privind implementarea proiectelor de big data, analytics și machine learning.



De ce big data?

Cantități vaste de date sunt generate zilnic, iar big data ca industrie vede o creștere exponențială: se anticipează că piața big data globală va ajunge la peste 270 de miliarde de dolari până în 2026 (Analytics Insight). Transformarea digitală a companiilor private și de stat din zilele noastre, inteligența artificială, analiza datelor, cât și internetul lucrurilor (IoT) se bazează sau folosesc un volum extrem de mare de date – date care, odată analizate, oferă informații la care altfel nu am avea acces și care aduc beneficii la nivel de business, cu precădere pe plan operațional.
În România, deși big data reprezintă un subiect de discuție de câțiva ani, totuși multe companii încă nu au pornit pe acest drum, neavând fie cunoștințele tehnice pentru a implementa un astfel de proiect, fie forță de lucru disponibilă în interiorul companiei, fie nu cunosc îndeajuns de bine beneficiile pe care un astfel de proiect le poate aduce. Se anticipează, însă, că va crește adopția de proiecte care să faciliteze analiza datelor și în România, iar evenimentul Big Data Week București vine anual în ajutorul comunității tehnice și de business cu această conferință care prezintă diferite aspecte, de la tehnologii și metodologii, până la exemple de implementări de proiecte de big data.

Tema și structura evenimentului
Tema conferinței de la București a reprezentat o privire de ansamblu asupra fenomenului big data, menită să ia în considerare de la infrastructura pe care se poate dezvolta o arhitectură de big data, până la securitatea datelor și analiza acestora.
Astfel, cele două zile de conferință au fost împărțite în patru scene care vizează aceste elemente esențiale din cadrul unui proiect complet de big data:
◆ Big Data DevOps și Infrastructură
◆ Arhitecturi de Big Data
◆ Securitatea Datelor
◆ Reportare, BI și Analytics
După doi ani în care conferința Big Data Week București a avut loc online sau în format hibrid, anul 2022 a reprezentat întoarcerea la un eveniment în format fizic care a adus multe avantaje, cu precădere oportunitatea de a revedea vechi parteneri sau colegi, dar și posibilitatea de a interacționa cu experți din industrie, sau de a schimba opinii cu profesioniștii tehnici din audiență. Fiind vorba despre o industrie nișată din tehnologie, socializarea reprezintă un atu pentru cei care dezvoltă proiecte de big data, metodele de implementare fiind diferite în funcție de mărimea companiei, tehnologiile sau metodologiile folosite.



Companii de top și speakeri locali și internaționali

Pe scenele Big Data Week au fost invitați 43 de speakeri de pe plan local și internațional, cu precădere din departamentele tehnice, dar și experți business, de la companii de top, precum adidas Runtastic, Adobe, Adore Me, AdsWizz, AWS (Amazon Web Services), Bitdefender, Cognizant Softvision, Data Booster, Dell technologies, diconium, Elrond, eMAG, EPAM, Endava, eSolutions, Gameloft, Google, GoPro, Grafana, IBM, MetalSoft, Microsoft, Qvest.US, Regina Maria, Skymetrix, tarent Solutions GmbH, Tudor Galoș Consulting, UiPath și Zitec.
Câteva dintre subiectele abordate anul acesta au fost: operaționalizarea proceselor de machine learning, Kubernetes - scalabilitate și modularitate în modernizarea aplicațiilor, tehnologii specifice (Cassandra, Kafka, Spark, Marathon, Mesos, Elasticsearch) în implementări la scară largă, web3 și securitatea datelor în contextul blockchain, data privacy în transferurile internaționale de date în scenarii de big data, arhitecturi moderne de date, scalabilitatea fluxurilor de procesare în platformele de big data, platforme de big data de tip hibrid care deservesc diferite arii de business, modalități de optimizare a costurilor și facilitare a accesului la date a echipelor de BI, data storytelling, baze de date grafice, tendințe precum data mesh, sau transformare digitală – toate acestea cu exemple și studii de caz dintr-o varietate de industrii.



Planuri de viitor

Fenomenul big data va continua să crească la nivel global, iar interesul în România pentru astfel de implementări va crește și el gradual. Nevoia de a fi la curent cu ultimele tendințe de analiză a datelor s-a văzut și în cadrul evenimentului Big Data Week București, la care au participat mai mult de 300 de persoane.
Unul dintre obiectivele principale ale Green eDIH este de a sprijini și accelera inovația prin tehnologii digitale verzi. În acest context, într-o eră a informației și a datelor, Green eDIH sprijină și crede în inițiative precum Big Data Week.n



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite